• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Eh te Piramide!

Started by Kizza, June 27, 2011, 11:43:12 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kizza

 Poslednjih dana istraživači su došli do zanimljivih i začuđujićih činjenica o Svetskim Piramidama.Uz pomoć satelita a putem infra crvenih kamera u Egipatskoj pustinji otkriveno je sedamnaest lokaliteta za koje se smatra da su bile ili jesu Piramide ali mnogo manje od Keopsove.Na drugom kraju sveta u đžunglama Perua otkrivene su Piramide koje su stare 4 000 godina.Pa šta je tu čudno?
Pa zar nije čudno da građevine u obliku Piramida uopšte postoje na svim kontinentima?
Neobična je i starost tih građevina i približno su iz istog perioda.
Da li je moguće da je napraviti Piramidu,naročito u peščanom Egiptu,tako lako i u tolikom broju?
Kolko je meni poznato njih su otkrili u Americi,Egiptu,IndijiLaosu.Kambođži i Talandu,sve iznad Ekvatora.
Iznenadio sam se da u Keopsovoj Piramidi ne postoji ni jedan hjeroglif  :o
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

danicic_predrag

pa realno sumljam da su mogli da grade u to vreme ajfelove kule ili nesta slicno ...

Jedina gradjevina koja je mogla biti granidozna u to vreme je Piramida, tako da me ne cudi sto su svi gradili njih...

Laci

Dobro podnose zemljotrese ;D Šalu na stranu :) po istorijskim izvorima sve rane civilizacije su bile duboko religiozne i morale su na neki način da ostvare kontakt sa svojim tvorcem. Utisak koji nebo ostavlja na ljudsko biće je toliko snažan da on dolazi na ideju da tamo obitavaju neke nad prirodne sile koje, jeli, upravlja njegovim životom. Piramida verovatno svojim oblikom predstavlja taj simboličan put ka nebu.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Kizza

Da ima logike to za zemljotrese ali i Stounhendž je izgrađen u tom periodu,mada putovanje u to vreme nije baš bilo toliko sigurno.Citat sa Wikipedie:
-"Стоунхенџ (енгл. Stonehenge) је грађевина из неолитика и бронзаног доба, налази се у околини Аменсберија у Енглеском округу Вилтшир, отприлике 13 km северозападно од Солсберија. Стоунхенџ је део УНЕСКО-овог пописа Заштићене баштине од 1986. године.

Праисторијски споменик на Солсберијској низија, север Солсберија, у југозападној Енглеској датира из млађег каменог до старијег бронзаног доба (3000 - 1000. пне). Спада међу мегалитне споменике јер је грађен од огромних камених блокова. Није познато којој је сврси Стоунхенџ служио нити који је био мотив његове изградње, али већина познавалаца сматра да је имао улогу у паганским ритуалима тог времена.

Он нема јединствену структуру, него серију структура које су измењиване и поновно грађене за време периода од 1500 година. Мало је познато о његовим градитељима. У 17. веку енглески сакупљач старина Џон Обри изложио је теорију да је то друидски храм. Друга је претпоставка да су сами Римљани саградили споменик. Обе су претпоставке оспорене у 20. веку када је доказано да је Стоунхенџ саграђен 2.000 година пре доласка друида и Римљана на то подручје. Данас се сматра да су неолитски народи британских острва започели градњу Стоунхенџа прије 5.000 година."

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Hm,nikad mi nije palo na pamet,kako su graditelji Svetskih Piramida izabrali lokacije za gradnju koje nisu podložne zemljotresima  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kostur

inace, prica o atlantidi je lepa, ali jednostavno ja ne zelim da je prihvatim, jer se uvek rastuzim kad mislim o tome. Tesko je kad razmisljas o civilizaciji, koja je u vremenu npr, u pocetku istorije (pronalazak pisma) bila u srednjem veku. Verovatno bismo sada astronomiju ucili sa neke druge planete sun. sis.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

danicic_predrag

Quote from: Kizza on June 28, 2011, 09:14:03 pm
Hm,nikad mi nije palo na pamet,kako su graditelji Svetskih Piramida izabrali lokacije za gradnju koje nisu podložne zemljotresima  ???


Piramide koje su gradjene na trusnim podruzijima su svoju karijeru zavrsile u zemljotrsima nekim :P pa ostale samo ove druge ( tako ja razmisljam ) inace i kinezi su gradili ogromne piramide pa ih nema nesta danas ;)

Kizza

A Ja pomislio da ih je teško srušiti  ;) Neobično je da su građene u približno istom vremenskom periodu.Mada nigde u Svetu nisu iste.Baš su se  namučili dok su ih pravili.Očigledno da su znali da će građevine od drugog materijala brzo istrunuti.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

U "približno istom periodu?!?" Deli ih samo predpostavljeno vreme gradnje od +/- par hiljada godina.  ;D

A i kako znamo da nisu pravljene i od nekog drugog materijala, koji trune?

Kizza

Da i Ja sam do skoro tako mislio međutim matematika kaže malo drugačije.Najnovije procene o starosti Američkih piramida je da su stare preko 4000 godina a Keopsova Piramida je završena 2580 pre nove ere,citat sa Wikipedie:
" Радови на пирамиди су окончани 2580. године п. н. е. Разлика у дужинама њених страница је по изградњи била мања од једног промила. Кефренова пирамида (средња од три пирамиде) изгледа виша, међутим она је изграђена на стени која је виша за 10 метара, а по самој висини грађевине је за три метра нижа."
Što se tiče drugog materijala to je moguće jer najnovija iskopavanja u blizini Stounhendža dokazuju da je bila slična građevina ali od drveta.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Dakle, procenjeno vreme izgradnje ih deli na 500 godina vremenske razlike. To baš i nije "u isto vreme". Dalje, "procenjeno vreme izgradnje" je za ovakve stvari bez ikakvog pisanog traga veeooooooma neprecizno, a rekao bih i neozbiljno. Bar za ove Američke. O Afričkim još i ima nekih tragova.

Bez stvarnog čitanja naučnog rada iz kojeg potiču takve informacije, pa još prenete kroz ko zna koliko ruku dok se ne pojave na RTS-ovom teletekstu, ovakve vesti su korisne koliko i one iz Trećeg oka.

Kizza

Ma nije bitano ko prenosi informaciju,evo ti nekih adresa,zamisli nema u trećem oku:

http://www.smedia.rs/vesti/vest/67242/Piramide-Peru-Otkrivene-najstarije-piramide-u-Peruu.html
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?&nav_id=519893
http://www.021.rs/Info/Svet/Pronadene-piramide-u-Peruu.html

Evo šta kaže Wikipedia za Grčke piramide:
citat-" Најстарија пирамида налази се у Хелиникону у Грчкој, и потиче из 2.720. године п. н. е. Постоји више од 16 пирамида широм Грчке (Види: Грчке пирамиде)."
A ja mislio da su najstarije Egipatske :o  Kako li su utvrdili tako tačan datum gradnje  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2

July 17, 2011, 05:56:49 pm #13 Last Edit: July 17, 2011, 06:04:02 pm by r2d2
Molim Vas da se ne vredja trece oko, a bogami ni osmo culo. Ko kaze da nema nista o piramidama u trecem oku i to o Srpskim... Ne verujete, uverite se!
http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=82&articleId=407
Ipak tekst nije za one sa slabijem srcem  ;D ;D ;D ;D ;D

Posebno bi izvuko sledeci sadrzaj kao ubicu smehom!

"-Kuriozitet je činjenica da je u ponovljenom merenju na istoj lokaciji, ali nakon rada Teslinog transformatora uočen ,,negativan otklon" kazaljke instrumenta za šta trenutno nema racionalnog objašnjenja - nastavlja on.- Zato će u narednim merenjima biti cilj da se u sličnim uslovima razjasni uočeni efekat koji je bio praćen i teško objašnjivim sinhronicitetima. Nizom gotovo neverovatnih ,,slučajnih" događaja spojenih u nekoj svojoj sadržajnoj svrsishodnosti. Na istoj lokaciji su se tokom ovog i ranijih eksperimenata dešavale fenomenološke pojave koje upućuju na razmišljanja o pojmu i shvatanju vremena.
Fenomen o kojem Nađfeji govori odnosi se na dve poruke tokom eksperimenata putem sms koje su imale sadržinu vezanu za usklađivanje vremenskih zona. Takođe, tokom prvog januara ove godine na istoj lokaciji pristigla je sms poruka mobilnog operatera sa pozitivnim željama ali - za 2014. godinu!"

Kizza

He,he,ovo treba da ide u komediu  :D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?