• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

da li smo sa marsa?

Started by kostur, July 01, 2011, 02:09:01 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kostur

U Americi, ne znam tacno gde, postoji jezero specificno po kolicini arsenika. NASA vrsi inace pregled zemljista. Oni to rade ovako - uzmu sterilisanu teglu, u nju natrpaju zemlju, odnesu je u laboratoriju i tamo proucavaju mikroorganizme. Iz tog, gorepomenutog jezera 2009. je jedna od naucinica uzela uzorak i pocela da proucava. Naisla je na mikroorganizme, sto nije normalno, jer kolicina arsenika prevazilazi podnosljivu, pa cak i za najizdrzljivije organizme. Medjutim, ovi organizmi su daleko drugaciji. Ljudi u sebi sadrze jedinjenje adenozin-3 fosfat. Kod onih organizama veruje se da je fosfor zamenjen sa arsenom. Takodje, fosfor u dezoksi-ribonukleinskom lancu (DNK) menja arsen. Mozda mislite da fosfor i arsen nemaju veze jedan sa drugim, u stvari i nemaju, osim jedne stvari. Povezuje ih grupa u periodnom sistemu, a razdvaja ih perioda, odnosno, jedan elektronski nivo, zbog kojeg covek ne bi mogao da zivi sa arsenom.
Kakve sad to veze ima sa Marsom?
Postoji jedna komadina, kamencina koja je pronadjena na juznom polu. Ona je dospela do Zemlje prilikom bombardovanja Marsa, pre ko zna koliko milijardi godina, dok je Mars jos imao vodu i gustu atmosferu. Kako? Mars, kao i Zemlja, je imao (Zemlja i dalje ima) magnetno polje, medjutim ono je milionima godina sve vise slabilo, zato sto je Mars manji cak i od Venere. Vratimo se na period Marsa kao plave planete. Bilo kako bilo, kroz Marsovu gustu atmosferu su se provukli meteori, koji su udarali toliko jako, da je jedan od otkinutih komada zavrsio na Zemlji. Veruje se da su zivi mikroorganizmi na tom kamenu, u stvari bili pretece zelenih algi. Na Zemlji su tada ziveli arsen-mikroorganizmi. Kada su se iz mikroorganizmi sa Marsa razvili u zelene alge, i poceli onaj cuveni proces fotosinteze, atmosfera Zemlje se menja u ovakvu, odnosno slicnu kao sto je danas, tako da su jedini arsen-mikroorganizmi u stvari opstali samo u tom jezeru.
Izvor : Through the wormhole with Morgan Freeman
Sta vi mislite o ovoj teoriji? Ja mislim da je ona istinita.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

kruska

ameri su skloni preteranom mastanju, i naravno uz to ide i tv industrija(morgan freeman)
niko ne spori da u usa ima pametnih ljudi, ali mislim da u globalnom iskoristavanju sveta zele da objasne svima nama kako se ne mora ici u svemir da bi ste saznali sustinu univerzuma.
  Mesec bi rasprodali  zbog ruda samo da mogu doci do njega (a ne mogu).

ukratko ova americka prica o arsenu i fosforu  je kao prica iz osnovne skole o plemenitim gasovima na casu hemije , i evoluciji.


🌠

CyberianIce

Quote from: kruska on July 01, 2011, 02:27:27 pm
kao prica iz osnovne skole o plemenitim gasovima na casu hemije , i evoluciji.


Ja sam izgleda markirao taj dan :P Ne secam se ni da je bila toliko smesna kao ova prica sa Marsom.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Bilo je reči već o ovome, teorijski je moguće da postoji život baziran na arseniku. Zašto sve mora da ide preko ugljeničnih polimera?
Samo, da je život nastao na Marsu pa kolonizirao Zemlju... Nijedan dokaz nisu ponudili sem klimavih predpostavki. To me podseća na traženje aerodroma u Solunu bez mape i GPS-a. Zna se da treba da prođeš deset raskrsnica do aerodroma ali ne i na kojoj da skreneš. Pa ti sad teorijski možda i ubodeš ali... Eto kolike su šanse da je ova teorija ispravna; jednostavno ima suviše raskrsnica i nepoznanica na kojima ne znamo gde da skrenemo.

Kizza

Moguće,čini mi se da su Marsovci uklesali Gandijev lik na jednoj steni  :o
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

kostur

Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Sasa

July 02, 2011, 11:56:32 am #6 Last Edit: July 02, 2011, 12:01:35 pm by Sasa
To je interesantna hipoteza, ali, naravno (to je verovatno i samom autoru jasno) ona je bez naročitog  osnova. Kada se nešto ne zna onda je svaka ideja ravnopravna sa ostalima. A i korisna na izvesan način. Pa uzmite samo kakve je sve ideje imao Kepler pre nego što je došao do svojih zakona.

U ovom slučaju radi se, kao što znate, o ALH 84001 (evo i kratke priče o tome: http://static.astronomija.co.rs/suncsist/planete/Mars/meteoriti.htm) Stvar sa tim meteoritom je krajnje interesantna i pokazuje koliko su naučnici uporni da dođu do nekih podataka, čak i kad raspolažu sa tako skromnim izvorom.

Ne bih, u ovom kontekstu, delio naučnike na Amerikance i ostale. Svi su vrlo maštoviti i to je vrlina a ne mana.