• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Coma corrector?

Started by Darchy, August 10, 2011, 06:09:13 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Darchy

Ovih dana razmišljam o nabavci coma corrector-a za ovu moju f5 igračku.
I ako sam više nego zadovoljan optikom na SW 150/750, "izduženje" zvezda u periferiji
je jasno uočljivo i sa svakim posmatranjem sve iritantnije :)
Malo sam kopao po netu i skapirao da se ljudi genralno slažu da je korektor neophodan deo opreme za sve
"svetle" newton teleskope. Međutim, u par komentara naišao sam na tvrdnje da dobar okular može umnogome
da koriguje ovu aberaciju.
Dakle, moje pitanje je dali dobar okular može da kompenzuje nedostatak coma correctora?
Ako neko ima iskustva po ovom pitanju, a ne mrzi ga da kuca neka raspali par tipki :)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Ljubo

Quote...dobar okular može umnogome da koriguje ovu aberaciju.

Ne, nijedan okular, koliko je meni poznato, to ne radi. Radi se o tome da kvalitetniji širokougaoni okulari imaju "ravno" polje vida i na rubovima, sa minimalnim aberacijama (komom i astigmatizmom), po čemu se razlikuju od jeftikanera, pa je time posmatranje znatno ugodnije i ljepše.

Posmatrajući kroz taj SW 150/750 s Hyperion okularom mogu reći da bih za vizuelno posmatranja samo, prije uzeo takav jedan okular nego koma korektor! Polje u njemu je ravno, znakovi kome i astigmatizma slabi, vidljivi jedino na krajnjem rubu (što i nije loše), objekti svetli i jasni. Tako da ti uz takvo jedno "osvjezenje" preporucujem još jedino što tamnije nebo. ;)

Yagodinac

Sasvim sigurno bi jedan Ethos dao veoma korigovano polje do samog ruba. Osim toga se cene kreću za Ethos tako da možeš da kupiš bar tri koma korektora po ceni jednog okulara. Toliko o high-tech pogledu...  :)
Međutim naleteo sam negde i na negativna iskustva primene koma-korektora. Jednom je recimo Skywatcherov korektor bio truba (ionako je najjeftiniji) i davao je defokusirane zvezde sa jedne strane vidnog polja a treba paziti i na tačnu poziciju istog. Moguće je da ćeš sa korektorom i BD150/750 morati da menjaš nešto na fokuseru ako fotografišeš u prime-fokusu. Drugim rečima fokus dslr-a je ionako jako blizu napred, ne znam, samo razmišljam...

sale11472

Quote from: Ljubo on August 10, 2011, 07:53:58 pm

Posmatrajući kroz taj SW 150/750 s Hyperion okularom mogu reći da bih za vizuelno posmatranja samo, prije uzeo takav jedan okular nego koma korektor!

Ja sam doduše gledao kroz Celestrone (običan C5 i XLT150/750) i potpuno se slažem da za vizuelno posmatranje koma korektor nije potreban, Hyperioni daju odličnu sliku

Quote from: Yagodinac on August 10, 2011, 11:47:29 pm
Sasvim sigurno bi jedan Ethos dao veoma korigovano polje do samog ruba.

Pa ne baš do samog ruba ali ko još na Ethosu gleda u rubove ;D
BTW pomenuti XLT (AshPirahna je vlasnik) izgleda vrlo zabavno sa Ethosom, moraš poprilično da se odmakneš od cele skalamerije zbog visokog fokusera ;D ali koliko god čudno da izgleda ta kombinacija šljaka venomenalno.

Naravno ko želi da fotografiše  .... to je već potpuno druga priča.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Darchy

Kada sam kupovao teleskop imao sam na umu da uz posmatranje želim da se oprobam i u astrofotografiji.
Međutim, tek sada kapiram da sam iskustveno + 1500 eura kratak da bih se iole pristojno bavio astrofotografijom!
Ovaj moj SW ću da štelujem za vizuelno (gomila okulara i filtera, ništa motorno praćenje ili GOTO - shvatam da mi to trenutno uopšte nije potrebno)
i da se na njemu kalim dok ne uštekam novce za C8-SGT ili neku sličnu spravu u tom cenovnom rangu.
Tako da su Hyperioni nešto čime ću da se uskoro "ponovim" samo ne znam dali ovde uopšte mogu da se nabave.
Moja poslednja nabavka iz inostranstva koštala me je skoro 60% skuplje, verovatno zbog toga što je srpskog carinika iznervirala žena prethodno veče :(
Ima li neko ideju gde i kako da pazarim Hyperion ili neke druge HQ okulare, a da me pritom ne oleše na carini?
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

sale11472

Quote from: Darchy on August 11, 2011, 09:59:19 am

i da se na njemu kalim dok ne uštekam novce za C8-SGT ili neku sličnu spravu u tom cenovnom rangu.

Ne ne ne, kali se ti na svom teleskop slikaj kraće ekspozicije i piggyback itd itd i skupljaj pare ne za novi teleskop nego za novu MONTAŽU (bre ljudi vi kao da ne čitate ovaj forum  ::) ) ona ti je mnooogo bitnija od teleskopa za astro-foto Uostalom i Yagodinac i Gruja (tj jaro ;D ) slikaju sa istim takvim teleskopom samo što imaju ozbiljnije montaže, naravno posle montaže ide na red koma korektor ali verzija za astrofotografiju pa kamera  pa tek onda kad sve to iskoristiš do krajnjih granica - nov teleskop (onda ćeš već sasvim jasno znati zašto Takahashi košta koliko košta ;) ).....

Što se nabavke tiče šta znam Hyperion stane u džep pa razmisli o toj varijanti ;D... ili vidi da nabaviš preko nekoga ko to radi ima takvih i ovde na forumu da ih sad ne reklamiram ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Darchy

Amin brate! "Uzmem lepo citam, kada nešto ne znam - pitam" :)
Da nemam nameru da slušam savete "starije i iskusnije brace" ne bih vas ni zamarao pitanjima na ovom forumu.
Sada kad imam NEQ3 (koja mi dode kao porsche u odnosu na staru montažu) još bolje shvatam da je mount esencijalni uslov
za kvalitetnog bavljenja foto-vizuelnim astronomijom, ali kapiram i da mi finansijska situacija ne dozvoljava da odvojim više od 1500 eura u taku, pa sam pomislio da "jednom pticom ubijem dva kamena" - pristojna montaža i 8" aparatura.

Dok sam još kao klinac kupovao Astronomy i tripovao na teleskope iz malih oglasa nisam ni razmišljao o Takahashi instrumentima, uvek bi me "hvatao strah" od cene, to je bre i dan danas science fiction za jednog prosecnog Srbina... jedino da matore prodam u belo roblje :)

Btw. Takahashi FCL-90 (Sky 90) izgleda bolesno dobro :)

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Sve je to lepo ali ako zbog hobija treba da svake godine odlažeš letovanje - šta će ti Tak  >:(
NEQ3 sasvim lepo može da se upotrebi u poluozbiljnoj astrofotografiji dslr-om i teleobjektivima. Dovoljno je da montaža ima motore. Nekad ćeš možda i neke 15-30sec ekspozicije izvući iz tog 150/750 debeljka ali to više zavisi od dobrog balansa i tvoje sreće sa montažom. Mnogo češće dobri rezultati ispadaju ako pratiš i koriguješ kroz 150/750 na velikom uvećanju a snimaš kroz teleobjektiv (moj 200mm bi bio odličan).
Ukratko to znači da zupčanik montaže, u zavisnosti od Kineza i njegovog ručnog rada, usled nepreciznosti ponavlja grešku koja se tako i zove: periodična greška. Na nas se to reperkutuje kao mogućnost da imamo bolji ili lošiji primerak montaže i to nema veze da li je EQ3 ili EQ6.
Nosivost je treća stvar koja nema veze sa prethodnim i čim dune vetar a ti snimaš - shvatićeš zašto ljudi kupuju BabaRoga® montaže za svoje male teleskope.

kruska

nijedan teleskop nije savrsen a ako hoces astrofotografiju imaces bar dva teleskopa
jedan sa malim f  (2-5)
i jedan sa velikim f (6-15)
naravno minimum 150-200 mm precnik
montazu kupi odmah jednu i to dobru eq-6 ili eq-5 (ekvatorijalnu) a posle ce doci jos mnogo toga usput, kombi za poneti opremu, vazdusnu pusku za ulicnu rasvetu , filtri, akumulatori

sale11472

Quote from: Yagodinac on August 12, 2011, 11:53:58 am
Sve je to lepo ali ako zbog hobija treba da svake godine odlažeš letovanje - šta će ti Tak  >:(

Ne Tak nego iz taka tj "odmah", "u cugu" itd itd  bre godine stigle sad ti treba prevodilac za takve izraze;D ;D ;D

Mnogo češće dobri rezultati ispadaju ako pratiš i koriguješ kroz 150/750 na velikom uvećanju a snimaš kroz teleobjektiv (moj 200mm bi bio odličan).

Ehmm kahm mhmm to se i zove pigyback ili kako ja to volim da prevedem "na krkače" ;)
(mada bi meni pala luda ideja na pamet da na NEQ3 montiram onog njegovog opstisana kao guidescope i njemu na krkače aparat to mi deluje kao kombinacija koju čak i ta montaža može da nosi)

Quote from: Darchy on August 12, 2011, 11:36:37 am
.....
ali kapiram i da mi finansijska situacija ne dozvoljava da odvojim više od 1500 eura u taku, pa sam pomislio da "jednom pticom ubijem dva kamena" - pristojna montaža i 8" aparatura.

Ali zašto pobogu ??? uložiš te pare u MONTAŽU (za "kusur" pazariš astrofoto koma korektor) i onda imaš odičan astrofoto setup kojim ćeš dugo biti zadovoljan i kojim ćeš moći mnogo objekata da snimiš

Godinama kasnije kad ga prerasteš znaćeš zašto želiš Taka (iz taka)

Poenta je da uz taj 150/750 ne moraš da žuriš sa novim tubusom već da je bolje da se skoncentrišeš na montažu...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Yagodinac

Quote from: sale11472 on August 12, 2011, 11:32:03 pm
Ne Tak nego iz taka tj "odmah", "u cugu" itd itd  bre godine stigle sad ti treba prevodilac za takve izraze;D ;D ;D

Sorry, htedoh reći Tak®

Quote from: sale11472 on August 12, 2011, 11:32:03 pm
(mada bi meni pala luda ideja na pamet da na NEQ3 montiram onog njegovog opstisana kao guidescope i njemu na krkače aparat to mi deluje kao kombinacija koju čak i ta montaža može da nosi)

Bogami, luda ideja. I ja sam u trenucima nervnog rastrojstva montirao 130/900+150/750 na EQ6; prvi zbog korigovanja sa okularom koji ima nitni krst ali... Nije sve to dovoljno precizno. A optisan?
Smatra se da instrument za vođenje i korekciju mora da ima 4-5x veću žižnu daljinu (reč je o vizuelnom vođenju i manuelnim korekcijama) što znači da bi morao da pratim kroz 130/900+barlow da bi snimao optisanom  ;D ;D
Ako radiš guiding kamericom ili autoguiderom onda otpisan 70mm može da prođe ali - malo je uvrnuto koristiti opremu za snimanje vrendu 3000e i korigovati kroz 30e optisan, jel? Mada...

@Svim početnicima po dvadeseti put: bitna je montaža za astrofoto, teleskop je nebitan. Može i teleobjektiv i to ohoho da posluži... Ali skalamerija mora da leži minimum na EQ5 syntrack.

kruska

August 14, 2011, 12:27:55 pm #11 Last Edit: August 14, 2011, 12:33:10 pm by kruska
sinoc je pun mesec ubio zelje za fotografijom a ja sam isprobavao guiding jer nisam nesto uspevao da nadjem zvezdu za pracenje zbog LP.
kako god - guiding je uspeo ponovo ,(malo sam ispao iz fokusa-mini djevrecici) ali nebo je bilo bas lose pa nisam dalje eksperimentisao, naravno sve to na cg5-gt i dok sve to radi klknete na "tools" pa "enable graph" da vidite skretanje putanje(eventualno ako ga niste dovoljno dobro useverili)
off axis guider -Orion OAG i starshoot autoguider(alias SSAG-qhy5)
ipak za ovakve noci morate sa guiderom(pomocu phd guiding software) uraditi dark frame bolje se vide guide-zvezde,
settings---
RA aggressiveness-100, RA hysteresis-10, max dec duration 100-300 ms, dec guide mode-auto,  dec algorithm-lowpass filter, dec slope weight-5.00, calibration step-750ms, min motion-0.15pixels, search region-15pixels, noise reduction-3x3 median ,camera gain-100%, time lapse-2ms.

jeste da je tema oko comma correctora ali ajde-( za fotografiju ti treba korektor a za gledanje i ne treba, bolje uzmi sirokougaoni okular)

p.s. ima se problem oko galaksija tj. krakova jer se sa f/6.3 i light pollution  slabo hvataju na chip na 20 - 30 sec  exposure koliko izgura montaza sa  mojim teleskopom focal length 1200 mm

Darchy

Da, tema jeste skrenula sa coma corrector-a, ali sam ja u principu dobio odgovore na nedoumice, a to je kojim redosledom da upgradeujem svoju opremu. Veoma je nezgodno kad hoćeš nečim da se baviš, a nemaš blage veze šta radiš (kao je u ovom slučaju.)
U principu, ja "kao" pretpostavljam čemu služe i coma korektor i širokougaoni okulari, ali samo na osnovu textova koje sam pročitao.
Praktično iskustvo sa tom opremom mi je jednako = 0.
U svakom slučaju, moraću da posetim neki od astro vikenda pa da vidim kako sve to funkcioniše uživo ili ako nekom od vas astrofotografa u centralnoj Srbiji treba šegrt, mogao bih da ga obiđem te da "pokupim" bar elementarne fore oko astrofotografije.
Iskreno hvala na odgovorima, zaista su mi bili na korist.

Do nove godine: HEQ5 SynTrek or bust!  ;D
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

kruska

August 14, 2011, 02:00:58 pm #13 Last Edit: August 14, 2011, 02:06:09 pm by kruska
hmm kad je u pitanju gledanje, sirokougaoni okular po meni ima veci znacaj jer je to nesto cime ces imati sire vidno polje i vise zvezda.
a koma korektor je opet nesto drugo - kombinacija sociva koje ce ti pomoci da zvezde koje sjaje dobiju tackastiji izgled na foto chipu kad dobro kolimiras i fokusiras teleskop.
samo citaj lupanja na forumu i mozes dosta ukapirati a i foruma ima dovoljno .....

p.s. da da tebi treba montaza prijatelju!!  cevku si nasao

sale11472

Quote from: Yagodinac on August 14, 2011, 11:23:18 am

Bogami, luda ideja. I ja sam u trenucima nervnog rastrojstva montirao 130/900+150/750 na EQ6; prvi zbog korigovanja sa okularom koji ima nitni krst ali... Nije sve to dovoljno precizno. A optisan?

Ufff bre dotore el su to tebi zaređala dežurstva jedno za drugim  ;D ;D ;D
Moja luda ideja je sledća: na NEQ3 montira optisan, na optisan montira fotoaparat koji snima kroz svoj objektiv, u rukama drži kontroler da malo pomaže u praćenju i to je to dakle piggyback varijanta.... Čisto da vežba "sviranje u gajde" dok ne nabavi nešto ozbiljno...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor