• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Da li je kosmos "vestacki" stvoren?

Started by zmilan, April 29, 2004, 03:28:20 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

zmilan

 Ovo je jedna tema sa eLitesecurity (http://www.elitesecurity.org/tema/51982). Cini mi se da je tema interesantna, sveobuhvatna i vecita.. Kao stvorena za forum astronomskog magazina. Prenosim vam svoje misljenje o tome.

-----------------------------------------------------------------

Nauka je u zadnjih 2000 godina dosta napredovala ali iskreno jos na mnoga jednostavna pitanja nemamo jasan ili nikakav odgovor. Na pitanja kao sto su "Odakle dolazi sva materija?", "Sta je to crna materija i crna energija?", "Sta je zapravo singularitet?", "Postoji li matematicka teorija svega?" i slicna necemo naci odgovor verujem ni u narednih 2000 godina.

Necemo prosto zato sto se do dokazivanja postavljenih a neresenih teorija u nauci dolazi jedino eksperimentima a za pojedine eksperimente bi nam bila potrebna tehnologija koja bi nas odvela duboko u svemir. Npr. ne mozemo doneti iole validan zakljucak o tome kako zavrsavaju crne rupe ako se bar ne priblizimo obzorju dogadjaja iste i ne napravimo par eksperimenata tamo.

Ipak sa velikom sigurnoscu mozemo reci da neke stvari ipak pouzdano znamo.

Da se vratimo na prvobitno pitanje "Da li je kosmos vestacki stvoren?"

Mozemo sa velikom sigurnoscu reci da u kosmosu i kosmosom vladaju prirodni zakoni, tj. da sve ono sto se desava, desava se kao posledica delovanja fundamentalnih sila za koje znamo da postoje kao i za one za koje jos ne znamo. Verujem da se Bog zaista ne igra kockicama vec da se kompletan univerzum zaista moze objasniti jednom jedinom jednacinom, odnosno jednom teorijom.

Ako je ovo tacno onda lako mozemo izvesti zakljucak da bilo ko moze stvoriti svoj kosmos u svojoj laboratoriji koristeci znanje o tome kako on funcionise. Sve sto ce biti potrebno je dovoljna kolicina energije i dobro opremljena laboratorija.

U medjuvremenu treba otvoriti um i ne odbacivati nista olako. Pojmovi kao sto su beskonacnost, ogranicenost, visedimenzionalnost, vreme, prostor, dimenzije i slicno su samo deo konacne teorije koja objasnjava medjusobne odnose izmedju svega.

Dakle, ako pod pojmom "vestacki" iz provobitnog pitanja podrazumevamo nesto "nestvarno" ili "neprirodno" onda je odgovor sigurno "Ne", kosmos zaista nije stvoren vestacki tj. na neki neprirodan nacin u kojem vladaju anarhija i haos.

Medjutim ako pitanje shvatimo da li je moguce stvoriti kosmos u laboratoriji od strane intelektualnog bica onda sa znanjem koje posedujemo u 2004. godini, odnosno danas, odgovor je skoro sigurno "Da".

Sta vi mislite?

Milan Zivic

Coole

QUOTE (zmilan @ 29. Apr. 2004., 15:26)
Dakle, ako pod pojmom "vestacki" iz provobitnog pitanja podrazumevamo nesto "nestvarno" ili "neprirodno" onda je odgovor sigurno "Ne", kosmos zaista nije stvoren vestacki tj. na neki neprirodan nacin u kojem vladaju anarhija i haos.

Medjutim ako pitanje shvatimo da li je moguce stvoriti kosmos u laboratoriji od strane intelektualnog bica onda sa znanjem koje posedujemo u 2004. godini, odnosno danas, odgovor je skoro sigurno "Da". [/quote]
Malo mi nije jasno sta se onda podrazumeva pod pojmom "kosmos u laboratoriji"? :blink:  

Sich

QUOTE (zmilan @ 29. Apr. 2004., 15:26)
Medjutim ako pitanje shvatimo da li je moguce stvoriti kosmos u laboratoriji od strane intelektualnog bica onda sa znanjem koje posedujemo u 2004. godini, odnosno danas, odgovor je skoro sigurno "Da".

Sta vi mislite? [/quote]
Pa ja mislim da je odgovor ne, iako ni meni nije bas jasno na sta se misli pod "laboratorija".
Medjutim, za racunorom bi odgovor mogao biti "da" :)
http://www.simulation-argument.com/
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 Sve je moguce...nisam razmisljao na tu temu ali posto se ne zna kako je postao onda moze biti i to!  

zmilan

 Pod "kosmosom u laboratoriji" mislio sam naravno na pojedine smele teorije na koje sam nailazio u tekstovima a koje sugerisu da je pod odgovarajucim uslovima moguce izazvati veliki prasak koji bi kreirao potpuno novi kosmos.. Naravno, rec "laboratorija" u ovoj frazi ne predstavlja sobu sa epruvetama i retortama..  ;-)

Jedna od doticnih teorija pominju energiju vakuuma u nestabilnom stanju. Naravno po trenutnim saznanjima sve ovo je jos uvek daleko od nase stvarnosti u kojoj egzistira samo jedan univerzum koji za sada funkcionise samo po ajnstajnovim zakonima i zakonima kvantne mehanike.

Jedino sto je sigurno to je da covecanstvo u ovom milenijumu cekaju nova otkrica koja ce verovatno promeniti svet (univerzum) oko nas. Hocu reci da je malo verovatno da smo u kratkom vremenskom intervalu od par vekova, od Keplera do Ajnstajna, otkrili bas sve...