• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

MESEČEV METEOR IRON PRONAĐEN U SRBIJI?!

Started by fitfigura, August 22, 2011, 11:12:15 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

fitfigura

UVAŽENE KOLEGE,
IMAM JEDNO PITANJE, PA BIH MOLIO STRUČNJAKE I SVE OSTALE, KOJI SE RAZUMEJU, DA MI ODGOVORE NA NEKOLIKO PITANJA.
O ČEMU SE RADI?!
MOJ PRIJATELJ JE PRE IZVESNOG VREMENA PRONAŠAO KAMEN TEŽINE NEKIH 60 GRAMA, ZA KOJI SE IZGLEDA ISPOSTAVILO DA JE DEO METEORA IRON (MESEČEV KAMEN). POSEDUJEM FOTOGRAFIJE KAMENA.
INTERESUJE ME, GDE TAČNO MOŽEMO PROVERITI JE LI TO ZAISTA TO, DA LI JE UOPŠTE DOZVOLJENO POSEDOVATI OVAJ KAMEN, KOLIKO JE BEZOPASAN ILI OPASAN, DA LI IMA NEKO ZRAČENJE I SL.
NARAVNO, INTERESUJE NAS I PROCENA VREDNOSTI KAMENA, JER PREKO NETA SMO DOŠLI DO NEKIH INFORMACIJA DA JE VREDNOST NEPROCENJIVA. MOJ PRIJATELJ BI RADO PRODAO OVAJ KAMEN, UKOLIKO SE STRUČNO POTVRDI DA JE ZAISTA TO IRON, JER RAZUMEĆETE, DANASNJI ŽIVOT U SRBIJI JE PRESKUP. KOME SE OBRATITI A DA JE OSOBA OD POVERENJA ITD...

ZAHVALJUJEM SE UNAPRED.

VANJA

Predrag

Quote from: fitfigura on August 22, 2011, 11:12:15 am
MOJ PRIJATELJ JE PRE IZVESNOG VREMENA PRONAŠAO KAMEN TEŽINE NEKIH 60 GRAMA, ZA KOJI SE IZGLEDA ISPOSTAVILO DA JE DEO METEORA IRON (MESEČEV KAMEN).


Zanima me kako se ispostavilo da je to deo meteora, ako nije provereno od strane onih koji su za to zaduženi?
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

fitfigura

August 22, 2011, 11:36:13 am #2 Last Edit: August 22, 2011, 11:46:11 am by Sekula
POŠTOVANI,

ZAKLJUČILI SMO, ODNOSNO POSUMNJALI, NAKON POREĐENJA FOTKI SA NETA, PO OPISU I, AMATERSKOM MIŠLJENJU LJUDI, KOJI NISU EMINENTNI STRUČNJACI, ALI IMAJU KOLIKO-TOLIKO ZNANJE U OVOJ SFERI. STOGA UPRAVO I TRAŽIMO STRUČNO MIŠLJENJE I SL. KOME SE OBRATITI I TO...

HVALA ZA ODGOVOR,

VANJA

Upozorenje moderatora:

Korišćenje velikih slova na forumima i uopšte u internet komunikaciji se smatra vikom. Molimo da ne koristite više velika slova.


cola

A slobodno mozes i da okacis te slike koje imas, sta vise bilo bi pozeljno.
Sto se tice same prodaje, tu ima par stvari, moras da imas list-potvrda sa instituta na kome sve pise. Ima nekoliko prodavnica u Svetu koje to rade, pa pogledaj.
Kolika je velicina tog kamena, gvozdje, da li ima nekih ostataka udara?
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

fitfigura

Uvažene kolege forumaši, Gospodine COLA, evo jedna fotka tog meteora, za koji pretpostavljamo da je IRON. Nadam se da će pomoći na utvrđivanju potvrde o autentičnosti. Nakon provere merenjem, tačna gramaža mu je 60 gr. Amateri smo, tako da više informacija ne znam da kažem, osim da je pronađen kraj reke u severo-istočnoj Vojvodini, pre nekih dvadesetak dana. Molim dobre ljude i one koji se više razumeju, da napišu svoje viđenje o ovome. Hvala!

Vanja

cola

(Mala digresija: to je potencijalni meteorit a ne meteor!!
Razlika je u terminologiji, meteor je samo svetlosni fenomen, a meteorit je kamen koji je stigao do Zemlje posle sagorevanja u atmosferi). Nmg i ne zelim da komentarisem slike, vidi da nam ga slikas pored nekog objekta svima poznate velicine, tipa pored 5 dinara, cisto radi uvida u njegovu velicinu. Da li ste ga vec poslali na analizu? Kontaktirajte institut!
I uputio bih te na ovu adresu da se malo informises:
http://meteorites.wustl.edu/lunar/moon_meteorites.htm
Da bi iko napisao svoje misljenje morate da prvo date potpune informacije...
Filip
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

fitfigura

Poštovani Gospodine Filipe,

Najlepše se zahvaljujem, kako na brzim i konciznim odgovorima, tako i na upućenim sugestijama.
Vaš lep gest neću zaboraviti.
Inače, fotku sam dobio od prijatelja, koji je pronašao meteorit, a nismo sasvim sigurni da li je sve to zakonom dozvoljeno, tj. da li smemo to odneti u laboratoriju na institut. Naime, prijatelj se plaši da bi mogao ostati bez dragocenom pronalaska, zauvek?!

Vanja

NShappy

Ukoliko za početak predpostavimo da je kamen "orginal", nezgodacija je što je to nemoguće prodati (bar ne za neku značajnu sumu) bez zvaničnog i stručnog nalaza o autentičnosti kamena, sve sa podacima koja institucija i koji pojedinci, imenom i prezimenom, su učestvovali u analizi. A to ti niko ko je dovoljno stručan neće uzeti u razmatranje bez potpune legalnosti cele operacije. Čak i da ti to neko uradi nezvanično, taj nalaz pa prodaju ne vredi jer je nezvaničan.

Čak je lakše prodati ukradeni takav orginalni predmet jer se za njega zna šta je. Ovakav za koji se ne zna šta je, vredi koliko i onaj što moj otac koristi kada kiseli kupus. ;D

Dakle, bez ulaska tog kamena u leglane tokove, nema korisne potvrde o autentičnosti. Bez zvanične potvrde o autentičnosti, nema prodaje.

Ima varijanta da ti neko iz institucija to pregleda nezvanično, i da ti nezvančno saopšti dal' je pravi ili ste utripovali. Ali to kao informacija vredi samo tebi. Nemam pojma kakvi su zakoni kod nas. To je verovanto vlasništvo države. Pitaj to institucije koje su ti linkovane gore.

U nekim drugim državama je zakon drugačiji. U USA verovatno. Možeš ga prošverati tamo pa tvrditi da je tamo nađen.  ::)

A što se samog kamena tiče, meni liči na neku običnu vulkansku stenčugu. Ceo Santorini je od takvog stenja. Imam dojam da ste naseli na neki od gomile tupavih kvazinaučnih sajtova kojih je internet pun.

cola

Mislim da je fora sa USA da je meteorit tvoj samo ako padne na tvoj (privatni) posed, npr ako se nadje u parku onda je to vlasnistvo drzave. Nisam siguran kakav je zakon kod nas donesen. Znam da imas udruzenja koja idu po pustinjama i tragaju za meteoritima, iz toga zakljucujem da u nekim delovima Amerike i Afrike mozes da ga uzmes za sebe ??? Mislim da u prirodnjackom muzeju u BG cuvaju neku kolekciju pa kontaktiraj ih, pitaj sta bi bilo da ste pronasli meteorit.
http://www.imca.cc/ vidi ako mozes da dodjes do ovih ljudi ;)
Kao dokaz da treba poznavati zakon svedoci i ovo:
http://www.naslovi.net/2010-01-21/mondo/ne-skupljaj-kamenje-mogao-bi-u-zatvor/1504036
na internetu ima mnogo prevara pa je mozda neko pisao lazne tekstove i kacio slike zemaljskih kamencica da bi zavarao kupce.
mislim da u ovoj knjizi mozes naci dosta toga :)
http://avaxhome.ws/ebooks/science_books/astronomy_cosmology/Field_Guide_to_Meteors_and_Meteorites.html
Nema na cemu i javite se ako nesto zatreba
mnogo srece vam zelim ;)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

ExNor

September 25, 2011, 11:57:37 am #10 Last Edit: September 25, 2011, 12:18:40 pm by ExNor
Poštovane kolege, zanima me vaše mišljenje u vezi "kamička" (težine oko 300 grama), kojega je pronašao moj deda, inače geodeta, sredinom minulog vega, negde u bespućima Bosne. Znam da fotke ne govore baš mnogo, ali čisto onako, od oka, ako ima neko stručan na tom polju da da svoj sud. Hvama vam unapred.  ???

(Molim moderatora da ukloni ovaj post jer sam ga naknadno objavio kao novu temu, hvala.)
"Ako želite da napravite pitu sa jabukama od početka, onda prvo morate da stvorite Univerzum" - Carl Sagan
http://aadtychobrahe.blogspot.com/