• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Jupiter

Started by Laci, August 24, 2011, 02:13:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mitja

February 15, 2015, 10:20:26 pm #180 Last Edit: February 15, 2015, 10:37:58 pm by mitja
moj jupiter veceras... bice jos slika veceras. tek je pocetak. prazna baterija...
uglavnom panasonic dmc fs 14 na 4x zum gold line okular 6mm i naravno astromaster.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Luger

mitja

ma lose... imam neko lose barlovo socivo pa me smori cim ga stavim u setup... uh jedva cekam da uzmem malo opreme :)
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

johnny984

Lep je Jup Mitja. Moram i ja da probam, nisam jedno godinu dana  :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
                                                                                                                   -Albert Einstein

vlaiv

Evo jupitera od sinoc.

Nisam dosad ni primetio (vizuelno) da ovaj barlow ima toliko hromatske aberacije, original slika je color, napravio sam i crno belu jer izgleda lepse, eliminise
plavicastu boju na gornjem delu

Oprema:
SW 130/900 newton/eq2
Simple EQ2 motor drive + hakovan kineski ispravljac na 9v :D
Modifikovana logitech c270 web kamera
GSO achromatic barlow x2

Lokacija: NS, terasa kuce (u kojoj se lozi), pravac preko kuca u kojima se lozi :(

Snimak: 2 minuta video (oko 3500 frejmova), 10% top stacked
Software: Autostakkert 2.0 za stacking, Registax 6 za wavelets i post processing
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Luger

Odlicno je ispao Jupiter u takvim uslovima :)
Plavu i crvenu boju po rubovima vrlo elegantno eliminise opcija RGB Align u Registax-u, tamo, kad dodjes do waveletsa

vlaiv

To sam upravo skontao, obradjujem video materijal od veceras, pravio sam razne kombinacije rezolucije sa/bez barlow-a pa sam ubio 80GB videa veceras, jedino sto je vetar
bio jako dosadan ...

Palo mi je na pamet sledece, mozda bi pomoglo kod hromatske aberacije, ne znam da li je neko pokusavao i kako bi se uopste to moglo izvesti.
Prvo rastavim video na RGB ili YUV komponente, pa svaku stackujem za sebe, pa rekombinujem rezultat. Da li je to neko radio, i kako bi bilo najlakse to izvesti?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

allexxandar

16.02.2015. duvao je jak vetar nadao sam se da ce da rastera temperaturne turbulencije i sl, i aparat bolje da vidi jupitera,  bolje nego predhodne slike, ali slabo se sa terase moze snimati :)

SW 127/1500 MC | NEQ-3 GoTo | SW 80/400
Canon 600D | Btc 12x56

mitja

odlicno alexandre :) taj skywatcher je cudo... koja kamera? jesi li koristio barlow? satelite kako si izvukao?
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

allexxandar

Barlow 2.5, kamera Canon 600 snimak. Pokusao sam sa eyepice projekcijom i barlowom, ali slabiji rezultati predpostavljam zbog turbulencija u vazduhu.

Satelite slikao u M modu, ISO 6400, pa dodao u PS, Smanjio sliku iz registaxa, preklopio sa slikom jupitera sa satelitima, malo smanjio satelite (mnogo veliki ispadnu), cropovo, promenio ugao, da bi po mom kriterijumu lepse izgledalo :)
SW 127/1500 MC | NEQ-3 GoTo | SW 80/400
Canon 600D | Btc 12x56

vlaiv

Mislim da je u datim uslovima ovo maksimum od mene :D (sinoc oko 12h, isti uslovi kao prethodni post,vetar ubi doduse, jedino sto sam malo poboljsao processing tehniku)

mitja

vlaiv kao da ti nije bas u zizi jupiter. to je moja pretpostavka i verujem da bi ima znacajno vise detalja u atomsferi da si pogodio zizu i zato mislim da je trud koji si ulozio zaista vredan paznje. svaka cast.
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

vlaiv

@mitja

Pravo da ti kazem, dosta sam istrazivao zasto je slika takva kakva jeste i zakljucio da je skoro sigurno do atmosfere.
Jedino postoji mogucnost da je kolimacija bila malo off, ali samo malo, kolimirao sam pre par dana na prvom snimanju, od tada nisam
gledao, kontao sam da ce drzati jer nisam pomerao teleskop. Posle poslednjeg snimanja (dan posle ove fotke), proverio sam kolimaciju (trazeci uzrok nedostatku
detalja) i bila je malo, ali samo malo off.

Mislim da cu za pocetak da probam da dotegnem kolimaciju pri sledecem snimanju i da se pomerim sa terase na dvoriste (malo je nezgodno, trenutno vozim mount
na kineski ispravljac, pa cu morati da rastezem produzni, a i ladnoca je :D, kad radim sa terase, setup time skreshem sa sat vremena na 20 minuta).

Fokus sam gadjao spram jupiterovih meseca, kontam da sam ga pogodio najbolje sto moze sa ovim fokuserom, problem je sto mora duga ekspozicija da bi ih video (gain 100%, 1/4-1/2s exp)
a tada zbog atmosfere nisu tacke nego ovali, sa druge strane potrefim kad su ovali najmanji, svaki mic in/out fokusa pravi veci oval od njih.

Pregledao sam video (planeta aligne-ovana u centar) i jupiter izgleda kao da se gleda kroz vatru. Oko 90% frejmova ima uocljiv halo oko planete (zato stackujem top 10 po kvalitetu), kada
sam izmerio halo (spram jupitera 45") proracun mi je dao oko 1.2 lucne sekunde "debljine" ka spolja, tako da kontam da je seeing bar 2.5 sekunde, a u tim uslovima nema sanse za bilo kakve detalje na planeti (bar ja kontam)

Yagodinac

Ima jedna zgodna fora gde testiraš kolimaciju: kad udesiš sve da se snima i na ekranu velikog uvećanja pogledaš oblik satelita, ako su sve drugo sem kružnih tačkica onda je kolimacija off. Mogu da budu jajastog, trouglastog i svakog drugog oblika.
Ako nikako ne možeš da fokusiraš satelite, tj neće da ispadnu tačkice - onda je najverovatnije do atmosfere.

vlaiv

Ipak je do atmosfere ...
Veceras je palo dvoriste + neka magla, losha transparentnost al kazu da je atmosfera stabilnija (jos da mi se komsiluk ne greje na drva ... :D )