• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Sta da radim....

Started by Libra, August 25, 2011, 10:21:32 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Libra

Prije svega pozdravljam sve clanove ovog foruma...ovo je moje prvo tipkanje  ;D

Ja volim svemir i sve vezano za njega, ali sam laik  :-[ ...nadam se da cu imati pomoci od vas
Necu da se nadovezujem na druge teme, hocu ja da otvorim svoju temu  ;D

Imam neki teleskop (valjda je teleskop hahaha)...na kutiji pise ovako VISIOMAR 60/700-272x
imam odredjenih problema sa tom skulom  :(
mozda ocekujem previse ali ja kroz njega nista ne vidim  :'(
ima mali(valjda za orijentaciju) i veliki durbin, kako da nastimam da mi i jedan i drugi gledaju u istu tacku?
jedne noci bio je pun mjesec...sarajuci po nebu sa velikim durbinom slucajno mi uleti u kadar mjesec....wooow bilo mi je drago nakon dva sata pokusaja da vidim bilo sta ali slika mi je mutna... :'(
nemojte mi reci da je moj teleskop kanta...
skinula sam neki program, zove se nesto wild...  ::) ja mislim

sta da radim ja sad? nemam volju da ponovo izvadim taj teleskop iz kutije jer ne mogu da upecam ni zvijezdu, ni mjesec, ma nista...

eto pa hvala svima koji ce mi pomoci da ne ostanem vako demoralisana  :)

Yagodinac

To je igračka dobra jedino za špijuniranje komšinica (što mi, jelte, nikad ne radimo  :) ) i kratkotrajno posmatranje Meseca na što manjem uvećanju. Za sve ostale primene je jednostavno suviše mali. Možeš ti i Jupiter njim da pogledaš ali npr 114/900 bi ti dao sliku da se zabezekneš; mnogo bolju nego taj... nostradamus, ovaj, visionar... a i on se rangira kao početnički teleskop.
Jednostavno, skuterom ne možeš da odeš na more...

Libra

svaka cast da si ti jedini od ovih 14 odlucio da napises nesto, pa makar me i razocaro....
pocetnicki teleskop mi i treba jer i ja sam pocetnica, fino bi bilo imati novi, bolji al eto....

a kako nastimati da ovaj mali i veliki gledaju u istu tacku? ja naciljam mali na neku zvijezdu/planetu(nemam pojma na sta) onda kad se prebacim na veliki durbin ne vidim nista

i sta znaci to "na sto manjem uvecanju"?
iz mog grada se ne vide zvijezde, valjda puno svjetlosti...sa mora se na npr vidi dosta toga

jel nebo mora biti cisto, bez oblaka?

Ljubo

Libra, dobrodošla na forum.

Donesi taj "teleskop" u Igalo, pa cemo ga naštelovat'  što je bolje moguce. Ipak, nemoj ocekivat sad da ces vidjet' ne znam koliko njime po nocnom nebu.

Quotejel nebo mora biti cisto, bez oblaka?

Pa oblaci su dobrodosli jedino kod ovako visokih temperatura, a za drugo nisu ;) . Za opticku astronomiju pogotovu.
Svjetlosno zagadjenje je pozeljno da bude što manje, recimo, na primjer, u tvom slučaju, da odeš do predgradja da posmatraš noćno nebo?

Quoteskinula sam neki program, zove se nesto wild...

Skini Celestia -u. Ima odlican interfejs.

Libra

hvala na dobrodoslici  ;D

ja posmatram nebo iz Sarajeva  :)

ovde nema niko ko bi se ponudio da mi to nastima

"Ipak, nemoj ocekivat sad da ces vidjet' ne znam koliko njime po nocnom nebu." (naucit cu citirat ;D)
pa zar se moze gledat a da nije noc? :o

nije problem, otisla bih ja na planinu da znam da cu kroz to vidjet ista...jednom sam nastimala valjda, dok sam prenijela teleskop sve se poremetilo  ::)

vidim kod Yagodinca ima neku kameru, koliko to kosta?

Laci

Quote from: Libra on August 25, 2011, 12:21:18 pm

pa zar se moze gledat a da nije noc?

Dobrodošla na Forum :) Možeš posmatrati a da nije astronoski sumrak. To gotovo redovno činimo kada su u pitanju planete Merkur i Venera. One su ugaono toliko blizu Suncu da se redovno uočavaju u ranu zoru ili veče :)
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Libra

August 25, 2011, 12:55:59 pm #6 Last Edit: August 25, 2011, 01:12:13 pm by Libra
Quote from: Laci on August 25, 2011, 12:37:47 pm
Quote from: Libra on August 25, 2011, 12:21:18 pm

pa zar se moze gledat a da nije noc?

Dobrodošla na Forum :) Možeš posmatrati a da nije astronoski sumrak. To gotovo redovno činimo kada su u pitanju planete Merkur i Venera. One su ugaono toliko blizu Suncu da se redovno uočavaju u ranu zoru ili veče :)

moze li se to vidjeti  ovim mojim telemegaskopom hehehe?
i kako da ustimam ta dva durbina da gledaju u istu tacku, to mi jos niko nije pojasnio

Yagodinac

Pa može da se našteluje, ali ne bezbolno zbog klimavosti montaže...  :-[
Prvo danju kako znaš i umeš nađeš u teleskopu (na što manjem uvećanju, jer je tako najlakše) neku zgradu, antenu, dalekovod. Onda ostavš sve u tom položaju i preko malih šrafova na "malom durbinu" odnosno tražiocu podesiš taj isti dalekovod.
Ukratko, nateraj dečka da ti to podesi, sačuvaćeš svoje živce  ;D

Libra

Quote from: Yagodinac on August 25, 2011, 01:56:55 pm
Pa može da se našteluje, ali ne bezbolno zbog klimavosti montaže...  :-[
Prvo danju kako znaš i umeš nađeš u teleskopu (na što manjem uvećanju, jer je tako najlakše) neku zgradu, antenu, dalekovod. Onda ostavš sve u tom položaju i preko malih šrafova na "malom durbinu" odnosno tražiocu podesiš taj isti dalekovod.
Ukratko, nateraj dečka da ti to podesi, sačuvaćeš svoje živce  ;D

muz da mi podesava....njega to ne interesuje...treba jos na zivcima da ode stimajuci-sve bi se to meni od glavu odbilo hehehehehehehe

nabavit cu ja sebi kameru kao sto vi imate, pa cu slike da stavim ima s nogu da vas oborim  ;D ;D ;D ;D
samo nek mi neko kaze kako se zove ta kamera za svemir

i hvala na pomoci  :)

Sinisa

Quote from: Libra on August 25, 2011, 03:03:33 pm
Quote from: Yagodinac on August 25, 2011, 01:56:55 pm
Pa može da se našteluje, ali ne bezbolno zbog klimavosti montaže...  :-[
Ukratko, nateraj dečka da ti to podesi, sačuvaćeš svoje živce  ;D

muz da mi podesava....njega to ne interesuje...treba jos na zivcima da ode stimajuci-sve bi se to meni od glavu odbilo hehehehehehehe

nabavit cu ja sebi kameru kao sto vi imate, pa cu slike da stavim ima s nogu da vas oborim  ;D ;D ;D ;D
samo nek mi neko kaze kako se zove ta kamera za svemir

i hvala na pomoci  :)

to nije kamera za svemir nego DSLR fotoaparati.Nisu oni baš jeftini kao neki digitalni fotoaparati...neki su čak skuplji i od teleskopa.
Dobrodošla na forum.
150/750 EQ3

Yagodinac

Nije problem kamera nego teleskop i montaža. Za astrofoto je neki okvirni minimum potrošiti hiljadarku evra na teleskop i montažu pa onda tek tražiti kameru  :-X