• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Gravitacija ne postoji

Started by r2d2, September 11, 2011, 09:12:37 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

r2d2

September 11, 2011, 09:12:37 am Last Edit: September 11, 2011, 09:28:48 am by r2d2
QuotePa kakvo je onda kretanje pravolinijsko ili zakrivljeno zbog gravitacije.Ili jedno ili drugo nemože oba.Meni nije jasno odakle ideja da ako se nešto okreće oko svoje ose da mora da postoji gravitacija.Ustvari ionako se misli da je gravitacija tu nezavisno od kretanja.Ali kako se uopste doslo do gravitacije kao pojma,pa sva tela su nezavisno od svoje težine padala istim ubrzanjem ka zemlji.Ja prosto tu neuočavam vezu između mase i tog ubrzanja.Znači mene zanima kaoko je Njutn došao do te ideje da uspostavi mvezu između mase tela i njihove međusobne razdaljine  i da na osnovu toga dođe do gravitacije i da nezaboravim i onu gravitacijsku konstantu.Baš bi voleo da mi ovo neko objasni ako može ipak to nije neka komplikovana matematika.


Pa lako, ;D Druzio se sa otkricima cika Keplera!

Zamisli bas ovaj konkretan odgovor ima u onoj knjizi koju sam ti ozbiljno preporucio.  Procitaj pa cemo komentarisati ovako nema smisla veruj mi...
S druge strane nije ni kulturno uvaljivati svoja razmisljanja u pogresnu temu koju je drugi postavio. Otvoris temu pa do mile volje iznos svoja misljenja. Slazes li se?

power of reason

slazem se i izvinjavam se na skretanju sa teme,a knjigu cu probati da nabavim i procitam,mozda ce mi mnoge stvari biti jasnije,hvala na dobronamernoj kritici  :)

kruska

kad se ide na bilo koji ispit, bila je izreka "bog pomaze hrabrima, ali i onima koji nesto znaju"
pravo znanje je besplatno, zivela sloboda !!!   ;D
http://kasiopeja.webs.com/
Gran Canarias, and the Great Attractor
[ Img]     [ /Img]

r2d2

September 12, 2011, 08:11:00 am #3 Last Edit: September 12, 2011, 08:34:01 am by r2d2
Quotepravo znanje je besplatno, zivela sloboda !!!


I meni je tako delovalo na pocetku. Posle sam se predomislio kada sam krenuo da je citam. Ne mora vaziti za druge...

Svaki dan  vrednujemo. Pare su  lepo ostampani komadici papira kojima dogovorno dajemo vrednost. Dodju i odu, nikada ih nemas dovoljno ali ceo sistem funkcionise nekako (kao virtuelne cestice-parovi i fundamentalne sile).

Nije lose imati ali je jos bolje umeti.  ;D