• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Vikend uz Jupiterove barže i Mesec

Started by Laci, September 21, 2011, 12:44:45 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Laci

Detalj koji sam uočio 04.09. i 11.09. je pojava takozvane Jupiterove barže (original: "Jupiter's barge") i predstavlja rupu u gornjim delovima atmosfere ove planete (ima manju visinu od okolnog dela atmosfere) a oblikom podseća na nekakvu baržu koja plovi po Jupiterovim oblacima.

Snimajući Jupiter prošlog vikenda, u subotu 17.09.2011. od 00:07(UT) do 01:00(UT) uhvatio sam trenutke zalaska Velike crvene pege i još dve barže u izlasku:

Animacija se sastoji od 13 kadrova nastalih stekiranjem oko hiljadu kadrova u Registax V5. Snimano sa N150/750 + ScopiumCam + Barlow 5X. Uslovi nisu bili baš idealni zbog tankih oblaka obasjanih Mesečevom svetlošću.

Sutradan, u nedeljno rano jutro 18.09.2011. atmosfera je "kuvala" tako da je seein bio svega 2/5 a Jupiter mutan i sa Barlow 2X pa sam malo "šarao" površinom Meseca snimajući ga duž terminatora.

Vallis Alpes:

Krater Arhimed i okolni krateri:

Mesečevi Apenini:

Rima Hyginus i Rima Ariadaeus:

Prva slika od svakog objekta je stek od par stotina kadrova sa N150/750 + ScopiumCam + Barlow 2X a druga slika je uvećana prva slika za 50%.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

gilecais

U pravu si Lacika u tom pojasu Jupitera i ja sam zapazio nekoliko "barzi".Saljem ti moj gif od 14 slicica gde se vidi barza ispred crvene pege ali zna se u nizem pojasu na mojoj animaciji,i sta je jos jako intresantno kod te barze ispred je jedna skoro potpuno bela pegica koja kontrastom iskace iz okoline.Te barze se vide vec dosta dugo,nisam siguran ali mislim vise od 30-40 dana.Slike su ti iz dana u dan sve bolje i bolje samo budi uporan i radi sto vise pa ce biti i dobrih rezultata. ;D

gilecais

Evo jos "barzi" od 7.08.2011 s tim da nisam obradjivao dalje te je gif od svega 2 slicice.Ono od gore na rubu Jupiterovog diska je Ganimed.Ukupno je snimljeno 27 avi-a. :-[

Laci

September 21, 2011, 11:49:08 pm #4 Last Edit: September 22, 2011, 12:21:50 am by Laci
Hvala Sale :)

Ove animacije stvarno ukazuju na mnoštvo detalja a ona bela pegica se kod tebe super vidi na prvoj animaciji :) Da li to mene oči varaju ili je i druga barža isto praćena sličnom pojavom bele pegice kod tvoje druge animacije? Drugu baržu nazirem u njenom izlasku na rubu skroz desno. Usput, super ti je onaj "bugi-vugi Jupiter" od dve sličice ;D
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Interesantno, znači nisam halucinirao  ;D
Ovo je snimak od 9 septembra gde se vide barže sa obe strane planete. Nisam znao šta je to, mislio sam da sam nešto zabrljao u obradi. Doduše, evidentno je da sam preoštrio ali svejedno, evo vam dve verzije Jupitera:

A560 + barlow 2x na 150/750.

cwvicky

samo lepo bi bilo kad bi napisao ispod ili u potpisu aparaturu kojom si to uradio.

Alchemist

Bolje pitaj direktnom porukom Yagodinca, pitanje je da li ce videti, davno je objavio ove fotke.