• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Hayabusa

Started by wexy, September 14, 2005, 08:29:20 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wexy

O ovome niko ništa ne govori :).
Japanska sonda Hayabusa se približila na 20km od asteroida Itokawa (1998 SF36).Više informacija:
http://www.space.com/missionlaunches/050912_hayabusa_update.html

Dule_smor

tnx za info...uvek sam govorio da japanci rulaju:)

Skyw@lker

Hayabusa ili u prevodu "Soko". To je jedna od letelica sa jonskim pogonom (lansirana je jos 9. maja 2003), a itekako se pominje u medijima, narocito na Internet-u, a procitao sam i u "Politici" clanak pre neki dan. Bice zanimljivo sto ce spustiti malog robota na asteroid (koji spada u NEAR objekte) i doneti uzorke sa asteorida, naravno ako sve prodje po planu. Svaka cast Japancima, a ne znam da li ste primetili - u poslednje vreme je interesovanje za komete i asteroide poraslo u naucnoj javnosti? (letelica "Rozeta" sa oznakom ESA-e treba da poseti 2014 god. kometu Churjumov-Gerasimenko, tj. da iskrca automatsku labaratoriju na nju)
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."Djorvoz

"Space projects have broad implications on the various abilities of a country, and China's success gave Japan a sense of economic crisis."

Skyw@lker

Odlicni linkovi - hvala Sale, ionako me mrzi da "klikcem" sto puta, ovako mogu samo jednom heheh! Nego kolega Vozarevicu, jer to mozda ima veze i sa Kinezima koji osvajaju svemir i koji ce uskoro poslati i drugog "tajkonauta"? No da ne nacinjemo tu pricu u ovom topic-u...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

Sich

Hayabusa je na novoj orbiti, problizo se asteroidu na 8 kilometara

japanci su poceli vec da nazivaju delove reljefa na itokavievo kratkog opisa

Quote
The IAU guideline says that terrain larger than about 100 meters shall have the names of gods, internationally well known places with significance to be approved. Hayabusa project team proposes following names for the major features on Itokawa. Smaller terrain will be given names based on the nicknames referred to by the Joint Science Team analysts.

Proposed names and the reasons:

Muses Sea: is the smooth terrain and stands for 'MUSES-C', the project code of Hayabusa, at the same time, named after the expanse where the Greek goddesses Muses are.

Uchinoura Bay: is a potential crater on Itokawa, named after the mother port (launch site) of Hayabusa in Kyushu island, Japan.

Woomera Desert: is also a potential large crater on Itokawa, named after the intended recovery area of Hayabusa-carried capsule with sample, Woomera Prohibited Area (WPA) in Australia, the return port of Hayabusa.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

vanillasky

Officials from the Japanese space agency (JAXA) announced yesterday that Hayabusa successfully touched down on asteroid Itokawa last weekend, bounced at least once, and spent 39 minutes "resting" on the surface. It then launched back up into space again. Unfortunately, it failed to drop equipment that would allow it to collect samples from the asteroid's surface. Hayabusa will head back to the potato-shaped asteroid on Friday and attempt another landing.

sashastar

Ovako izvestavaju nasi mediji

Japanska svemirska sonda uspela je danas da sleti na jedan asterod i uzme uzorke kamenja koji bi mogli da pruže neke od odgovora o poreklu sunčevog sistema. Posle analize podataka koje je emitovala sonda 'Hajabasa', što na japanskom znači jastreb, Japanska agencija za istraživanje svemira [JAXA] saopštila je da je bespilotana svemirska letelica sletela na asteroid udaljen gotovo 300 miliona kilometra od Zemlje.

Naučnici veruju da aateroidi sadrže kamenje koje je ostalo uglavnom nepromenjeno od prvih dana solarnog sistema i koje zbog toga može da pruži vredne informacije o njegovom poreklu.

'Ovo su prvi takvi uzorci na svetu i oni će dati značajan doprinos istraživanju svemira', izjavio je japanski ministar za nauku i tehnologiju Ivao Matsuda. Naučnici su ovaj poduhvat nazvali istorijiskim jer bi mogao da se uporedi samo sa prolaskom 'džambo džeta' kroz američki Veliki kanjon.

Posle putovanja koje je trajalo više od dve godine 'Hajabasa' je prošle nedelje uspela da sleti na asteroid dugačak oko 545 metara i da se na njemu zadrži 30 minuta, ali nije uspela da uzme uzorke. Današnji let je prema rečima funkcionera JAXA-e predstavljao poslednji pokušaj pre povratka na Zemlju. Očekuje se da će sonda sa uzorcima sleteti u Australiju u junu 2007.godine.

Djorvoz

Ovo je potpuno nekonzistentan tekst. A evo i zbog čega:
"The spacecraft actually bounced off the surface a few times and spent about 39 minutes resting on the asteroid, but apparently the samplers never fired," Cheng told SPACE.com. He said that it's possible some material from the asteroid may have made its way into the spacecraft's collection chamber."

Joza

Tekst postaje razumljiv ako se imaja u vidu neobicna situacija u kojoj se nalazi Hayabusa kao i neobican nacin za sakupljanje uzoraka.
Pre svega radi se o jako maloj gravitaciji. Prva kosmicka brzina je oko 13 cm/sec, a to je otprilike prosecna brzina pesaka na zemlji!! To objasnjava ona odskakanja.
Zanimljiv je i nacin prikupljanja uzoraka. Hayabusa treba da ispali mali projektil (metak) ciji ce udar izbaciti i rasprsiti materijal sa asteroida, a deo tog materijala treba da upadne u kontejner koji ce taj materijal vratiti na zemlju.
Koliko sam ja razumeo recenicu, taj projektil nije ispaljen ali ostaje mogucnost da je nesto materijala ipak dospelo u kontejner.

Da li je Hayabusa sakupila uzorke znace se tek kada se vrati na zemlju.

Skyw@lker

Bice zaista sjajno ako uspeju da dopreme materijal na Zemlju! Koliko znam nikada ranije to nije ucinjeno.
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

vanillasky

Japan's asteroid explorer, Hayabusa, successfully touched down onto the surface of asteroid Itokawa Saturday for the second time in a week, and the Japanese Agency announced that it's clutching a sample of material. The spacecraft will now begin the long journey back to Earth, and it all goes well, its sample capsule should land in the Australian outback in June 2007. This will be the first time material from an asteroid will ever be sampled back here on the Earth.

E sad bar znamo da sigurno cekamo

Joza

Moze se smatrati da je to prvi materijal koji ce biti dopremljen automatski sa nekog mesta, i prvi materijal koji donesen sa vece daljinje od meseceve.

GENESIS je prvi koji je uradio tako nesto. Radi se o cesticama suncevog vetra. Mada, po mom misljenju, vise se radi o tragovima koje je suncev vetar ostavio na raznim materijalima. GENESIS je drzao panel sa razlicitim materijalima izlozen suncevom vetru, i taj panel je vracen na zemlju. Prilikom povratka je doslo do havarije, jer se nije otvorio padobran. Prikupljeni materijal je preziveo u dosta dobrom stanju i trenutno se proucava.

Drugi materijal treba sada, u januaru 2006, da stigne na zemlju. Radi se cesticama iz iz repa komete WILD 2 koje je STARDUST sakupio u specijalnom materijalu, AEROGEL . Nadajmo se da ce povratak proci u redu.

HAYABUSA bi trebalo da donese malo vise materijala, mada sobzirom na probleme koje su imali, to takodje moze biti 'nekoliko cestica'