• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Teške reči čuvenog astronauta na račun NASA i američke vlade

Started by Sekula, September 25, 2011, 05:47:44 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sekula

Nil Amstrong očigledno ni malo nije štedeo pred Kongresom NASA nazvavši je "nacionalnom sramotom" imajući u vidu odustajanje od šatl programa i hrabrijeg i energičnijeg daljeg istraživanja kosmosa u okviru astronautike:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/279039/Nil-Armstrong-NASA-je-nacionalna-sramota
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

sale11472

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

cenicfilip

Pa dobro slazem se da je to totalni idotluk po meni.ali moramo a uzmemo u obziru da su ti satlovi stari preko 30 godina i da su postali neisplativi..a pogotov to sto rusi voze u svemir za jako manje pare po kilogramu.Nasi je potrebano neko novo resenje odlazka u svemir.

kruska


danicic_predrag

NASA ima generalno problem sto od pocetka projekta do realizacije potrosi mnogo vise para nego sto planira na pocetku...

Tipican primer je bio onaj svemirski teleskop koji je trebo da zameni HABL-a ... Shatlove nikada ne bi vracao nazad iz "grazae" previse su skupi, ako ce slati ljude na mars ( mada SPIRIT i Oportunity su dolakazali da nema mnogo smisla slati coveka na mars da bi  tamo bili 2-3 meseca ) onda im svejedno koncept satla ne vredi mnogo nego projetki poput ISS-a i MIR-a, gde ce realno morati bespilotno da pobvezuju po nekoliko delova konstrukcije i "kontejnere" sa hranom i kiseonikom,a tek kasnije uz pomoc "mailh" igracaka poput "soljuza" da salju ljude ...

takav koncept mi deluje logicnije i jednostavnije...

Uostalom zasto vracai Satlove nazad kada se za te pare moze postai jos jedan "kasini" i slicno ..


Yagodinac

Ljudi, ja ih razumem  :(
Otkazali su šatlove jer im je vlada zavrnula finansiranje a šatlovi ne idu vodu...  ;D
Zapravo je ovde osnovno pitanje zašto u ovom momentu NASA nema razvijenu, testiranu i u praksi dokazanu alternativu šatlovima. Zato što nemaju - Rusi ih delju i ako, tako im i treba (I nas delju ali to je druga tema).

Deda Nil očigledno ne mora da razmišlja o parama koje konstantno fale, njegova jedina briga sad izgleda da je pampers, stoga iz njegovog ugla - NASA je pogrešila. U praksi NASA ima velike probleme da nadalje opravdava svoje neopravdano velike troškove. Sve je to tamo tako napumpano da je logično da se neki birokrata zapita zašto nešto košta 100x više nego da Kinezi urade.

Sasa

Zar Nil kritikujući Nasu nije zapravo uputio kritiku kongresu? Pa jasno je da je Nasa ograničena količinom para koje odobrava kongres.

r2d2

Predpostavljam da i u samoj Nasi postoji politika i sukobljene struje u smislu odredjivanja prioriteta koji projekti su vazni a koji jos vazniji jer za sve trebaju pare.

Nama su ukinuli ministarstvo za nauku. Verujem da i nasi naucnici imaju teske reci za takav potez.

Voyager

Ko kaze da su Rusi izgubili svemirsku trku?

http://www.foxnews.com/scitech/2011/10/05/why-is-nasa-teaching-us-astronauts-russian/

QuoteAlong with training in spacewalks, robotics, and how to pilot a spaceship, NASA requires all future astronauts to learn the Russian language.


;D