• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Gde izlazi Mesec?

Started by Mihael, September 23, 2011, 12:44:46 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mihael

Poštovanje svima!

   Totalni sam laik u ovim vodama. Treba da rešim sledeći problem, i treba mi pomoć stručnih lica. Treba da napravim fotografiju jednog naselja u trenutku kada pun (ili približno pun) Mesec izlazi na horizontu, tako da je isti u pozadini. Imam svoje koordinate. No, postoje li neke tabele prema kojima bih znao sa moje pozicije odrediti gde Mesec izlazi u određeni dan? Imam kompas, znam se i služiti njime.
   Nađoh na vikipediji: Pomoću Mesečevih mena može se približno odrediti i pravac severa. Mesec u prvoj četvrti izlazi oko podne, a oko 18 sati je na jugu. Pun Mesec ili uštap je uvijek nasuprot Suncu, izlazi na istoku odmah po zalasku Sunca, oko pola noći je na jugu a ujutro na zapadu. Zadnja četvrt pojavljuje se oko ponoći na istoku a oko 6 sati ujutro je na jugu.
   To što izlazi na istoku vidim, i savršeno mi i odgovara, ali mi treba ipak malko preciznije.
   I molim vas, bez predloga sa Photoshop-om.

levovnik

Ja baš i nisam neko stručno lice, ali mislim da bih umeo da rešim taj problem. Doduše na primitivan način, ali može da posluži.
Photoshop tu definitivno ne može da pomogne sve i da hoćete, ali zato može Stellarium. Besplatan je i jednostavan za upotrebnu.
Postavite koordinate stajne tačke kao tekuću lokaciju, stisnite F3 i ukucajte Moon a zatim pritisnite tipku "space" da program fiksira Mesec. Zatim na komandnim dugmićima ubrzajte tok vremena i pratite njegovo kretanje. Zaustavite vreme kada se Mesec pojavi na horizontu i očitajte njegov azimut. Zumiranjem možete videti i u kojoj je fazi.
Da ne biste puno tražili, prvo pogledajte kada će od prilike biti pun mesec (tih informacija ima na interenetu koliko god hoćete) pa pre svega postavite datum na, recimo, dan ranije.
Po ovoj primitivnoj metodi, bez ikakvog računanja i za manje od 3 minuta, sam došao do informacije da će se, za moju lokaciju, pun Mesec pojaviti na horizontu 12.10.2011 oko 18h i to na azimutu 71,5 stepeni. Sat i azimut uzmite sa rezervom od plus minus koji minut (vremenski i ugaono) jer je i horiznont "relativna" stvar. Kod mene je ravnica pa Mesec ranije izlazi nego u brdovitim krajevima :)
Ako bude suviše svetlo za ono što vama treba, probajte sledeći dan pola sata kasnije par stepeni severnije.
Bitno je da ispravno postavite svoju lokaciju, jer sve ovo zavisi od toga.
SkyWatcher 102/1000 EQ3

Mihael

   Hvala! Upravo sam napravio tabelu uz pomoć Stellarium-a, od 4-og do 20-og oktobra, pa ću imati vremena da korigujem poziciju, da izmerim brzinu izlaska itd.

gile.ms

lovovnik je sve lepo objasnio, dodao bih još dve stvari koje možda mogu biti od koristi:

1. U podešavanjima [F2] odeš na "Plugins" i uključiš "Compass Marks" - restartuješ Stellarium i u donjem meniju dobiješ mogućnost da uključiš/isključiš oznake kompasa;
2. U podešavanjima prikaza [F4] odeš na "Landscape" i odabereš "Ocean" - tako dobiješ ravan horizont makar u Stellarium-u :) (oprezno sa pravim horizontom - Mesec se u trenutku izlaska kreće pod uglom od oko 45 stepeni u odnosu na horizont - to znači da ćeš za svaki stepen odstupanja realnog horizonta u odnosu na idealni imati stepen odstupanja po azimutu - najbolje je sve to utvrditi nekoliko dana ranije na terenu kao što si i rekao da planiraš  :))

Želim ti sreću sa pripremama i fotkanjem i nadam se da ćeš rezultate podeliti sa nama :)
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Mihael

   Upravo sam podesio Stellarium, saveti su odlični, hvala! To za 45 stepeni računam da će mi biti još i od koristi, pošto imam ograničenje u kretanju na uzvišici, ali pošto se i Mesec kreće i Alt i Az nadam se da ću naći kompromis.
   Rezultati, da, budu li zadovoljavajući svakako ću podeliti sa vama.

Yagodinac

Nakon što sve lepo isplaniraš u nekom programu i vidiš kad ti je pun Mesec možeš da dobiješ otprilike ovakvu sličicu. Obratite pažnju koliko je Mesec udaljen od vrha senke koji se, logično, nalazi tačno na 180 stepeni od Sunca. Inače je u pitanju astronomski pun Mesec sa vremenskom tačnošću +/- deset minuta. Za dobar tajming koji je ovde neophodan je takođe program kao Stelarium conditio sine qua non.


power of reason

bolesna slika,,kao beskonacno tamo negde se nesta desava, na delu  ???  ::)  :D

Mihael

   Oblaci su pokvarili oktobarske snimke... Dok je izašao iz njih bio je previsoko za poziciju koju je zahtevao snimak. A angažovao sam i meteorologa... Sledeći pun Mesec 10. novembar, nadam se boljim uslovima, imaću malo više vremena za pripreme. Hvala svima na pomoći, strpite se za rezultate.

Yagodinac

Razmisli da koristiš HDR tehniku. Pun Mesec je izuzetno sjajan i mnogo prevazilazi po sjaju sve ostale elemente na slici.
A jel mora baš 100% pun Mesec? Sinoć je bilo potpuno vedro.

Mihael

Nije neophodno da bude potpuno pun Mesec, ali je poželjno. HDR svakako, mada toliku dinamiku kolika bi bila potrebna da izvuče ovoliki kontrast svakako ne mogu postići sa bracketingom. Eventualno sa 5-6 frame-ova, sa tri nikako. No, svakako ću praviti seriju snimaka pa ako se bude moglo sklopiće se nešto.
Bilo je vedro ovih večeri posle, ali nažalost bio sam na drugom kraju države, okupiran drugim obavezama u te sate... No, ko čeka dočeka.  ;)