• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

NGC i IC objekti

Started by lajosk, October 30, 2011, 06:46:21 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Jeste, to je ceo NGC7000 i vidi se i susedni Pelikan pomalo.
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Svaka Amerika koja se vidi na nemodifikovano aparatu je veliki uspeh - tu realno ima veoma malo fotona a noviji EOS-i propuštaju jedva 5% ukupnog Ha-alfa signala.

Sky-Watcher


NGC 7635 -  Bubble Nebula by Ivan Antić, on Flickr

Izvolite.

Nadam se da će neko uživati u ovome barem 3% koliko sam ja uživao dok sam ovo radio.

Vedro nebo,
Ivan

Yagodinac

Odlično.
Ovakvu lopticu mi sa nemodifikovanim aparatima možemo samo da sanjamo.

Sinisa

Ivane,mislim da ti je slučajno upao neki balončić unutar tolike magline ;D
Svaka čast!
150/750 EQ3

Sky-Watcher

Oštro oko dobi moj  ;) . Koliko god da sam se trudio, nisam uspeo da ga uklonim a da se ne vidi  >:( . A onda rekoh sebi: Ostaviću ga, valjda niko neće da primeti...  :o

Sky-Watcher

Quote from: Yagodinac on September 02, 2020, 06:55:03 pmOdlično.
Ovakvu lopticu mi sa nemodifikovanim aparatima možemo samo da sanjamo.

Samo nešto kukaš Milane  :P . Ja samo mogu da sanjam da pravim onakve fotke kao ti sa tim tvojim nemodifikovanim DSLR-om. Svako u skladu sa svojom afinitetima, znanjem i iskustvom.

Ah, da. Hvala za hvalu.

Yagodinac

Quote from: Sky-Watcher on September 02, 2020, 08:53:33 pmSamo nešto kukaš Milane  :P .

Ko kaže da mi nismo probali nemodifikovanim aparatima da fotografišemo ovo isto čudo - samo to nije za pokazivanje, eto zašto kukam, hvala i tebi za (preterane) pohvale  :)

kocha


Sky-Watcher


Sky-Watcher

September 19, 2020, 08:30:40 pm #820 Last Edit: September 19, 2020, 08:47:21 pm by Sky-Watcher
Zdravo svima,

pre neko veče izašao sam da nazad okušam sreću sa objektivom i Andromedom. Opalio sam 60x3min na nju. Nisam koristio filter sa željom da uhvatim prirodne boje. Tokom akvizicije nisam uočio nikakav problem. Ali kada sam sutradan integrisao i obradio doživao sam šok. Nigde boja! U stvari bila je samo jedna. Ljubičasta. Kao da sam slikao kroz ljubičasti filter!

Ozlojeđen izašao sam par večeri kasnije da uradim isto ali sa filterom (Optolong L-eNhance). Naravno da sam svestan da se filter koji imam ne koristi za ovu svrhu. On je filter uskog spektra i namenjen je za emisione magline, ali sam se nadao barem nekim bojama sa kojima mogu da radim. Rezultat: potpuno isti!

Da sistem funkcioniše na emisionim maglinama dokazano je na slici iznad.

Teorija jednog člana ovog foruma je da sam trebao da koristim UV & IR Cut Filter i da se raspitam na ovom forumu za potvrdu i objašnjenje.

Ja sam slikao bez filtera u prošlosti (Iris, M 101) ali sa teleskopom i nisam imao nikakvih problema. Kapiram da je razlika u konstrukciji. Teleskop mi je u osnovi Njutn a objektiv u suštini refraktor. Možda se tu krije deo misterije.

Da li bi mogao neko da mi objasni zašto je došlo do ove bizarne situacije i kako da je izbegnem u budućnosti? Ja sam još pre par nedelja naručio Optolong L-Pro filter širokog spektra (manje-više klasičan LP filter) sa namerom da ga koristim baš na ovakvim metama. Hoće li mi on izlečiti ovu anomaliju?

Unapred zahvalan
Ivan

vlaiv

Ok, ček da skontam šta se desilo.

Znači, meta je Andromeda obe večeri. Kamera je ZWO ASI294MC Pro, jel tako?

Prvo veče je bilo bez ikakvog filtera, a drugo veče je bilo sa Optolong L-eNhance filterom, i obe večeri si imao metu koja je "isprana" od boje, manje više monohromatska sa nekim ljubičastim tonom?

Ok, da, to što se desilo je normalno i nije se desilo iz istog razloga obe večeri. Član foruma je u pravu - moraš koristiti UV/IR cut filter kada hoćeš broad band regularno RGB snimanje tom kamerom.

Evo šta se desilo prvo veče:Na slici iznad je QE grafik IMX533 senzora. Ne mogu da nađem kompletan grafik za 294, ali ako pogledaš Sony IMX seriju senzora i njihove QE grafike, videćeš jednu bitnu stvar, na oko 800nm sva tri kanala imaju manje više isti odziv.

To je interesantno jer sa 800nm IR pass filterom zapravo dobijaš monohromatski senzor na tim talasnim dužinama. Takođe znači da su kamere odlične za video nadzor noću jer hvataju IR svetlo.

ASI294 ima običan AR (anti reflexive) zaštitni prozor na kameri - odnosno nema integrisan UV/IR cut filter. To znači da ove talasne dužine nisu isfiltrirane. Ako ne koristiš poseban UV/IR cut filter - te IR talasne dužine će završiti na senzoru.

Kada nemaš takav filter, onda se desi sledeće - R, G i B vrednosti koje snimi kamera bivaju uvećane za IR vrednosti koje snimi kamera - i te vrednosti su manje više iste iznad 800nm dok iznad 700, odnosno između 700nm i 800nm crvena prednjači.

To jednostavno napravi da slika bude "isprana" od boje i da sve vuče na neku crvenkastu/roze nijansu.

Drugo veče se desilo nešto drugo. Snimao si sa L-eNhance filterom - to je filter koji je usko pojasni, evo njegovog odziva:On pušta samo opseg oko 500nm za OIII Hb i opseg oko 656nm za Ha. Kada se snima galaksija tim filterom - stvari završe ljubičasto/roze ...

Ista stvar se desi kad se snima sa UHC filterom. Ko je probao zna kakve zvezde dobija.

Naravoučenije - treba ti UV/IR cut filter ili redovan LPS filter. Optolong L-PRO bi trebalo dobro da radi i da manje više održi kolor balans, mada će neke boje biti malo poremećene, ali ništa što se ne može srediti dobrom kalibracijom boja.
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Sky-Watcher

Hvala Vlado!

Nešto mi je govorilo da ćeš se ti prvi (i verovatno poslednji) odazvati na moje pitanje.

Priambula ti je tačna.

Kao i obično morao sam da pročitam tvoj odgovor četiri-pet puta dok nisam shvatio poentu. Hvala ti na pojašnjenju. Sada mi je jasno šta se desilo. Šteta za dve naporne večeri bez rezultata. Zanimljivo je da sam integrisao sve fajlove u jedan stek. 6 sati integracije!  :)  Da ne veruješ koliko je tu bilo kontrasta i detalja. Ako ništa drugo, barem sam naučio integraciju lajtova iz više večeri.

Mislim da UV/IR cut filter neću nabavljati, ali kad stigne L-Pro odmah ću ga probati na Andromedi i ako sve bude kako treba, postaviću ovde da pokažem rezultat.

Još jednom hvala!
Ivan

mboskovic

Quote from: vlaiv on September 19, 2020, 09:12:58 pmTo je interesantno jer sa 800nm IR pass filterom zapravo dobijaš monohromatski senzor na tim talasnim dužinama.

Ja imam ASI290MC i IR Pass 850nm filter. Koliko vidim na grafiku za moju kameru od 850nm sve 3 boje imaju isti odziv, tj. slična situacija koji si opisao.

Za kakvu vrstu (astro) snimanja bi to bilo interesantno probati?

vlaiv

Quote from: mboskovic on September 22, 2020, 11:43:27 pmZa kakvu vrstu (astro) snimanja bi to bilo interesantno probati?

Sta god ti padne na pamet :D

Atmosfera je "mirnija" što su duže talasne dužine. Recimo možeš mesec probati bez problema sa tim filterom, trebalo bi da se mnogo manje muti slika zbog atmosfere i moći ćeš da snimiš mesec u "mono" fazonu.

Jedini problem jeste što je Airy disk najveći pa ispadne kao da ti je teleskop manjeg prečnika nego što jeste što se rezolucije tiče.

Možeš sa snimaš i DSO objekte. Ima ih interesantnih u tom opsegu. Obavezno Orion i trapez snimi na taj naćin. Trebalo bi da detektuješ mlade zvezde koje se inače ne vide u vidljivom delu spektra od magline.

Snimanje crvenih i braon patuljaka je isto interesantno. To su zvezde koje jako slabo zrače u vidljivom delu spektra.

Venera i oblaci ...

GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC