• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
September 24, 2021, 11:03:02 am

Pitanje

Started by Nikola, May 19, 2012, 02:21:34 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sasa

Quote from: kostur on May 28, 2012, 08:47:23 am
Duboko... Veoma duboko ;D


Da objasnim: M. Filipović (a i drugi astronomi i to u zemljama u kojima je astronomija veoma razvijena) kaže da nikom ne savetuje da studira astronomiju jer je jako teško naći posao. A mora da se radi puno, često noću. Konkurencija je ogromna. I još jednom: nema posla. A i kad se nađe, to je često "nomadski" posao. Mnogi astronomi ne rade kao stalno zaposleni, već se seljakaju po planeti i jure za novim projektima koji se realizuju dok ima para. Kada pare presuše, oni su u velikim problemima. Zbog svog načina života često su bez porodice.

S druge stane, sam Filipović kaže: "Ali ja svoj posao volim i ne želim ništa drugo da radim".

Dakle, astronomija je takva: ako je voliš onda ti nije teško da podenseš mnoge žrtve, neizvesnosti, odricanja i žestoku konkurenciju. I da puno, jako puno radiš. Imamo dosta takvih primera: Vera Gluščević, Katarina Miljković, Nikola Milutinović, Danica Drašković... itd. da pomenem samo mlade. Oni su uspešni ali rade toliko da je to teško zamisliti. (Evo Danicinog pisma koje to donekle ilustruje: http://www.astronomija.co.rs/relaksacija/5900-razglednica-iz-australije.html).

Naravno, ako ćeš da studiraš astronomiju da bi kasnije predavao fiziku u osnovnoj ili srednjoj školi, to je OK, samo to i nije baš astronomski posao :)

Drugim rečima: ako pitaš - nemoj  :)

Nikola

Hvala vam puno na pomoci. Vasi saveti su mi bas puno pomogli!

@Sasa
Ja sam odlucio da cu pohadjati smer astronomija, jos kad sam bio 3. godina srednje, jedino me je zanimalo kakvi su utisci ljudi i kakav je prijemni. :)

Stvarno ste mi pomogli!
Javljam vam se kasnije da vam kazem kako sam prosao na prijemnom! :)