• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mars Rover Curiosity

Started by Milan Nikolic, November 19, 2011, 05:31:23 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milan Nikolic

   Where is Curiosity? Want to know its location in space until it gets to Mars?

   http://marsprogram.jpl.nasa.gov/msl/mission/whereistherovernow/

   15. decembar
Milan NikolicSasa

Sjajno! Trebalo bi to da okačimo na sajt.

Kizza

Još samo sto dana pa do sletanja  :)Nestrpljivo isčekujem da se najzad reši pitanje da li ima ili je bilo života na Marsu: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2012-120
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Sasa

Ah, ne verujem da se to može tako brzo rešiti.

Milan Nikolic

May 10, 2012, 07:42:08 pm #21 Last Edit: May 10, 2012, 08:13:15 pm by Milan Nikolic
Neće biti nikakvo čudo ako se potvrdi da je na Marsu postojao bujan svet slično kao na Zemlji. Evolucija je mnogo širi pojam u kosmološkim razmerama.

Ali jedna bitna stvar skriva se u tom pronalasku. Naime, gotovo sigurno, pri takvim okolnostima, postoje brojne egzoplanete sa sličnim uslovima za život kao na Zemlji - a čitao sam da je u NASA-i glavni cilj da potvrde postojenje takvih planeta i da polako rade na proboju u fizici i tеhnologiji kako bismo naseljavali takva mesta.

Sve je to još uvek u domenu naučne fantastike. I toga su svi svesni, ali postoje konkretni mehanizmi pomoću kojih ćemo jednom znati kako stvari stoje.

Sasa

Ne mogu da zamislim da je na Marsu postojao "bujan svet slično kao na Zemlji". Za toko nešto na Marsu nije bilo vremena, a nisu ni postojali osnovni uslovi. Mogao je postojati samo najjednostavniji život.

Milan Nikolic

Možda sam previše uzbuđen. ;)

Jer verovatno su postojala mora na Marsu, i u tom smislu ko zna kakav živi svet. Naravno da je mala verovatnoća da je na Marsu bilo baš kao na Zemlji, ali barem na nekim mestima na Marsu moglo je da bude uslova za postojanje biljaka i određenih organizama.

Sasa

Pa da, ali Zemlji je za bujan svet bilo potrebno preko tri milijarde godina. Ako tako uzmemo na Marsu je mogao postojati samo jednoćelijski život ili jedva nešto više od toga.

NShappy

Pa da, po sadašnjim saznanjima, na Marsu ako je i bilo perioda sa povoljnim uslovima za život, trajali su relativno kratko.

Milan Nikolic

Približavamo se najtežem delu cele misije - sletanju na Mars. Pogledajte samo koliko je to komplikovano: objašnjenje u minut:

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?collection_id=14483&media_id=145705061&module=homepage

skyfly

uh...
paljenje ovih potisnika posle padobrana,mi je jako klimavo :D

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?