• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Mars Rover Curiosity

Started by Milan Nikolic, November 19, 2011, 05:31:23 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milan Nikolic

Još pedesetak dana do sletanja koje je predviđeno za oko 07:30 časova, 6. avgusta, po našem vremenu.

Dole na slici vidite ciljno područje za sletanje. Veća elipsa od 25 sa 20 kilometara već je do sada najmanji ciljani region za sletanje od prethodnih misija, međutim, nove analize pokazuju da je taj prostor sužen na elipsu od oko 20 sa 7 kilometara.To znači da će Rover sleteti bliže kamenim slojevima planine što je njegova krajnja destinacija za laboratorijska ispitivanja, tako da će do tog mesta stići mnogo ranije nego što je predviđeno. Ali, to nosi sa sobom i rizik da veliki nagibi budu opasni po sletanje.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2012-168

MooNwalkeR

A sta se desava sa modulom i konstrukcijom koje spuste rover na povrsinu?
Odlete negde dalje i padnu?
I dodatno pitanje, da li je sva ta oprema "ociscena" od mikroorganizama?

NShappy

Da, ode malo dalje i tresne o tlo. A dezinfekcija se uvek vrši prilikom letova na druga tela, Mars pogotovo. Sada, koliko to detaljno i uspešno rade, nemamo pojma.

Predrag

Quote from: NShappy on June 13, 2012, 07:31:19 am
Da, ode malo dalje i tresne o tlo. A dezinfekcija se uvek vrši prilikom letova na druga tela, Mars pogotovo. Sada, koliko to detaljno i uspešno rade, nemamo pojma.


Ne rade to kako treba. I na ISS-u imaju stalno problema sa zemaljskim bakterijama.
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Toma B

Quote from: Predrag on June 13, 2012, 09:09:42 am
Ne rade to kako treba. I na ISS-u imaju stalno problema sa zemaljskim bakterijama.

Pa nije bas da imaju bog zna kakvih PROBLEMA sa bakterijama na ISS-u, ali to je suštinski različita stvar od rovera za Mars.
Najveći problem, što se mikroorganizama na ISS-u tiče, su ljudi. Naime ljudska bića ne bi mogla dugo preživeti bez svih bakterija (mikroganizama) koje nosimo u svom organizmu.

Predrag

Ne sećam se gde sam čitao taj tekst, ali postoji problem i sa opremom, namirnicama i slično čime se snabdeva ISS. Znam da imaju problema i sa nekim instalacijama koje nagrizaju te bakterije. Mada kažu da je taj problem prisutan od samog početka ISS-a, odnosno sa prvom posadom koja je na njemu bila.

"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

NShappy

Oprema za ISS ne ide kroz strogu proceduru sterilizacije. Sonde što idu na druge planete gde se bakterije mogu održati (Mars npr.) idu na što je bolje moguću sterilizaciju da se druga planeta ne bi kontaminirala našim bakterijama (...pa onda za par stotina god. nađemo bakterije na Marsu a ne znamo jesu li naše ili autohtone?!?)

Danijel

Mi danas ne posjedujemo tehnologiju kojom bismo mogli istrijebiti sav život na Zemlji. Život je toliko otporan da ga nije moguće istrijebiti današnjom tehnologijom. Život se je tijekom razvoja Zemlje nekoliko puta pojavljivao i nestajao u velikim kataklizmama u kojima bi dolazilo do sudara Zemlje s asteroidima kada bi se tanka Zemljina kora rastalila i ponovo hladila, no uvijek bi se na kraju opet pojavio i opstao. Svemirske letjelice steriliziramo najbolje što je moguće no nikada nisu u potpunosti čiste i sterilne jer ne znamo kako to napraviti niti imamo načina to postići. Uvjeti u svemiru su takvi da ne pogoduju većini mikroorganizama niti im omogućavaju razmnožavanje. No, nije uopće problem hoće li oni dospjeti na recimo Mars, hoće, to je sigurno, donijet će ih tamo jednoga dana čovjek kada se nastani tamo tako da nema previše smisla raspravljati o tom problemu. Tamo gdje je čovjek, tamo su i mikroorganizmi i drugačije ne može biti. Mi smo neodvojivi, simbioza je to koja ne može drugačije funkcionirati. Gdje idemo mi, idu i oni i to je tako :D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Milan Nikolic

Quote from: MooNwalkeR on June 13, 2012, 02:30:10 am
A sta se desava sa modulom i konstrukcijom koje spuste rover na povrsinu?
Odlete negde dalje i padnu?
I dodatno pitanje, da li je sva ta oprema "ociscena" od mikroorganizama?


Taj modul, čim spusti Rovera, odlazi nedaleko i slupa se od tlo.

NASA kaže da je kompletna oprema koja dospeva na Mars očišćena od mikroorganizama. Koliko je to izvodljivo, nije mi poznato.

Milan Nikolic

Lokacija gde će stići Rover zove se Gejl krater. To je krater u kom se nalazi slojevita planina visine od 5 km, dok je prečnik kratera 154 km.
Ovaj kosi pogled Gejl kratera pokazuje glatko područje sletanja Rovera, i uzvišenja od slojevitih stena koje će Rover istraživati.http://marsprogram.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1141

Milan Nikolic

Neizvesnost uspešnog sletanja na Mars doseže vrhunac. Sve to trajaće sedam minuta kao period od ulaska u atmosferu do sletanja na površinu Marsa.

Signal do Zemlje putovaće četrnaest minuta, što znači da u momentu kada primimo signal da kapsula ulazi u atmosferu, Rover će već biti ili čitav ili slupan na površini Marsa sedam minuta.

Zato je taj momenat nazvan sedam minuta terora. Pogledajte objašnjenje o problemima tokom sletanja:

http://www.youtube.com/watch?v=pzqdoXwLBT8

zozo83

ima li nekih novi vesti roveru
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

Milan Nikolic


Accuphase

June 28, 2012, 08:24:41 pm #43 Last Edit: June 29, 2012, 01:35:12 am by Sekula
U novom broju za 8-2012 renomirane USA astronomske revije "Astronomy", imate odličan članak posvećen misiji, čiji finale-početak željno iščekujemo, te pregršt ništa manje dobrih tekstova o večitim "marsovskim pitanjima"...

http://www.astronomy.com/

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?