• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Najava posmatranja

Started by gile.ms, November 29, 2011, 12:40:16 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cola

Da li biste hteli da se krajem februara organizujemo na Staroj planini, malo skijanja malo teleskopiranja? Neki produzeni vikend? Taman ce tada i vreme da nam bude naklonjenije, zimsko nebo, sneg, teleskopi, a ujedno i dobra priprema za MM... :)
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

danicic_predrag

ja cu sigurno raditi u to vreme ili traiti drugi posao ( ovaj je poprilicno privremen ) tako da nista od mene ...

gile.ms

Quote from: cola on December 22, 2011, 02:54:55 pm
Taman ce tada i vreme da nam bude naklonjenije

Imao bih par reči da kažem tvom ličnom meteorologu  ;D ;)

Vikendi od 17. do 19. i od 24. do 26. februara će biti bez mesečine, ali sumnjam da će planinski predeli biti dostupni :(
Predlažem da se (ukoliko bude vedro) zadovoljimo nekim možda manje mračnim ali pristupačnijim mestom...

Imamo dve nedelje da se nadamo razvedravanju :)
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

spadej

Prema prognozama sa weather.com, petak 16-ti bi trebao da bude vedar i topao (najniza temp.4 stepena). Gile i ja smo se dogovorili, u dve reci, da "prosetamo" nase teleskope do cuvene lokacije (44°32'18.55"N  20°39'29.80"E) u Malom Pozarevcu.

Za sada nas ima troje (Sasa-Sasmir se podrazumeva), ako ima jos zainteresovanih izvolite!

 


gile.ms

Mesec u petak izlazi tek oko 2 ujutru (u subotu :))...
Mislim da ćemo imati lepo veče za posmatranje...
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

spadej

Ova tema moze slobodno da bude zakljucana, ili jos bolje, obrisana. Cemu najavljivanje kad niko nije zainteresovan?   

Predlazem da umesto nje otvorimo novu temu: "Mastanje o posmatranjima", pa da se siti "izdogovaramo" o akcijama na Gocu i Staroj planini, Havajima, Andima...   

Darchy

@ Spadej

Ae ne kukaj nego se javi kad budes dolazio u KV, imam novu igracku koju bi mogli
ozbiljnije da isprobamo na tamnom nebu Kaone :) 
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

spadej

Ako sledeceg vikenda ne odem na maraton sigurno cu dolaziti u Gucu pa bi mogli nesto da organizujemo. 

gile.ms

- Okupili smo se oko 21:00...
- Oko 22:00 smazali smo onu pitu sa pečurkama :) (Dejane, pozdravi gospođu :))
- Oko 01:30 priznali smo sebi da je ipak pomalo hladno
- Oko 02:30 se razilazimo
- Oko 03:00 stižem kući i prosipam čaj koji je ostao u termosu (da se ne hvata miris)... čaj je i dalje bio vreo...

Ako me pitate šta smo videli.... paaaa videli smo zvezde i planete... puno njih ;)


Uploaded at ImageFra.me
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

spadej

Biti "na polozaju" sa Markom i Saletom je nesto izuzetno. Sa njima mi ne bi bilo dosadno ni kad pada kisa. Otezavajuce okolnosti u vidu lasera obliznje benzinske pumpe, ili nesto izrazeniji LP, koji okolne sume i vocnjaci inace zaklanjaju, nisu znacajno uticali na nase raspolozenje.

Prvi pogledi bili su usmereni ka Veneri i Jupiteru. Napali smo ih iz svih orudja. Ucinilo mi se da moj 130/650 nekako cudno prelama sliku pa smo napravili poredjenje. Na moje ogromno odusevljenje oba objekta se potpuno isto vide i sa 150/750 i u dvogledima.
Sledeca planetarna meta bio je Mars, a zatim i Saturn. Probali smo sve moguce kombinacije okulara, filtera i teleskopa. Drugo moje odusevljenje, mozda i najvece od svih te veceri, bila je spoznaja da je 4mm okular koji nikad nisam uspeo da znacajnije iskoristim, potpuno ispravan. Saturn u njemu , kada se slika fino isfokusira u Markovom crayford-u bio je najveci koji sam do sada video. Moj "obicni" fokuser jednostavno nije dovoljno precizan.
Na Marsu smo tragali za polarnom kapom. Ja je nisam video, sedeo sam na stolici i dvogledom trazio kometu Garard pa mi se odjednom znacajno "suzilo" vidno polje. Da ne zaspim krenuli smo u lov na "kosnicu", najpre golim okom pa zatim i dvogledima. Plejade, Hijade... nezaobilazni Orion... gde god se okrenes ima nesto vredno paznje.
I tek da ne zapostavimo fotografiju, malo smo se poigrali nasim DSLR-ovima. Marko je "krstio" svoj novi EOS500 ovim fotkama koje je okacio, a i ja sam probao nesto. Metodom APP (ako prodje prodje) prislonio sam stativ sa fotoaparatom uz okular teleskopa, i sledecih 25" snimao toranj na Avali. Ispalo je bolje nego sto sam ocekivao, okacicu tu fotku kasnije, kad je malo obradim.

Sve u svemu, bilo je to jedno divno ali, srecom, ne i neponovljivo vece. Sale nije doneo svoju novu igracku (kaze da ne moze bas lako da stane u auto?!), na cemu mu ja ozbiljno zameram. To je razlog vise da se uskoro opet okupimo.