• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pomoć oko odabira

Started by Ivica, December 04, 2011, 07:56:43 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ivica

planiram kupiti novi teleskop,pa mi treba mala pomoć oko ova 2 teleskopa.pa ako tko ima iskustva s tim teleskopima da mi pomogne u odabiru.unaprijed hvala!

CyberianIce

Ja nemam iskustva sa ovima ali cenim da je odabir ovde veoma nezgodna situacija i da bi bilo nezahvalno bilo sta reci jer su oba teleskopa odlicna. Svaki ima svoje prednosti i mane, krajnji izbor je samo pitanje ukusa, nekome i navike. Ja bih se u ovom slucaju odlucio za katadiopter jer sam skloniji posmatrajnu planeta, osim toga, verujem da je kompaktniji samim tim i mobilniji. Nema maltretiranja oko kolimacije a ove peteljkame (citaj: montaze) nisu nikako dobre za DSO fotografiju, pa se ovaj brzi netwon f/5 i ne moze bas iskoristiti do krajnjeg maksimuma jer ga ova mehanika tu jako ogranicava. Ali za svaki slucaj da ponovim, to je izbor koji meni vise odgovara, neko ce verovatno reci da bi mu netwon vise odgovarao.

Mozda bolje da napises i sta planiras da radis sa njim, tako bi ti mogli bolje pomoci...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Ivica

Mjesec,planete i dso.za astrofotografiju ne.

Yagodinac

Za Mesec i planete prvi; za deep sky drugi. Mada ne bi bilo loše izbaciti multifunkcijsku motažu, goto ti ionako ne treba da nađeš planetu ili Mesec  ;D
Pritom EQ3 košta nešto manje od te goto/alt/az ali nema motore pa ti izađe na isto...

Predrag

Quote from: Yagodinac on December 04, 2011, 09:51:15 am
Mada ne bi bilo loše izbaciti multifunkcijsku motažu

Ovde se slažem sa Yagodincem. Pošto si već naglasio da je za posmatranje, možeš jeftinije da prođeš ukoliko uzmeš EQ3 montažu ili prođeš slično sa malo boljim tubusom.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

kostur

za te pare imas na gorepomenutoj eq montazi 150\750 koji je keva i za esec i za planete i za dso. i jos ti ostane kusur
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

kruska

kupi teleskop i montazu koju(e) sam ne mozes poneti ;D

CyberianIce

Quote from: kostur on December 04, 2011, 12:31:11 pm
za te pare imas na gorepomenutoj eq montazi 150\750 koji je keva i za esec i za planete i za dso. i jos ti ostane kusur

Ja se sa ovim delimicno slazem: onaj BD 150/750 je uber teleskop, i sa njim vec imam neka iskustva, doduse samo pozitivna. Ali je pitanje da li ce tu kusura biti jer on moze da se poredi sa katadiopterom na planetama samo ako u njega ubodes APO barlow ili Hyperion okular a to onda lako moze da kosta kao obadva ova telskopa iz naslova. A i ovo "moze da se poredi" ne znaci nuzno da je u tom polju bolji. Kolimaciju ovog puta necu ni da pominjem jer je jedan od teleskopa iz naslova njutn. I ovako nemam predstavu koliko moze da kosta kolimator. Sve u svemu, zbog DSO, preporucujem i ja 150/750
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Darchy

Brate ni jedan ni drugi.... BD 150/750 je mnogo bolja sprava, a mala je cenovna razlika.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

kostur

@cyberianice kolimator je 3200 dinara, i svakako mu treba za njutna.
onaj mac je vrh za planete, ali razmisli: treba li se odreci hiljade i hiljade objekata zarad 3 ipo objekta. vecina ce se sloziti sa mnom jer 150/750 nije los za planete(nije bas ni mocan kao 12" sct), a odlican je za dso.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator

CyberianIce

Quote from: kostur on December 04, 2011, 03:06:54 pm
ali razmisli: treba li se odreci hiljade i hiljade objekata zarad 3 ipo objekta.

Naravno da ne treba. Ja bih beskompromisno preporucio 150/750 da je on od pocetka bio ovde pomenut od strane pokretaca teme. Ovo je vec 200-ti put da trubim(o) istu pricu i preporucujemo isti teleskop. Trebalo bi napraviti jednu lepljivu temu koja se zove "Najbolji teleskop za pocetnike" i staviti slike, opis i cca cene 150/750 jer neprestano dolaze novi clanovi i pitaju slicna pitanja. Prosto mi je tesko da poverujem da su lenji da pretraze forum (posto nisu bili lenji da se registruju i naprave ovakvu temu) jer ovde ima toliko tih tema u kojima dolazi neko sa pitanjem koji teleskop da kupi a mi obavezno preporucujemo nesto sto korisnik nije naveo (mozda mu nije unutar budzeta, mozda u njegovoj okolini ne moze da se nabavi). Ova tema cak i nije neki izuzetak sto je ovde vrlo konkretno pitanjei i odnosi se na dva ponudjena teleskopa a ni jedan od njih nije 150/750 jer smo tako nesto vec imali.

Da podsetim, @Ivica je veoma precizno pitanje postavio:
Quote from: Ivica on December 04, 2011, 07:56:43 am
planiram kupiti novi teleskop,pa mi treba mala pomoć oko ova 2 teleskopa.pa ako tko ima iskustva s tim teleskopima da mi pomogne u odabiru.unaprijed hvala!

Ni jedan od njih, na zalost, nije 150/750 pa bi vas odgovor verovatno trebao da glasi nesto tipa "@Ivice, ako mozes uzmi 150/750 ako ne mozes onda nemoj kupovati ni jedan nego stekaj pare za 150/750 makar ga neimao nikada". Ja bih ipak rekao "ako mozes uzmi 150/750 ako ne bilo koji od ova dva sto si pomenuo ce biti veoma interesantna igracka dosta vremena". Uvek valja proguglati malo o teleskopima i iskoristiti pretragu na ovom forumu. @Ivice ako to nisi uradio, mislim da bi trebao, a ako jesi, onda izgleda nisi dovoljno guglao jer bi inace 150/750 bio medju opcijama za kupovinu.
Telescopius
AstroBin

kostur

pa u principu ako moze nabaviti ona dva zasto ne bi mogao i 6icu (150\750)
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator

kruska

Ivica

Ivica

150/750 eq3 narucen,stize za otprilike mjesec dana