• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

ZA NOVE CLANOVE - obavezno procitati prvi post

Started by kostur, December 04, 2011, 09:23:16 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kostur

Ovu temu otvaram po predlogu korisnika CyberianIce. Predlazem da se metne medju stiki teme.
Moja zamisao je da, umesto otvaranja nove teme zarad raspitivanja o teleskopu i predlaganja istih, ovde novi, zainteresovani clanovi postavljaju pitanja u obliku postova. Ukoliko se moderatori ne slazu nek obrisu temu ili je gurnu u alternativu.
Pa da probijem led ( :):):) kapirate?):
Zanima me cena teleskopa Skywatcher 5-elements 120ed ota. Nigde na netu ne mogu naci cenu istog. nasao sam samo da je SW triplet 3000 evra, a kapiram da je razlika u ugradjenom flatneru.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Sasa


ashbringer

Pozdrav, odlicna tema,  ;D
mene zanima kakav je kvalitet 28mm APEX okulara koji sada dolaze uz SW BD 150/750? kakve su realne karakteristike za posmatranje? O astrofoto. jos uvek ne razmisljam. I jos jedno pitanje, ako neko zna, koliko bi novca trebao da skupim za neki polovan SW 150/750 OTA? Sad imam nekih stotinak evra, a veoma sam nestrpljiv i bojim se da cu potrositi na nesto drugo, pa ako je neko kupovao nesto polovno, ako moze da kaze neku okvirnu cenu, cisto da znam.

Hvala!
Skywatcher reflector 150/750 | Meade 26mm | Nastavice se...

Yagodinac

Okular Apex 28 (za EU tržište LET 28) je lowcost rešenje za 2", po konstrukciji je kelner sa 3 elementa, dakle vrlo prost. Daje široko vidno polje za nisku cenu ali i aberacije. Bez obzira šta proizvođač o njemu kaže on nije za newtonian teleskope. Prihvatljivu sliku daje tek na SC i maxutov teleskopima (naravno, ako imaju dvoinčni fokuser), znači iznad f7-8.
Na f5 teleskopu daje centralnu trećinu slike oštru, srednju trećinu čine izdužene zvezdice a spoljna trećina je defokusirana, zvezdice su mutne (to je prava definicija kome). Po meni, na 150/750 taj okular je neupotrebljiv.
Međutim, na negde pomenutom 90/900 bi ovakav Apex bio bombona. U originalu ovi okulari služe za mala uvećanja na Schmitt-Cassegrain teleskopima.