• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Razmislite, odgovorite: Gde će kuglica pasti?

Started by Milan Nikolic, December 11, 2011, 07:48:38 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Milan Nikolic

Prema zakonu održanja momenta impulsa, gde će pasti kuglica ispuštena sa vrha Tornja?

Yagodinac

CyberianIce

Secam se slicnog problema, zezali smo neke matematicare na ovu foru, skoro svi su zagrizli za koriolisovu silu ali... Trajektorija kuglice bi otprilike izgledala zakrivljeno u desnu stranu kao ivica tornja zato mi je interesantnija ova interpretacija...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Laci

Ovo je trik pitanje i predstavlja ilustraciju slobodnog pada sa Ajfelovog tornja. Naravno, namerno nije naglašeno u odnosu na šta je to "levo", "desno" i "pravo". U protivnom, pitanje u opšte nema smisla.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Kizza

Moj drugar Boki: - Nisam znao da su stavili kuglu na toranj!Jel to zbog Nove Godine?  :D ;D :D ;D :D ;D :D ;D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Milan Nikolic

Quote from: Laci on December 12, 2011, 09:55:31 pm
Ovo je trik pitanje i predstavlja ilustraciju slobodnog pada sa Ajfelovog tornja. Naravno, namerno nije naglašeno u odnosu na šta je to "levo", "desno" i "pravo". U protivnom, pitanje u opšte nema smisla.

Verovatno će se svakom testu naći neka mana. Šta tek reći za polaganje vožnje?

Ovde je pitanje gde će kuglica pasti u odnosu na Toranj. Kuglica pada sa vrha do dna tog Tornja.
  Moment impulsa je jedna od najzanimljivijih zakonitosti prirode, za koji se vezuje čitava fizika.

Sunburst

A zasto bi uopste i padala?Ja mislim da ce ostati tu gde je. ;D

gile.ms

Zakon održanja impulsa mi ne pruža jednostavnu intuitivnu pretpostavku gde će kuglica pasti, mada način na koji je postavljeno pitanje navodi na mišljenje da će kuglica "prestići" toranj i pasti desno...
Marfijev zakon pruža daleko jednostavnije rešenje: pašće nekome na glavu ;D

I meni je, kao i Sunburst-u palo na pamet da "pustim" toranj da bude visok 35786km (sagrađen na ekvatoru) i time postižem da kuglica ostane na njegovom vrhu :) (geostacionarna orbita)
Zatim pre puštanja kuglice "skratimo" malo toranj i pratimo šta se dešava: Kepler kaže da će kuglica zauzeti eliptičnu orbitu sa periodom kraćim od jednog dana, tj. svaki sledeći put kada bude prolazila kroz početni položaj biće sve više "ispred" tornja...

Znači, kuglica ipak "prestiže" toranj... vrlo interesantno - molim da me neko pod hitno ispravi  ako sam upravo nalupao gluposti   ::)
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Laci

December 13, 2011, 10:30:56 pm #9 Last Edit: December 13, 2011, 10:58:21 pm by Laci
Quote from: Milan Nikolic on December 12, 2011, 10:37:41 pm
Quote from: Laci on December 12, 2011, 09:55:31 pm

Verovatno će se svakom testu naći neka mana. Šta tek reći za polaganje vožnje?

Bitno je jer moraš usvojiti neki referentni koordinatni sistem ako želiš analizirati neko kretanje.
Ako se to ne naglasi a posmatra se skica dobija se utisak apsolutnog prostora što vraća nauku u vreme pre Galileja.
Verovatno "gnjavim" ali relativnost i shvatanje nezavisnosti inercijalnih referentnih sistema je krucijalno za Fiziku i to mora da se dobro prostudira pre nego što se krene dalje sa studiranjem Fizike.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

CyberianIce

Inercijalni sistemi referencije;
Vrlo je vazno da se ubacimo u adekvatan inercijalni sistem da bi mogli dati objasnjenje, a zakon odrzanja momenta impulsa je veoma fundamentalan, vazi uvek i svuda i svim inercijalnim sistemima i samim tim besmisleno je posmatrati ovo unutar veoma ogranicenog inercijalnog sistema "toranj-zemlja" gde bi imali samo 2 faktora u opisivanju putanje kuglice. Ako bi posmatrali ovaj problem iz tog sistema (znaci postavimo sebe negde pored tornja na zemlju i gledamo), zakon odrzanja impulsa bi bila neka sila koja svaki put gurne kuglicu desno a mi nebi mogli ni da objasnimo odakle ta sila. Lepo je slika naslikana, psomatrac se nalazi van zemljine kugle. Znaci ovde je u samom pitanju vec dato i pola odgovora, u najmanju ruku ona polovina koja kaze sta treba da se posmatra, odakle, sta je levo a sta desno u ovom pitanju jer je naglaseno koja nam je zakonitost ovde bitna. E a tek kada smo sa tim nacisto, onda je potrebno poznavati pomenuti zakon odrzanja i razmisliti, jer kao i svi zakoni odrzanja, on jeste jednostavan, ali retko pruza "jednostavne i intuitivne" odgovore u prakticnim problemima. A on otprilike kaze ce se nesto desavati jer kuglica ima vecu tangencijalnu komponentu brzine jer se nalazi najdalje od Zemlje (znaci kada se posmatra ovako "ïz svemira" kuglica ima najvecu brzinu prilikom rotacije). E onda samo treba dalje videti na koju se stranu zemlja rotira i sta ce se desavati sa tom njenom komponentom u toku pada a tu ima vec dosta matematike ako se zeli tacno izracunati koliko daleko od tornja ce da padne jer ima mnogo faktora i cak se formule moraju trigonometrijom totalno izobliciti jer ni Pariz se ne nalazi na ekvatoru itd. U ovome nema bas nista jednostavno :P
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S