• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Hjustone! Imamo problem!

Started by ExNor, January 10, 2012, 04:54:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ExNor

Ne znam da li vam je poznato, meni svakako nije...intrigantan trejler za dokumentarnu dramu u vezi "najveće tajne" iz vremena Hladnog rata i trke za osvajanje Svemira. Priča je, verovali ili ne, bazirana na misterioznom dnevniku izvesnog Hermana Potočnika, inače pionira "jugoslovenskog kosmičkog programa" ???

Šta reći? Pogledajte...

http://www.youtube.com/watch?v=EfJiNPZ38kY&feature=share
"Ako želite da napravite pitu sa jabukama od početka, onda prvo morate da stvorite Univerzum" - Carl Sagan
http://aadtychobrahe.blogspot.com/

Milan Nikolic

   Danas sam to video i hteo sam da postavim temu. Mislio sam da pitam ,,ima li ovo veze sa životom''?

   Teško je poverovati u tako nešto ali ko zna kakve kombinacije se dešavaju u svetu.

r2d2


Kizza

Iako sam star 54 godine ne sećam se ovoga  ;D Ali prošlo je 50 godina i ako neko ima informaciju o ovome ,mislim na vojna lica,trebalo bi da nam kaže.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Danijel

Ne, riječ je o montaži, tu se nikada nije provodio takav program. I u ovo malo materijala što je prikazano vidi se da je montirano. U diskusiji na Facebooku s bivšim novinarom Večernjeg lista Miroslavom Ambušom Kišom koji pamti puno toga iz tih vremena, saznao sam da je o tome razgovarao i s Mikeom Vucelićem koji je radio u programu Apollo, rekao je da ga je (Vucelića) Tito jednom prilikom upitao želi li biti voditelj YU svemirskog programa, na što mu je Mike odgovorio nešto u stilu - Nemate vi tih novaca... ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

NShappy

Ovo meni liči na tipičnu Američku novinarsku bla. bla. bla. emisiju. Prikazuju snimke podzemnih aerodroma koje jesmo imali, ali bili su za Mig-ove i Galebove, a ne za svemirski program. Jeste se kod nas razmišljalo na tu stranu i rađene su "studije izvodljivosti", ali dalje od njih se nije otišlo. Uvek smo kuburili sa novcem (a i ono što smo imali su bili strani krediti) i spomenute studije su pokazivale da to nije za nas.

ExNor

January 10, 2012, 10:36:46 pm #6 Last Edit: January 10, 2012, 10:46:00 pm by ExNor
U međuvremenu sam u komunikaciji sa poznanicima koji se bolje razumeju u "7. umetnost" od mene saznao, da je autor dotičnog trailera izvesni Slovenac Žiga Virc, inače od ranije poznat po sličnim "ispadima" ;D
Kako će ova "vest" već sutra ispuniti stubce ŽUTE ŠTAMPE (http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/najnovija-neverovatna-teorija-zavere-tito-poslao-amerikance-na-mesec/25017.phtml), molim dragog moderatora da ovu temu premesti tamo gde joj je i mesto...PODRUMČINA! Hvala unaped ;)
"Ako želite da napravite pitu sa jabukama od početka, onda prvo morate da stvorite Univerzum" - Carl Sagan
http://aadtychobrahe.blogspot.com/

cola

Ne, nije prevara u pitanju to je pseudodokumentarni film, isto kao bilo koje drugo umetnicko ostvarenje... ;)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Pseudodokumentarni_film
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Danijel

Evo što kaže (bolje reći ne kaže) taj Virc, a tu je i izjava koju je dao Mike Vucelić. Ključno je ono na kraju što kaže Virc - tko vjeruje u urotu o rušenju Newyorških Blizanaca, vjerovat će i u ovo njegovo "remek djelo" ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

danicic_predrag

Na poslu mi se obraca kolega koji sedi pred mene pokazuje mi sa telefona text ka facebook-u koji govori o tome ... dan pre toga sam isto nasao neki tekst na net-u ( neke "nase visokountelektualne dnevne novine objavile "  )

Cista glupost barem mi je covek prisao i pitao " jel jel moze ovo da bude istina " a nije odma poberovao ... Ajde barem nesta...

NShappy

Eh da, Tito je napravio i piramide, ali ih je kroz saradnju nesvrstanih ustupio Egiptu.

CyberianIce

QuoteSlovenačka dokumentarna drama koja treba da ima premijeru u proleće 2013., otkriva najčuvaniju tajnu Hladnog rata - Jugoslavija je omogućila Amerikancima da stignu na mesec!


Jugoslavija je imala svemirski program koji je Josip Broz Tito prodao Amerikancima, tvrdi slovenački režiser dokumentaraca Žiga Virc u svom filmu "Hjuston, imamo problem (Houston, We Have a Problem)". Tito je, tvrdi Virc, u vojnoj bazi Željava izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi.

U tom centru, naziva "Objekt 505", Jugoslavija je navodno razvila operativnu tehnologiju za let u svemir. Virc navodi da je Jugoslavija ostvarila brzi napredak, baziran na tajnim zapisima pionira svemirske tehnologije Hermana Potočnika.

Jugoslovenski svemirski program je, tvrdi Virc, počeo 1948, a Amerikanci su za njega saznali desetak godina kasnije. "Krajem 1960. godine CIA je otkrila da Jugoslavija već poseduje operativnu tehnologiju za let u svemir. U martu 1961. godine Jugoslavija je u tajnosti prodala čitav program Sjedinjenim Državama", tvrde autori dokumentarca Boštjan i Žiga Virc.

Dva meseca kasnije, maja 1961., predsednik Amerike Džon Kenedi je najavio da Amerikanci planiraju let na Mesec, navode autori filma i dodaju da će otkriti tajne jugoslovenskog svemirskog programa.

(MONDO)


Pa me interesuju vasa misljenja. Licno sam 100% skeptican, smatram da je ovo samo buka kako bi se podigao publicitet ovog filma (marketing). I naleteo sam negde jos ranije na podatak da je Nil Armstrong, 3 meseca posle sletanja na mesec, posetio Jugoslaviju zajedno sa Edvinom Oldrinom i Majklom Kolinsom i da je tom prilikom odlikovan Ordenom jugoslovenske zvezde sa lentom (šesto po redu važnosti jugoslovenskih odlikovanja) sto mi je bilo totalno cudno...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Pošteno, nismo bili u stanju ni atomsku bombu da sklepamo a hteli smo 10x skuplji svemirski program?
Problem je u megalomaniji tadašnjeg političkog i vojnog vrha. SFRJ jeste bila u stanju da napravi štošta (tenkove, vojne avione...) ali je pitanje isplativosti toga. Možda bi bilo jeftinije kupovati MiGove nego praviti Orlove, itd.
Ista stvar i sa tzv "svemirskim programom". Hvala bogu pa nisu ulupali milijarde $ u tako neisplativu glupost*.


*neisplativa glupost = trošenje para na projekt za koji je evidentno da nemate para.

CyberianIce

Sledece godine u maju snimamo dokumentarni film tema ce biti da je Wernher von Braun u stvari - Srbin! Ko zeli moze da se prijavi kod mene za uloge, oko scenarija i detalja cemo se sve dogovoriti. Sto nebi i mi uzeli lovu kad se moze? Ima stara kockarska mudrost: ako skontas ovcu za stolom, moras je oshisati. Inace ces ti biti ovca.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

NShappy

A Koroljev? Zar nije i on bio Srbin?