• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ekvatorijalna montaza

Started by Gugi, July 20, 2005, 07:29:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Gugi

  :D  Ozbiljno razmisljam nabaviti ekvatorijalnu montazu sa motorom za pracenje za moj teleskop 200/1000.

Moze li se kod nas to negdje nabaviti i po kojoj cijeni?

Koja mi je montaza potrebna? Postoje neki natpisi EQ3 i EQ4. Sto to znaci? Koliko se krecu cijene monaze bez motora i sa motorom za pracenje?

Javite!  :P

P.S. Zna netko gdje se moze nabaviti kolimator (ne laserski, obicni-u obliku okulara koji se umece-kao sto Gucic ima onaj svoj KINESKI  :rolleyes:   :lol:   :D  )?

Maxscope

 Ja necu napisati nista o cenama, niti znam gde se kod tebe moze eventualno nabaviti montaza ili kolimator, ali mogu napisati par reci o samim montazama.
Vecina montaza koja dolazi u kutiji sa teleskopom za pocetnike, je kineske prozvodnje. To ipak ne znaci da je i montaza odmah i automatski loseg kvaliteta, ali skoro uvek znaci da je montaza slabija od one koja je potrebna za tubus telekopa sa kojim je sparena. U sutini znaci da nije pogodna za tezinu i velicinu  teleskopa, i da je niza od potrebne za isti.
Ako vec zelis nabaviti montazu za svoj 8" (200mm) teleskop, nabavi vecu montazu od potrebne.
Montaze pocetnickih teleskopa se u sutini dele na cetiri kategorije:

EQ-1
Ova montaza je previse mala i neadekvatna za vecinu teleskopa koji bi se na nju montirali. Izuzetak bi bili mozda mali refraktori kratkog tubusa do 80mm. koji bi ionako bolje pristajali na alt-azimut montazi sa obzirom da im namena nije osmatranje, vec skeniranje neba pri malom uvecanju.

EQ-2
Ovo je vec bolja montaza za refraktore do 70mm. i teleskope kratkog tubusa do 90mm.
Ova montaza nije pogodna ni za malo vece teleksope od ovih, kao na primer 4" (100mm.), ili 5" (120mm). Ova montaza uobicajeno dolazi u pakovanju sa pocetnickim teleskopima.
Nisam 100% siguran po fotografiji, ali cini mi se da je montaza koja dolazi sa teleskopima Gartner "Star 1400150" i "Star 1000114", kao i "Pan Star Bresser 4", koji se reklamiraju u Astronomiji, upravo EQ-2 montaza.

EQ-3
Ovo je vec solidnija montaza za teleskope refraktore do 90mm. ili 5" (150mm) reflektore. Ova montaza je cesto dodata u paketu sa refraktorima od preko 100mm. ali nije ni malo dovoljna da podnese velicinu i tezinu ovih refraktora.
Razlog je da refraktoru od 100mm. na ovoj montazi treba vise od 10 sekundi da smiri vibracije.

EQ-4
Ova montaza je u stvari klonirana montaza po uzoru na "Vixen Super Polaris", ali nije ni priblizno dobra i solidna kao ovaj Vixen original.
Ipak, i pored toga montaza je dobra za "svakodnevno" osmatranje sa refraktorima od 4" (100mm.) do 5" (120mm), i reflektorima do 6" (150 mm).

U sutini ako zelis nesto bolje i stabinije za svoj 8" (200mm.) teleskop, trebace ti nesto bolje od EQ montaze. Pogotovu ako zelis i motor za pracenje na montazi.
Iako sam napisao da necu nista o cenama, mislim da je tvoje pitanje "koliko se krecu cene?" veoma neadekvatno.
Sta mislis pod time?
Zelis li "Losmandy G11" montazu sa motorima a bez "go to"? Njoj se cena krece oko 2.500 US dolara.
Ili zelis "Astro-Phisics 1200" montazu sa motorima. U ovom slucaju racunaj na par hiljada dolara vise od Losmandy montaze.
Mislim da je  bolje da vidis koliko novca mozes odvojiti za montazu, i onda na osnovu novcanih sredstava sa kojima raspolazes, pocnes traziti adekvatnu montazu u tom rasponu cena.
U sutini previse razlicitih montaza se nalazi na marketu da bi postavio pitanje o rasponu njihovih cena.
Moras biti mnogo konkretniji sta zelis i mozes sebi priustiti.
Sa druge strane ako od EQ montaza zelis i mozes nabaviti najvecu, EQ-4 montazu za svoj reflektor, mogla bi da posluzi ali nece biti dovoljno stabilna. Sa obzirom da ti imas reflektor, tronozac se ne mora izvuci do maximuma kao sto bi bio slucaj da imas refraktor, sto opet znaci malo vecu stabilnost.
Ove montaze obicno dolaze sa plocama na koje se postavljaju motori za obe osovine. Cak i EQ-3 vecinom dolaze sa ovim mogucnostima, mada retko koji pocetnici bivaju uopste svesni da mogu instalirati motore na montazi.
EQ-2 montaze ponekad imaju plocu za intaliranje jednog, DC motora na R.A. osovini. Postavljaju se na strani polarne osovine i uglavljuju se na sraf koji obicno drzi tocak za R.A kontrolu.
Motor samo na ovoj osovini je dovoljan da prati rotaciju istok-zapad, i jednom kada se objekat postavi u fokus i centar vidnog polja, R.A motor je dovoljan da sam automatski prati taj objekat.
Ovo sam ti napisao da znas da i ne moras imati motore na obe osovine. Bolje jeste, ali nije obavezno.          

Gugi

 
QuoteTo ipak ne znaci da je i montaza odmah i automatski loseg kvaliteta, ali skoro uvek znaci da je montaza slabija od one koja je potrebna za tubus telekopa sa kojim je sparena.


Ovo je dobro znati!

No, sto ce mi motor na obe osovine ako je sasvim dovoljan onaj "RA motor". Ne razumijem koji je onda smisao drugoga motora.

Ne raspolazam "astronomskim" svotama novca, ali pretpostavljam da se bez go-to tehnologije moze imati zadovoljavajuca montaza za teleskop. Netko je rekao da mi moze nabaviti tako nesto za 300-400 eura. Normalno, volio bih ja ono najbolje, najstabilnije, ali NEMAM PARA  :angry:  :D  :lol:  

Gugi

:D   :lol:   8)  Nabavljena montaza Skyscan EQ3 za 370 eura sa motorom za pracenje (RA motor)!

Uskoro-kad se malo ispraksiram i kad odu ovi ruzni oblaci-pisem clanak za Astronomski magazin!

O YES BABY!!!!  
:roll:   :wink:   :lol:

gucic

QuoteNo, sto ce mi motor na obe osovine ako je sasvim dovoljan onaj "RA motor". Ne razumijem koji je onda smisao drugoga motora.


Dovoljan je za snimanja objektivima do nekih 200mm. Kada lose useveris teleskop, moras decl. da cesto korigujes jer ce zvezda bezati iz polja. Kada to radis rukom, a ne motorom, a jos pri tome imas poveci objektiv, eto tragova zvezda i mutne slike...

Svaka cast za montazu. Ko je uporan snaci ce se! Pisi izvestaj pa da vidimo kako to cudo radi.