• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jelka, asteroid i još po nešto

Started by gile.ms, February 01, 2012, 02:40:58 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gile.ms

February 01, 2012, 02:40:58 pm Last Edit: February 01, 2012, 02:48:09 pm by gile.ms
Izveštaj sa posmatranja počeću poslovicom:
Ne postoji loše vreme - postoji samo loše oblačenje.  :)

Mesto i vreme: Grocka, 30.01.2012 21:00LT
Uslovi: transparencija 3 od 5, granična magnituda jedva 4.5, seeing 3 od 5, temperatura ispod -10°C
Oprema: Newton 150/750, okulari 8mm, 22mm i 32mm

Možda baš i nije bila najbolja noć za posmatranje, ali posle dosta vremena bez iznošenja teleskopa napolje nije mi bilo do biranja :)
Mesec u fazi prve četvrti, na dvorištu sneg - od neke ozbiljnije adaptacije na mrak nije bilo ništa :( zato sam rešio da  cilj posmatranja budu sjajniji objekti.
Prvi cilj: M41 - otvoreno jato u Velikom psu. Lako za uočiti, jednostavno za naći (4° južno od Sirijusa - praktično odmah ispod kada je blizu meridijana).
Jato je dosta sjajno i veliko, ali zbog blizine horizontu i dosta vlage u atmosferi slika u 22mm okularu je dosta bleda ("isprana")...
Prelazim na niz otvorenih jata u Blizancima i Kočijašu: M 35, 37, 36, 38... pored M35 pokušavam da uočim i otvoreno jato NGC2158 ali bezuspešno...
ovo malo jato pored 35 je obično vidljivo ali Mesec, sneg, vlaga i malo disanja blizu okulara učinili su svoje  :-\

Nakon toga nišanim M42 ali u 22mm okularu pod datim uslovima ne izgleda ništa naročito... stavljam 8mm okular i prebacujem se na posmatranje višestrukog sistema Sigme Oriona... Prve dve komponente (A i B) ne mogu ni teorijski da se razdvoje mojim teleskopom, ali ostale (C, D i E) se sasvim lepo vide.
Odmah pored postoji još jedan sistem od 4 zvezde od kojih vidim samo 3 (A, B i C) - skicu ću postaviti kada budem bio kod kuće :)

~22:00 LT - ulazim u kuću da bih se malo zgrejao i isplanirao sledeće ciljeve posmatranja...
Članci na sajtu AM-a Pronaći lisicu u NGC2264 i Asteroid Eros dolazi dolaze kao poručeni za planiranje :)
Oko 22:20 izlazim ponovo napolje i pokušavam da golim okom uočim "stablo" jelke (S Mon mag oko 4.5) - i uspevam posle dosta truda...
Naime, od ξ Gem lepo su "poređane" zvezde oko pete magnitude sve do ε Mon, a prva u nizu je upravo S Mon... problem je bio "samo" videti je :)
Nakon malo nagađanja, gledanja u stranu i kroz ivicu red-dot tražioca uspevam da je naciljam i u okularu uočim lepo raspoređene ukrase na jelci :)
Naravno, ništa od onih egzotičnih delova magline nije moglo da se vidi, ali jato je bilo uočljivo i može se naslutiti trouglasti oblik tj. oblik ukrašene jelke... (sa sve stablom na dole a vrhom gore u njutn teleskopu :D)
Kada sam već bio tu, spuštam se i do ε Mon u čijoj je blizini poznata "Rosette" maglina... nisam očekivao da vidim cvet, ali je otvoreno jato NGC 2244 koje se nalazi u središtu jako lepo a jedan deo jata mene lično podseća na temena kocke projektovane na papir (kad neko u jelci vidi jelku što ja u ruži ne bih video kocku ;D :P )

Nakon toga rešavam da napadnem asteroid Eros... glavne zvezde Sekstanta su još slabijeg sjaja od onih u Jednorogu a pritom su i bliže horizontu pa nije bilo ni približno šanse da ih uočim golim okom.
Metod koji sam primenio bio je da stavim 32mm okular sa skoro 2° vidnog polja, naciljam otprilike sredinu između α Hya i Marsa i "šaram" dok ne naiđem na malo sjajniju zvezdu... kako su β i δ Sex taman malo dalji nego što je domašaj vidnog polja uspevam da ih nedvosmisleno identifikujem i zatim je došao teži deo posla: posmatranje i pamćenje zvezda magnitude oko 8 ne bih li kasnije na kompu utvrdio koja od njih je asteroid (nikako mi nije bilo do skidanja rukavica i crtanja ;))
Nakon pamćenja rasporeda i sjaja 4 "kandidata" odlazim u kuću na proveru i grejanje.

Pošto na datom delu neba postoji samo 5 zvezda magnitude oko 7 na Stellarium-u vrlo brzo nalazim "prazno mesto" potvrđujući upamćenog "uljeza"...
Sada pamtim raspored zvezda u Stellarium-u, grejem se još neko vreme i ponovo izlazim...

23:15 LT - drago mi je što sam utrošio 2 minuta da useverim montažu pre posmatranja jer i posle 15-tak minuta bilo je dovoljno da pomerim teleskop po RA osi i vratim se na mesto asteroida. Metod useveravanja mi je sledeći: pre nego što montiram tegove i tubus, zeleni laser uglavim u mesto za polarni tražilac, uključim ga i usmerim ka severnjači :) Doduše, potrebno je da okrenem pun krug po RA osi i naštelujem da kraj snopa napravi krug oko severnjače (zato što se ne trudim da kolimiram laserski snop u mestu polarnog tražioca naravno). Dobijeno useveravanje je i više nego dovoljno za posmatranje...
Sada već sa sigurnošću znam da gledam u asteroid 433 Eros, još jednom mu pamtim poziciju u odnosu na okolne zvezde kako bih sve to skicirao u toploj sobi kasnije.
Prebacujem se i na 8mm okular, ali osim jedne zvezde 10. magnitude u blizini ne vidi se nijedna druga kako bih tačnije utvrdio položaj za skicu.

Nakon toga bacam malo pogled na Mars (kada mi je već 8mm u fokuseru :)) i čini mi se da sam primetio dve stvari (ali ne mogu da tvrdim):
- malo tamnija "fleka" na površini ka severu planete
- izduženi oblik po liniji sever-jug jer na zapadnoj strani postoji tanak neosvetljeni deo okrenut ka nama...
nemojte me držati za reč - u to vreme već sam počinjao pomalo i da se tresem od hladnoće :)

23:40LT kraj posmatranja
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply