• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Fenomenalna vest i još fenomenalniji rezultat!!!

Started by Sekula, February 09, 2012, 11:38:41 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gilecais

Cestitke za velike uspehe i samo tako dalje... ;D

rendermaxa

Svaka cast !!!! Dajte neke detalje kako se to radi ;D
SW 200/1000 B    EQ6    Canon eos 550d mod     QHY5

mravic

tesko je odgovoriti ovako nabrzinu ali...
Prvo nadjes na netu tranzite, odredis koji ti odgovara, sto veca razlika u sjaju za pocetak, usmeris teleskop u odredjeno vreme u izabranu zvezdu, snimas nekoliko sati, tj barem 300-500 slicica, sve to odradis u dva softvera, naravno ne zaboravis na racunaru da postavis vreme po UT i to sa atomskog casovnika, jos poneka zavrzlama i dobijes grafikon.

Naravno, najbolje je prvo testirati opremu i zivce na nekoj poznatoj promenjivoj zvezdi, dok se ne naucis a onda dalje...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Sekula

Quote from: mravic on March 08, 2012, 10:57:51 am
...

Iznenadio sam se da sa ovim uslovima uz mesečinu i sa teleskopom od 250mm na 30 sekundi možemo da snimimo zvezdice do 17. magnitude.

...


Fasciniran sam ovim podatkom da se na takvoj posmtračkoj lokaciji može izvući 17. magnituda sa navedenim setup-om! Ovaj podatak je samo za pet magnituda slabiji nego li što bi to bio verovatno slučaj bio na nekom dobrom posmatračkom mestu iznad 1000m.

Iskrene čestitke na ovim rezultatima. Ja se iskreno nadam da pored asteroida konačno nas čeka na ovom prostoru i prva prijavljena nova kometa. U to ime, srećno!   :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Yagodinac

Ne bih da me loše shvatite kao da omalovažavam, baš naprotiv, ali ja sa 4x manjom aperturom iz dvorišta izvlačim 18.16 (generalno u odnosu na Vegu) odnosno 19.11 (samo plava frekvencija). Doduše, ovo je uz sumanutu torturu u obradi. Zato mislim da 250mm newt sa ccd kamerom može/mora više bar za celu jednu magnitudu ipo, možda i dve.
Vremenom kad se kalibriše i uhoda sve plus transparentna atmosfera i biće to preko 20mag zasigurno, ako ne onda je to do lokacije a ne teleskopa.

Mada, cilj opservatorije Nighthawk nije što niža magnituda već što više egzaktnih merenja.

mravic

Ma nema frke, nemoj da se uzbudjujes, ta 17. magnituda se vidi i to je galaksija, ali vide se jos neke zvezdice kojih nemam na mapi.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Yagodinac

E za galaksije je već druga priča...  8)
Magnitudu 18 obično bez problema postižu apo-refraktori od 90-100mm i granična magnituda u principu zavisi samo od aperture instrumenta.
Za proveru magnitude može da posluži recimo ovo:

http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/


kruska

ovo oko magnitude me zainteresovalo
nasao sam galaksiju magnitude 16. na ovoj mojoj poslednjoj slici virgo klaster ( bas se sirota galaksija jedva videla kao pufna) ;D
eh da ne kazem u mojim gradskim uslovima ;)


Yagodinac

Rekoh, magnituda u idealnim uslovima zavisi jedino od aperture - svejedno je i f i žiža i montaža...
Naravno, uz gradsko nebo uspeh je tim veći  ;D