• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koordinatni sistemi u astronomiji

Started by t3v4, February 10, 2012, 02:06:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

t3v4

Pozdrav,
Pišem program za konverziju koordinata između koordinatnih sistema u astronomiji.
Pa pošto sam dosta nov u ovim vodama, imam par pitanja.
Ima 5 koord sistema, horizontski, mesni ekvatorski, nebeski ekvatorski, ekliptički i galaktički.
I sad program treba da radi konverzije iz bilo kog u bilo koji.
Problem mi stvaraju dodatne da kažem koordinate (tipa zvezdanog vremena, ekliptičkog nagiba itd itd..)

Pa ako neko može da mi kaže, šta mi je potrebno od dodatnih unosa za prebacivanje iz jednog u drugi :)
Recimo za prebacivanje u horizontski mi treba geografska širina i dužina i vreme.
Za nebeski sam stavio još unos zvezdanog vremena, a za ekliptički unos ekliptičkog nagiba...

Odavde crpim formule za transformacije http://www.fgg.uni-lj.si/~/mkuhar/Zalozba/GA_Ogrizovic.pdf

Pa me interesuje samo ako možete malo bliže da mi objasnite pojmove tipa zvezdanog vremena, ekliptičkog nagiba itd.. Pošto su mi materijali koje sam našao na internetu konfuzni, kao i to da mi kažete šta je potrebno od "dodatnih" podataka da se unese (sem osnovne 2 koordinate) da bi se konverzija vršila, a šta može da se izračuna i kako? I to da li časovni ugao, zvezdano vreme mogu da budu u minusu? Ili moram da ih oduzimam i svodim na identičnu pozitivnu vrednost.

Hvala

miljkovac

Preporučujem ti udžbenike ''Opšta astronomija'' i ''Geodetska astronomija'' autora Ševarlić - Brkić. Tu ima urađeno dosta primera u vezi prelaska iz jednog u drugi koord. sistem, kao i za pretvaranje vremena. Takođe ti preporučujem i ''Sazvežđa severnog neba '' Krste Naumoskog gde su detaljno opisani nebeska sfera i koord.sistemi, a čini mi se da to nerazumeš dovoljno. Ove knjige možeš naći u većim knjižarama. Ako ih ne nađeš, mi u Novosadskoj opservatoriji imamo te knjige.

Pozdrav!

t3v4

Imam elektronske verzije knjiga Ševarlića-Brkića (obezbeđeno mi je od strane fakulteta). Al moram uskoro da završim program koji mi je ujedno seminarski, a još nisam ni pola sa kodiranjem došao, a u knjigama se opisuje šta je zvezdano vreme, ekliptički nagib i sve stoji šta je, al moj problem je kad imam recimo deklinaciju i časovni ugao, da bi dobio rektascenziju, u formuli se pominje zvezdano vreme kretanje gama tačke i ima formula da je zvezdano vreme zbir rektascenzije i časovnog ugla. Jel ja tu unosim naknadno zvezdano vreme? U literaturi se samo kaže šta je, i koristi se u formuli.

NeS

Pogledaj knjigu; ASTRONOMIJA - klasika u novom ruhu ( Robin M. Grin ).
Mnogo toga je veoma prostupacno objasnjeno.

Sasa

Eh, pa je l ti očekuješ da neko drugi reši tvoj zadatak? :)

t3v4

Quote from: Sasa on February 12, 2012, 02:07:40 am
Eh, pa je l ti očekuješ da neko drugi reši tvoj zadatak? :)


Pa i ne baš... Očekujem da mi neko kaže dal je moje rešenje dobro il nije :S Recimo, kad prebacujem iz mesnog ekvatorijalnog u nebeski ja sam stavljao dodatni unos zvezdanog vremena da bih mogao da dobijem rektascenziju, interesuje me jel to dobro il ne.

I dalje što sam tražio, nalazio sam samo par nekih transformacija, nema iz svake u svaku, pa sam kombinovao te transformacije da  bih dobio svaku kombinaciju, i dalje me tu interesuje dal to ima nekog smisla?! (konkretan primer je u vezi eliptičkog sistema, ima samo prebacivanje u i iz nebeskog ekvatorijalnog, pa sam koristio prethodne transformacije iz i u nebeski da bih sve na taj primer, al svaki put zahteva i zvezdano vreme kao unos (pod uslovom da je to tačno) ).

To me interesuje, a ljudi me upućuju na literaturu, koja me opet vraća na početnu nedoumicu :S odnosno dal ta moja rešenja valjaju il ne.

miljkovac

Konkretno, za određivanje rektascenzije nekog nebeskog tela, mora se zadati dati časovni ugao i zvezdano vreme. Konverzija iz jednog u drugi koord. sistem se vrši rešavanjem sfernog trougla. Ako u knjizi Ševarlić-Brkić nije urađen svaki mogući slučaj, ne preostaje ti drugo nego da sam to uradiš koristeći osnovne jednačine sferne trigonometrije (sinusna, cosinusna, itd...). Pogledaj urađene primere!

t3v4