• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Konjunkcija Meseca - Venere - Jupitera

Started by Mgr, February 27, 2012, 03:06:02 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mgr

Ovog vikenda bile je lepa konjunkcija Meseca sa Venerom i Jupiterom.
U subotu 25. 2. snimao sam iz Marianke nedaleko Bratislave, kada se Mesen nalazio blizu Venere, ali pošto se naoblačilo, slike nisu najbolje

mg

Mgr

Sledećeg dana u nedelju 26. 02. Mesec se nalazio izmedju Venere i Jupitera. Ponovo sam fotografisao, ovaj put iz Bratislave

mg

Yagodinac

Veoma lepo!
Samo ako može malo ono kamera, objektivi... I to nas interesuje  :P

5ja

Evo i od mene to isto iz Beograda, 26.02. u 18:08 h.
Aparat je moj bivši Canon SX120 IS, 6 sec exp, iso 100, levels u PS-u:

Mesec je 1/40 exp, iso 100, krop i shadows/highlights u PS-u:

Kažem ''moj bivši Canon'' jer mi je iste večeri ispao kroz prozor sa petog sprata odakle sam fotkao..  :'(
Mini stativ na betonskom simsu, trenutak nepažnje i... ''ostali samo dugmići''.. Mislio sam da je pukao u 500 delova jer je pao na beton, ali kada sam sišao dole iznenadio sam se da vidim da je koliko-toliko u komadu, otvoren par cm-a i vire mu razne žice i ''creva''.. Objektiv je naravno pukao ceo i prvo što mi je palo na pamet je ''hmm, možda bi mogao sad da ga nabudžim za prime focus..'' ;D
Moram da teram na šalu, ne vredi tugovati i kajati se, odslužio je časno svoje dve godine, R.I.P. SX120 IS.

"Those who study the stars have God for a teacher." -- Tycho Brahe
http://aadtychobrahe.blogspot.com/

Yagodinac

Auf, tužno  :-[
Možda naletiš na neki za delove, mada je sve to pitanje. Neko treba da montira tu optiku a to nije lako. Što se tiče prime fokusa - zaboravi. Mislim da svi prozumeri/kompakti imaju detektor prisustva objektiva koji ako, recimo, nije izvučen ili je drugačije onesposobljen jednostavno odbijaju da slikaju.
Mada, vredi probati nešto s njim.

mitja

Evo malo i mene....

Fotografisala moja supruga sa fujifilm s2950 sa 400 asa osetljivoscu. njena prva astrofotka :)
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

tomato011

Na brzaka samo...

Srp gore je naravno "lens flare" koji je nastao zbog potpuno otvorenog objektiva i tackastog izvora svetla!

Mesec je preeksponiran zbog duze ekspozicije a mracni deo je zato osvetljen zbog toga sto ga osvetljava svetlost koja se odbija od zemljine atmosfere...

:)

kocha

Posmatranje iz mog dvorišta, 26.03. ...

5ja

Evo i od mene!  ;)

Usput @Yagodinac, šalio sam se sa onom idejom za prime focus sa mojim bivšim Canon kompaktom, kontam da je to nemoguće, a naročito kada padne sa 5. sprata..  ;D
A usput da se pohvalim, prežalio sam taj SX120, postao sam ponosni vlasnik dslr-a, Canon 500d!  ;)
http://aadtychobrahe.blogspot.com/

Danijel

Ajd da i ja stavim svoju, Mjesec i venera snimljeni po danu, projurio mi je i avion, no dok sam ga skužio i okinuo, već je bio izvan kadra ;D
Venera je ona točkica iznad avionskog traga gore ;D

Canon EOS 450D
26.03.2012. u 17:54:41
Mjesto snimanja: Virovitica
Exp. 1/1250 s
F-number f/9
ISO speed ratings ISO 800
Focal length 250 mm

Podaci o avionu koji mi je proletio:
EZS1141
Airline: EasyJet Switzerland
Aircraft: Airbus A319-111 (A319)
Reg: HB-JZZ
Hex: 4B1A67
Altitude: 36975 ft (11270 m)
Speed: 454 kt (841 km/h, 522 mph)
Track: 111°
Squawk: 7166
Pos: 45.5404 / 17.5812
Radar: LHBP2
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Darchy

Fotke su dobre nema šta... Yagodinac, nabićeš nam svima komplekse sa tvojim astro/panoramskim snimcima... bravo lave.
5ja odlične fotke takođe.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

5ja