• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Najava TV - Astro i SF filmova

Started by sashastar, September 28, 2005, 12:21:13 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

ŠESTI DAN (TV Pink, 21.35)
Pilot helikoptera preživljava veoma tešku nesreću. Po oporavku se vraća kući i otkriva da je zamenjen svojim klonom. Kad kreatori klona otkriju da je pilot živ, polaze u poteru za njim...

Igraju: Arnold Švarceneger, Majkl Rapaport, Tomi Goldvin, Sara Vinter... Reditelj: Rodžer Sportsvud.

TRINAESTI RATNIK (TV Sinemanija, 22.00)
Pustolovni film sa elementima iz žanra "mača i magije" i horora, "Trinaesti ratnik" (1999) reditelja Džona Maktirnana nastao je prema Krajtonovom romanu "Proždirači mrtvih", a sam pisac se pojavljuje kao jedan od producenata ovog skupog i ambicioznog projekta. Za nas će ostati večita tajna zašto je Maktirnan imao nevolja sa producentima filma i kako se desilo da su neki važni segmenti zapleta samo nagovešteni u filmskoj dramaturgiji koja je zahtevala utemeljeniju razradu.

Raskošno izveden, sa predivnom fotografijom i muzičkom partiturom višestrukog oskarovca Džerija Goldsmita, film nas odvodi u jedanaesto stoleće, predstavlja nam mladog i neodoljivog bagdadskog plemića Ibn Fadlana (Antonio Banderas), za kojeg se kaže da je bio istorijska ličnost koja je dosta putovala po stranim zemljama i ostavila svedočanstva o drugim neobičnim kulturamai predelima što se iz samog filma jedva može naslutiti. Ibn Faldan putuje kao izaslanik sa mentorom Melhisedekom (Omar Šarif) koji se pojavljuje samo u jednoj sekvenci i odmah nestaje iz dalje priče. Oni susreću grupu nordijskih ratnika koji kreću ka severnim zemljama sa poslanstvom da zemlju osobode od surovih napasnika koji napadaju noću preobučeni u divlje zveri i proždiru leševe ubijenih. Da bi njihova misija uspela potreban je trinaesti ratnik i to će biti, naravno, Ibn Fadlan.

Nordijski ratnici sa kojima kreće učeni Arapin su prosti, surovi i necivilizovani, ali je njihova moralna prednost samo u tome što ne ubijaju bez razloga i ne proždiru još toplo ljudsko meso. Krajtonova priča deluje povremeno kao pozajmica iz surovih nordijskih epova, ali nedostaje epska parabola o ljudskom zlu u raznim obličijima, budući da je zlo u liku Vendola bliže ikonografiji modernog horora nego antropološkom poimanju zla u vremenima bezverja i provala vandalizma.

sashastar

VITEZOVI (RTS 1, 00.20)
U budućnosti na razorenoj zemlji, mladi ratnik i tim kiborga bore se protiv kiborga - pobunjenika, koji su pronašli novi izvor goriva - ljudsku krv.

Reditelj je Albert Pin. Igraju Kris Kristoferson i Keti Lang.

Ja se izinjavam forumasima za dezinformaciju ali danas je
SF Film Sesti dan na TV pinku u 22.30

sashastar

HRT 1 - 20.10
JURSKI PARK - američki film
JURASSIC PARK

Znanstveno-fantastični pustolovni film. Saznavši za mogućnost da se iz fosiliziranog DNK stvore dinosauri, ekscentrični bogataš John Hammond (R. Attenborough) tajno izgrađuje golem park - rekonstrukciju doba u kojemu su živjeli dinosauri. Glavna atrakcija u parku bit će pravi, živi dinosauri. Prije nego što ga otvori za javnost, odluči pozvati troje stručnjaka - paleontologe Alana Granta (S. Neill) i Ellie Sattler (L. Dern), te matematičara Iana Malcolma (J. Goldblum) da mu odobre posao. Prvotno zadivljeni Hammondovim projektom, stručnjaci počinju razmišljati o problemima koji bi mogli nastati nakon oživljavanja davno izumrlih čudovišta. Ti problemi postat će stvarnost...
Vrlo originalna, ali i znanstveno utemeljena ideja o oživljavanju dinosaura pretočena je u efektan, zanimljiv, napet i uzbudljiv film. "Jurski park" dobitnik je triju Oscara 1993. godine: za zvuk, montažu zvuka, te vizualne efekte. Najveći hit 1993. godine, s budžetom od 60 milijuna dolara, Spielbergov ,,Jurski park" obilježio je Zemlju dinosaurima u svim oblicima: kao dječjim igračkama i igrama, stripovima, pričama.

Uloge: Sam Neill, Laura Dern, Richard Attenborough, Jeff Goldblum, Martin Ferrero, Ariana Richards, Joseph Mazzello, Samuel L. Jackson
Scenaristi: Michael Crichton i David Koepp (prema romanu Michaela Crichtona iz 1990.)
Redatelj: Steven Spielberg

EKVILIBRIJUM (RTS 1, 00.35)
Radnja američkog filma iz 2002. godine smeštena je u budućnost gde je nakon Trećeg svetskog rata stanovništvo Zemlje desetkovano. Pojavila se nova nacija Librija, koju vodi veliki vođa - Otac. Uveren da ljudska osećanja i kreativnost upropašćavaju ljudsko društvo, Otac donosi odredbu po kojoj su zabranjeni izražavanje emocija i stvaralaštvo na polju umetnosti. Kazna za preršioce je smrt. Sve se menja kada Džon Preston, elitni policajac, koji kažnjava neposlušne građane, slučajno zaboravi da popije lek koji kontroliše nivo emocija. Džon, se prvi put suočava sa sopstvenim osećanjima, i saznaje da postoji čitav jedan svet za koji nije znao...

Režija: Kurt Vimer. Igraju: Emili Votson, Agnus Mekfedin i Kristijan Bejl.

ABSOLON (TV Pink, 01.30)
U svetu gotovo uništenom raznim bolestima, Norman Skot je jedini spas. Čovečanstvo zavisi samo od njega...

Režija: Dejvid Barto. Igraju: Kristofer Lamber, Lu Dajmond Filips, Keli Broks, Ron Perlman...

sashastar

HRT 1 - 00.55

BIJEG KROZ VRIJEME - američki film
TIME AFTER TIME

Znanstveno-fantastični triler. London, studeni 1893. I dok gradskim ulicama vlada strah zbog okrutnih umorstava tajanstvenog Jacka Trbosjeka, pisac i izumitelj H. G. Wells (M. McDowell) mašta o svijetu budućnosti kao o Utopiji u kojoj ljudi neće nanositi zlo drugim ljudima. Na večeri s prijateljima, zanesenjak Wells otkrije nazočnima da je konstruirao stroj kojim je moguće putovati kroz vrijeme. Nitko mu ne vjeruje, osim kirurga Johna Lesleyja Stevensona (D. Warner) za kojega Wells otkrije da je upravo on strašni ubojica prostitutki. Bježeći pred policijom, Stevenson uporabi Wellsov vremeplov i dospije u San Francisco 1979. Zabrinut za čovječanstvo koje u budućnosti, navodno, blaguje u miru i nenasilju, Wells krene za Trbosjekom nemalo se iznenadivši da sutrašnjica nije onakva kakvom ju je on zamišljao. Tragajući za opasnim suvremenikom, Wells se zaljubi u bankovnu službenicu Amy Robbins (M. Steenburgen) otkrivši da je ona Jackova buduća žrtva...  
Britanski književnik i vizionar H. G. Wells (1866.-1946.) zaslužan je za neke od najboljih ZF romana svih vremena poput "Rata svjetova" i "Nevidljivog čovjeka". Wells je, uz to, anticipirao socijalističke revolucije, svjetske ratove, putovanja u svemir i pokret za ženska prava. Svoje je zamisli utemeljene podjednako na znanstvenim činjenicama i maštovitim pretpostavkama najbolje iznio u bestseleru "Vremeplov" prema kojem je snimljen i istoimeni spektakl nagrađen Oscarom. Wells je nadahnuo brojne znanstvenike i umjetnike od kojih je mnogo upravo među filmašima. Stoga ne čudi da je Wellsov lik (i lik njegove supruge Amy) poslužio Nicholasu Meyeru za scenarij njegova redateljskog debija. To je izvrstan ZF triler "Bijeg kroz vrijeme", snimljen tri godine nakon Meyerova uspjeha sa scenarijem za film "Sedampostotna otopina" za koji je nominiran za Oscara. Meyer, koji će se i kasnije vraćati znanstveno-fantastičnom žanru (Zvjezdane staze: Khanov gnjev), briljantno je spojio niz motiva, pa je krajnji rezultat koherentan rad koji je u isto vrijeme i uzbudljiv triler i crna komedija i atraktivna znanstvena fantastika. Pritom je Meyer sjajno ironizirao današnjicu koja je u biti prirodna sredina ubojicama poput londonskog krvoloka, a ne filantropima poput zanesenjaka Wellsa. Njega tumači M.m McDowell (Paklena naranča) u zasigurno jednoj od najboljih uloga u karijeri, dok mu je partnerica oskarovka M. Steenburgen (Melvin and Howard) kao Amy. Dojam o iznadprosječnoj glumi upotpunjuje Britanac D. Warner (Masada) kao Jack Trbosjek, a još je jedno poznato ime u ekipi skladatelj Miklós Rózsa. Film je dobio niz pohvala zatim tri Saturna, nagrade koje dodjeljuje Američka akademija znanstveno-fantastičnih, fantastičnih i horor filmova, i to za najbolji scenarij, najbolju žensku ulogu, te za najbolju glazbu.  

Uloge: Malcolm McDowell, David Warner, Mary Steenburgen, Charles Cioffi, Kent Williams, Andonia Katsaros, Patti D'Arbanville, James Garrett  
Scenarist: Nicholas Meyer (prema priči Karla Alexandera i Stevea Hayesa)
Redatelj: Nicholas Meyer

sashastar

VOJNIK (BK TV, 21.20)
U futurističkom društvu neki su od rođenja određeni da budu vojnici. Još kao decu treniraju ih da postanu bezosećajne mašine za ubijanje.

Igraju: Kurt Rasel, Džejson Skot Li, Džejson Ajzak, Koni Nilsen...

sashastar

AMBIS (RTS 1, 21.15)
Obrazovan je tim ronilaca koji treba da pronađu izgubljenu nuklearnu podmornicu. Kad krenu na zadatak suočavaju se sa brojnim problemima i ubrzo shvataju da nisu sami.... Odličan naučnofantastični film koji je posle "Terminatora", izbacio Kamerona u sam vrh američke kinematografije.

Igraju: Ed Haris, Meri Elizabet Mastrantonio, Majkl Bien, Tom Graf, Leo Burmster. Reditelj: Džejms Kameron.

sashastar

POBESNELI MAKS (BK TV, 22.15)
Reditelj Džordž Miler je prvi deo film "Pobesneli Maks" snimio 1981. godine. Nastavak priče pod naslovom "Pobesneli ratnik" sledio je nekoliko godina kasnije, iako je američki distributer bio nezadovoljan sudbinom prvog dela na bioskopskom tržištu. Sa velikim uspehom "Pobesnelog ratnika" vraća se na tržište i prethodnica, pa oba filma postaju kultna dela u očima najšireg gledališta.

Priča je kao i svaka druga policijska: sukob usamljenog čuvara reda sa predstavnicima terora i bezakonja, priča o nasilju na koje se odgovara nasiljem. Njen glavni junak je policajac, koji postaje meta osvete zločinačke bande lutajućih rokera na motorima. U tom okršaju banda će biti hladnokrvno, s predumišljajem likvidirana, ali će i policajac jedva izvući živu glavu i uz to ostati "prekraćen" za teško ranjenu ženu i ubijenog sina.

Godine 1985. snimljen je treći deo filma "Pobesneli Maks", sa Gibsonom u glavnoj ulozi, a tu je i popularna pevačica Tina Tarner.

sashastar

MARS NAPADA - američki film TV HRT 2 - 20.10
                                       
Komedija. Marsijanci su stupili u kontakt sa Zemljanima i najavljuju skori dolazak. Predsjednik James Dale (J. Nicholson), njegova supruga (G. Close) i kćer (N. Portman) te mnogobrojni savjetnici i ostali predsjednikovi ljudi pripremaju veličanstven doček uvjereni kako se radi o prijateljskoj posjeti naprednije i, prema tome, miroljubive vrste. U New Yorku događaje prati novinarka Natalie West (S. J. Parker) i njezin dečko Jason Stone (M. J. Fox), u Las Vegasu vlasnik kazina (J. Nicholson), njegova new-age supruga (A. Bening), pjevač Tom Jones, vulgarni kockar (D. De Vito) i bivši boksač (J. Brown) koji se nastoji pomiriti sa svojom ženom (P. Grier). U Kanzasu mladić Richie (L. Haas) brine o svojoj baki (S. Sidney) i pažljivo prati događaje preko malog ekrana, ne sluteći da će upravo on i njegova baka odigrati ključnu ulogu u skorim događajima. Kad Marsovci napokon stignu, ispostavi se da uopće nemaju dobre namjere već su došli uništiti Zemlju i njezine stanovnike...
Riječ je o otkvačenoj komediji koja je zamišljena kao hommage znanstveno fantastičnim filmovima B produkcije iz 50-ih godina, realiziranoj s golemim budžetom i suvremenom tehnologijom. Film je režirao Tim Burton (Batman, Edward Škaroruki, Ed Wood), a glumačka je ekipa prvorazredna.

Uloge: Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Glenn Close, Annette Bening, Sarah
Jessica Parker, Michael J. Fox, Pam Grier, Natalie Portman  
Redatelj: Tim Burton

sashastar

HRT 1 20.10
JURSKI PARK 3 - američki film

Pustolovni SF-triler/horor. Osam godina nakon zapanjujućeg susreta s prethistorijskim životinjama na istraživačkom poligonu kompanije InGen na izoliranom otoku, dr. Alan Grant živi mirnim životom i dalje istražujući ponašanje prethistorijskih vrsta te održavajući prijateljski odnos s dr. Ellie Sattler. Međutim, istraživački fondovi dr. Granta su prilično tanki, pa on i njegov suradnik Billy Brennan prihvate ponudu bračnog para Kirby, Paula i Amande, da im budu vodiči prilikom zračne ture iznad izoliranog otoka Isla Sorna, bivšem B-poligonu kompanije InGen. No, avion kojim kruže iznad otoka na Grantovo se iznenađenje prizemlji, jer pravi cilj Kirbyjevih, koji su zapravo razvedeni, jest da pronađu svog 14-godišnjeg sina Erika koji je tu bio prisiljen sletjeti nakon nesreće koja ga je zadesila dok je paraglajdirao...
"Jurski park 3" završni je dio trilogije koju je začeo Steven Spielberg adaptirajući roman popularnog književnika i povremenog filmaša Michaela Crichtona. Uzbudljivu priču, u velikoj mjeri oslonjenu na digitalnu animaciju, filmski je realizirao bivši stručnjak za specijalne vizualne efekte Joe Johnston, kao redatelj najpoznatiji po svojedobno iznimno popularnim filmovima «Draga, smanjio sam djecu» i «Draga, povećao sam djecu», te pustolovno-akcijsko-fantastičnom ostvarenju «Rocketeer», smještenom u doba uspona nacizma. U glavnoj ulozi ponovno je Sam Neill (Opasno more, Piano, U raljama ludila, Šaptač konjima), epizodan nastup zabilježila je članica originalne glumačke postave Laura Dern (Maska, Plavi baršun, Divlji u srcu), a uz Neilla nositelji glavnih uloga su kultni William H. Macy (Fargo, Kralj pornića, Magnolija) i privlačna Téa Leoni (Loši momci, Holywoodski svršetak).

Uloge: Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoni, Alessandro Nivola, Trevis Morgan, Laura Dern, Michael Jeter, John Diehl
Scenaristi: Peter Buchman, Alexandre Payne, Jim Taylor
Redatelj: Joe Johnston

PETI ELEMENT (HRT 2, 22.10)
Lik Beson je već tokom snimanja filma "Peti element" (1997) obezbedio svom delu oznaku medijskog fenomena opštih razmera. Najpre, reč je o najskupljem francuskom i evropskom filmu svoh vremena (ukupno dvadesetak miliona dolara). I potom, u jeku pojačane kampanje francuske kulturne politike protiv "američkog kulturnog imperijalizma" i pozitivne borbe za evropske kulturne entitete i identitete, Beson je načinio film na engleskom, sa najbitnijim lokacijama (Njujork) i stripovsko-medijskim referencama koje potiču iz zemlje najvećih filmskih snova.

Beson je u svojoj filmografiji zabeležio dva izuzetna žanrovska pogotka, krimi-priče "Nikita" i "Profesionalac" na kojima su mu mogli pozavideti najveći asovi na holivudskom rediteljskom nebu.

Brus Vilis igra njujorškog taksistu futurističkog smera sa očekivanim šarmom i uz nekoliko vrsnih replika. Lilu je čudno, androgeno stvorenje (zapanjujuće dobra Mila Jovović), sa naknadno otkrivenom seksipilnošću. Oni bi trebalo da otkriju četiri drevna elementa: zemlju, vodu, vazduh i vatru. Na tom putu se moraju izboriti sa brojnim preprekama da bi četiri kamena postavili oko misterioznog petog elementa i tako svet zaštitili od užasa.
Igraju: Brus Vilis, Mila Jovović, Geri Oldman...

22.00  Sinemanija Film: "Dina"

sashastar

21.00  BK Film: "Svemirske trupe"

Danas je trebao da bude
21.30  Pink Film: "Gospodar prstenova: Družina prstena"
Ali ga izgleda nece pustiti zbog koncerta Zdravka Colica.

sashastar

POBESNELI MAKS 2 (BK TV, 22.15)
U postakoliptičnoj Australiji, bivši policajac, usamljenik, besciljno luta tražeći načine da preživi. Tako dolazi u situaciju da pomogne manjoj grupi ljudi koji poseduju pokretnu naftnu rafineriju. Oni se plaše napada bandi koje žele da im oduzmu sve zalihe nafte.

Igraju: Mel Gibson, Brus Spens, Majkl Preston.... Reditelj: Džordž Miler.

sashastar

POBESNELI MAKS 3 (BK TV, 22.15)
Reditelj Džordž Miler je prvi deo film "Pobesneli Maks" snimio 1981. godine. Nastavak priče pod naslovom "Pobesneli ratnik" sledio je nekoliko godina kasnije, iako je američki distributer bio nezadovoljan sudbinom prvog dela na bioskopskom tržištu. Sa velikim uspehom "Pobesnelog ratnika" vraća se na tržište i prethodnica, pa oba filma postaju kultna dela u očima najšireg gledališta. Godine 1985. snimljen je treći deo filma "Pobesneli Maks", sa Gibsonom u glavnoj ulozi, a tu je i popularna pevačica Tina Tarner.Režija: Džordž Miler i Džordž Ogilvi.

Bartertaun je grad na ivici pustinje koji je uspeo da sačuva deo mašina prethodne civilizacije. Maks mora da se udruži sa njima da bi sačuvao mašine koje poseduje.

sashastar

DUBOKA ZVEZDA ŠEST (TV Pink, 01.00)
Posada eksperimentalne, nuklearne, podzemne baze, prinuđena je da se bori za život, kad njihovo istraživanje uznemiri biće koje živi u morskim dubinama...

Režija: Šin S. Kaningam. Igraju: Torin Bleki, Nensi Everhart, Greg Evigan, Migel Ferel

sashastar

HRT 1 20.10 Dnevno svjetlo, američki film  -Zanr katastrofa

Akcijski film katastrofe Dugački tunel Holland, koji prolazi ispod njujorške rijeke Hudson, jedne je večeri postao poprištem katastrofalne nesreće. Bježeći od policije, vozač ukradenog automobila silovito se sudario s kamionom koji je prevozio otrovni otpad i tako izazvao jaku eksploziju. Oba su se kraja tunela urušila, a tek je nekoliko ljudi unutra preživjelo. U blizini se našao bivši šef njujorške spasilačke službe Kit Latura (S. Stallone), koji je svojedobno sudjelovao u sigurnosnim provjerama tunela pa izvrsno poznaje njegovu strukturu. Kit ima samo jednu priliku da uđe u tunel kako bi pomogao preživjelima i to kroz sustav golemih ventilatora koji se mogu zaustaviti samo jednom i to vrlo kratko. Prestravljeni zatočenici tunela s oduševljenjem dočekaju Kita, no oduševljenje splasne kad im on priopći da je sam i da se ne mogu vratiti putem kojim je stigao. Zajedničkim snagama moraju pronaći izlaz, jer kisika je sve manje, a hladne vode iz rijeke Hudson sve više i više...
Iako aktivno sudjeluje u stvaranju filmova još od sredine sedamdesetih godina, američki redatelj/producent/scenarist Rob Cohen dostigao je svjetsku slavu tek krajem devedesetih. Naime, do ranih devedesetih Cohen je djelovao iz sjene, uglavnom kao producent, sudjelujući u stvaranju uspješnih filmova, među kojima su i «Vještice iz Eastwicka», «The Running Man», «Ptica na žici», itd. Prvi značajniji uspjesi nastupili su sredinom devedesetih kad je režirao «Zmajevo srce» i «Svjetlost dana», a slavu na globalnoj razini dosegao je prvih godina novog tisućljeća, režiravši fenomenalno uspješne akcijske spektakle «Brzi i žestoki» i «xXx». Očito očaran tehnološkim napretkom, Cohen je redovito obogaćivao formu svojih ostvarenja najnovijim tehnološkim dostignućima. Tako se pri stvaranju «Zmajevog srca» (1996) najviše oslanjao na fantastične mogućnosti računalne animacije, dok je «Svjetlost dana» temeljio na zapanjujućim specijalnim efektima, za koje je, među ostalima, bila zadužena i glasovita tvrtka Georgea Lucasa Industrial Light & Magic. Leslie Bohem (autor scenarija Danteovog vrha, također filma katastrofe) napisao je scenarij njegujući tradicionalne karakteristike žanra filma katastrofe. Uloga glavnog spasioca dodijeljena je slavnom Sylvesteru Stalloneu (Rambo, Rocky, Cliffhanger), dokazanom akcijskom junaku, dok se među zatočenicima tunela mogu naći mlađa glumci V. Mortensena (Gospodar prstenova) i A. Brenneman (serijal Sutkinja Amy) te stariji pripadnici karakternog glumišta poput C. Bloom (Svjetla pozornice). Film je osvojio nagradu Golden Reel pri američkom udruženju Motion Picture Sound Editors u kategoriji najbolje montaže zvučnih efekata, a u istoj je kategoriji bio nominiran i za Oscara.

Uloge: Sylvester Stallone, Amy Brenneman, Viggo Mortensen, Dan Hedaya, Jay O. Sanders, Karen Young, Claire Bloom, Vanessa Bell Calloway, Barry Newman, Stan Shaw
Scenarist: Leslie Bohem
Redatelj: Rob Cohen

sashastar

Za one koji vole horor:

22.00  Discovery Vampiri
23.00  Discovery Demoni
0.00  Discovery Vukodlaci
1.00  Discovery Veštice
2.00  Discovery Zombiji