• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Novi teleskop

Started by kostur, April 07, 2012, 09:27:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kostur

Stigao je, stigao! Stigao mi je novi njutn 150/750 na eq 3 montaži, okulari od 10 i 25 mm, barlow 2x kao i laserski kolimator. Jedva sam ga dočekao, kao što ću i dočekivati vedro nebo. no dok vedro nebo ne stigne imam nekoliko pitanja vezanih za eq 3 montažu. Balansiranje sam savladao, ali za par stvari nisam siguran. To su useveravanje i polarizacija, kao i da li može i kako da se koristi eq montaža kao azimutalna.
Prvo useveravanje: Koliko sam razumeo useveravanje je postavljanje one tačke na montaži na kojoj piše N ka severu, međutim da li treba nekako specijalno da je nameštam i tako to?
Drugo polarizacija: Tu mi ama baš ništa nije jasno.
Treće azimut: Pročitao sam u uputstvu da može da se koristi i kao az montaža, da li je to tačno, i kako ako jeste?
To je to otprilike vezano za montažu, a za tubus:
Kako vam zvuči opcija da uzmem u bliskoj budućnosti neki canon bez objektiva, tipa 20d ili 450d, pa da teleskop koristim kao veeeeliki objektiv (direktna metoda fotografisanja)?
Da li mogu nekako da fotografišem objekat koji vidim upravo onako kako ga vidim (bez boje) i kako?

Hvala za svaki odgovor! Opširnije o tome kako sam sklopio i raspakovao novi teleskop na astronomija101.wordpress.com
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

montobene

I ja sam kupio 150/750 SW samo tubus, bez montaze, uz njega dobio okulare "super 25 wide angle - long eye relief" i "super 10 long eye relief" i trazilac 6x30.A vreme je uzas, nikako da isprobam!
:'(

zozo83

nek je sa srecom i vedrooooooo neeeeboooo pa da nam preneses utiskeee onima koji nemaju
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

montobene

Evo kako ja useverim:
1. Nivelišem montažu libelom, olabavim RA osu, nadjem balans tega i teleskopa, zategnem RA osu. Zatim olabavim prstenove i nadjem balans po deklinacijskoj osi.
2. Odvijem vijak ispod podesavanja za "Latitude", smerim montazu ka severu, zategnem vijak, podesim geografsku sirinu (Latitude) na 44,5stepeni (Bg)
3. Tada bi trebalo kroz trazilac da se vidi polaris. Deklinacijski krug tada pokazuje 90 stepeni.
4. RA krug moram podesiti prema nekom poznatom objektu, koji vidim na nebu, a u stelarijumu mu ocitam koordinate, pa kada usmerim teleskop ka njemu, tada manuelno dovedem RA kruzni pokazivac na tu vrednost.
5. Sledeci objekat mogu da trazim u odnosu na tu tacku ili opet u odnosu na polaris.
6. Kako se zemlja vrti, objekat pratim samo RA osom.

Poz!

gile.ms

Svaka čast na novim instrumentima, neka vas lepo služe mnoge vedre noći  :D

Quote from: kostur on April 07, 2012, 09:27:35 pm
da li može i kako da se koristi eq montaža kao azimutalna.

kada budeš osetio jednostavnost i udobnost korišćenja eq montaže zaboravićeš ovo pitanje :) pored toga mislim da se montaži ne bi dopala takva egzibicija...

Quote from: kostur on April 07, 2012, 09:27:35 pm
Prvo useveravanje: Koliko sam razumeo useveravanje je postavljanje one tačke na montaži na kojoj piše N ka severu, međutim da li treba nekako specijalno da je nameštam i tako to?
Drugo polarizacija: Tu mi ama baš ništa nije jasno.
To je to otprilike vezano za montažu, a za tubus:
Kako vam zvuči opcija da uzmem u bliskoj budućnosti neki canon bez objektiva, tipa 20d ili 450d, pa da teleskop koristim kao veeeeliki objektiv (direktna metoda fotografisanja)?
Da li mogu nekako da fotografišem objekat koji vidim upravo onako kako ga vidim (bez boje) i kako?

Useveravanje: cilj je da RA osa montaže "gleda" ka Severnjači... za vizuelno osmatranje ne mora da bude precizno...
Na eq3 montaži imaš dva poklopca: jedan poveći koji pokriva onu 24h skalu (RA) a drugi je manji sa druge strane... kada skineš oba, možeš da gledaš kroz samu montažu (u pravcu RA ose) i ako našteluješ tako da kroz tu rupu vidiš Severnjaču - dovoljno dobro si useverio za vizuelno :)
Kasnije za astrofoto u tu rupu se stavi tzv. "polarni tražilac" koji omogućuje daleko preciznije useveravanje, ali kada dođemo do toga nadam se da ćemo i ti i ja imati broj 5 ili 6 na našim EQ montažama ;)

Polarizacija: verovatno je neko prevodeći sa engleskog hteo reći "useveravanje" :) 

Fotografija: drugi će verovatno bolje umeti da odgovore, ali ako možeš da priuštiš dslr uzmi i neki makar kakav objektiv - to će ti omogućiti da škljocaš do iznemoglosti bez potrebe da čekaš vedru noć i tako ćeš se lepo upoznati sa mogućnostima i nemogućnostima aparata

Vedro nebo!
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

Yagodinac

Čestitke svima koji su nabavili ulaznice u Carstvo_Nebesko.

goksi

Cestitke za makinu, da ti nebo svaki put bude jasno kao da si na Hilmalajija  i da imas mnoooogo ne prospavanih noci :P

Darchy

Čestitam, dobro da te služi - većim i boljim da zameniš! Чистое Небо
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Luger

Srecna Vam trgovina momcadi !
Iskoristite neradne dane na najbolji moguci nacin.Narocito noci :)