• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Best Buy monohromatska CCD kamera...

Started by tomato011, April 08, 2012, 12:43:09 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tomato011

Kodak je bankrotirao, ali ce neko preuzeti sektore koji su profitabilni svakako.
A tu je i Sony.
Po meni, Kodak je uvek imao lose chipove.. barem sa fotografskog aspekta! Canon je oduvek bio broj jedan, mada je dominirao CMOS tehnologijom!

Nikada se ne moze desiti da necega na trzistu nema :) Previse je ljudi na zemaljskoj kugli! Vec sutra bi neko drugi nastavio gde je Kodak stao!

Elem, te kamerice zaista ne vrede toliko koliko se trazi sa njih, ni priblizno. To je cist R&D "trosak", odnosno, moze mi se da te klepam po usima, jer nema konkrencije!
Cekaj samo da Celestron sutra pusti dobru mono CCD kamericu, ima da padnu cene, samo tako!

goksi

Mogu da prihvatim kameru, ima tu R&D-a, ali najeftinijni filter wheel sa motorom da je 400$, a manuelni 180$, gde su sada kinezi ???

kruska

tomato011 daj kupi bar neki ahromat teleskop, obnovismo celo gradivo o kamerama i teleskopima,a ti jos ne kupi ni okular...

tomato011

Nisu se jos zainteresovali... mali tirazi, kinezi vole da proizvode stvari koje mogu da se prodaju na hiljade...

@Kruska, radim izbore za jednu stranku :) Kad zavrsim, bice vremena, pa cu kupiti, ne brini se. Sve sto je brzo, to je i kuso... mnogo nedoumica postoji!
Dalje, idem pocetkom maja meseca u London, pa cu mozda i tamo uzeti nesto, poput filtera, kamerice i sl., sta vec do tada odlucim!


tomato011

http://g.co/maps/gtd7x

:) Ma' & Pa' shop, cak se vide i racunari unutra... mislim da su oni mail odrer iskljucivo a i malo su dalje od Londona... vec sam istrazivao, izgleda da u Londonu postoji samo jedna jedina radnja od "cigle i maltera" za Teleskope: http://widescreen-centre.co.uk

Ali gledam cene i dosta su povoljni... ima i jedna interesanta kamerica.... Prvenstveno bih kupio neke bolje a jeftinije narrow band filtere i neke Light polution filtere, inace iz BG nema nista... probao sam da slikam i LP je ogromno...


tomato011

Elem... kamera:

QHY Cameras
http://www.modernastronomy.com/camerasQHY.htm

http://www.qhyccd.com/QHY9.html

model QHY9 Mono Camera 1600 funti sa elektricnim filter tockicem... slika nije losa, uopste:

http://astroanarchy.blogspot.com/2011_07_01_archive.html

A cija je to kamera... :)

qhyccd.com
Qiu Hongyun
25#403 Tsinghua Univ.
Beijing, Beijing, cn 100084
P: +86.1062778296

Dosetili se i kinezi, al' nece ni oni da daju za male pare...

kruska


tomato011

A gde si je kupio? Ne mogu jos da vas "pohvatam", ko je ko i ko sta ima... :)

goksi

Kruska, odakle snimas, vidim da imas dosta problema sa LP?


kruska

ne znam jel vlazno na rajcu znam da duva vetar gore ima deo prema divcibarama gde ima dosta zavetrina
tek sam nabudzio opremu za odlazak u divljinu za snimanje sto podrazumeva i adekvatno napajanje pa nisam isao jos slikati van
svakako put valjevo -bajina basta je obecavajuci kao i "planina" cer
 gde god da ides treba imati i dosta struje

goksi

Ja bih dodao u razmatranje i KAI04022 senzor:
http://www.atik-cameras.com/products/info/atik-4000
Prednost su veci pixeli, 7.4 mikrona sto je oko 40% u odnosu na K8300 sto ujedno znaci da je moguce koristiti teleskope 40% vece zizine duzine.
Mana je cena, oko 3100 eura, manji broj piksela 2048x2048 i bar meni sto je oblik senzora kvardatnog oblika jer ocekujem da je skaliram na 16:9 rezoluciju monitora.
Takodje ono sto ja gledam je i da napravim sliku i okacim je na zid i mislim da je bolje da bude izduzena.

tomato011

Vidi, kad je kosmos u pitanju, barem nije problem skalirati sliku ili dodati zvezde sa jedne strane... Kvadratni format je idealan, jer je projekcija svakog sociva krug, tako da imas najmanje gubitke sa strane. A sliku je lako kropovati, ili kao sto rekoh, srediti u Photoshopu!
3100 evrica mi je bas mnogo... tj. nerealno, jer to nije nesto sto ne zastareva tako lako, poput objektiva, koji moze da ti traje i 20 godina... za zapadnjake je to vec druga prica, ali meni deluje kao previse para za nesto tako egzoticno!


goksi

Quote from: kruskaipak pogledaj i qhy8L

Dobra zamena za DSLR, sve upakovano, nema sta da se razmislja. Nasao sam na netu da taj model ima nekih sitnijih problema sa amph glow-om.
U svakom slucaju pixeli su mnogo veci nego na QHY9 sto je velika prednost, plus cena i lakoca koriscenja.

Ono sto sam ja izracunao da za velicinu pixela od 5.4um na QHY9 za idealnih 2arcsec/pixelu zizina duzina treba da je  556.2mm :o Ovo znaci da je potreban extra kratak teleskop i da uz obzir dolaze samo neki apo.
Koliko sam shvatio po Nikvistovoj teoremi uzimamo samplig od dva sto znaci da su uslovi vidljivosti neba 4 arcsec za taj slucaj.
E sad koliko je realno da ako izadjemo na neku extra lokaciju dobijemo bolje nebo i spustimo se  3 arcsec odnosno 1.5 arcsec/pixelu, ili cak 2 arcsec i 1 arcsec/pixelu, sa ovime bi nam trebao teleskop od 834 odnosno 1110mm.

Ako je ova kalkulacija tacna za QHY9 bi odgovarao komplet npr:
apo 80/500 http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1069_Skywatcher-Equinox-80---80-500mm-APO-Refraktor-im-Alu-Koffer.html
newton 254/1000 http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5034_TS-Carbon-Newton-254mm-f-4---2--Baader-Steeltrack-Crayford.html
ASA 0.73 reducer http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4685_ASA-2--Newtonian-Corrector---Reducer-0-73x.html
koma korektor http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3822_TS-Optics-2--Newtonian-Telescope-Coma-Corrector-from-f-4.html

tako da bi za wide filed i guider koristili apo, u slucaju da je nebo dobro reflektor plus reducer i kada je nebo extra dobro za sitnije objekte reflektor plus samo koma korektor.

Nagradno pitanje da li je ovo korektno pogotovo oko uzimanja parametara vidljivosti neba ???