• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Prvo pravo posmatranje

Started by kostur, April 09, 2012, 11:34:13 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kostur

prvi put sam izneo 150/750 SkyWatchera na posmatranje. Sve je pocelo negde oko 19:30. Do tad sam ga vec izneo da se hladi. Posto mi nesto redovno upropasti posmatranje, red je bio da se ne prekine ta tradicija. Ovo posmatranje mi je skratilo zivot 20ak godina. Prvo su mi roditelji trista puta rekli da pazim da mi ne ispadne nesto. Kao poruceno ispala mi je glava moje eq 3 montaze. Posle detaljnog utvrdjivanja sta i kako fali glavi, shvatio sam da joj ne fali nista. Nabacio sam je na tronozac i ucvrstio. Bila je cvrsta kao prvog dana, sto ce reci, nije joj bilo nista. Brzo sam useverio montazu po instrukcijama clanova foruma. Kad sam to uradio nabacio sam teleskop i pomislio - To je to, pocinje posmatranje. Nagazio sam posle toga na drugi zulj. Pronalazenje objekata mi je uzelo puno vremena. Jupiter nisam stigao da nadjem, cak mi je Venera bila problem. Posle sat vremena kontanja sta i kako, shvatio sam kako funkcionise trazioc i ubrzo nadjoh Plejade, ili ti M45. Bio sam presrecan, prezadovoljan i zadivljen izgledom ovog cudesnog objekta. Zvezde su bile sjajne, svetlucave. Odmah sam se zaljubio. Ubrzo posle toga sam nasao Veneru. Kroz okular od 25 mm bila je mala, ali daleko lepsa nego na Optisanu. Zatim sam dodao barlow 2x i predamnom se nasao velicanstveni objekat. Takodje sam razradio i kombinacije 10mm i 10mm i barlow(u kom je Venera bila ogromna). Kasnije sam uz puno muke nasao M42. U 25mm se videla maglina, sa barlowom je bila veca, sa deset mm jos veca, a sa 10mm i barlowom bila je identicna kao na mom avataru, bez boje naravno. Ponovo sam se vratio na Veneru, a onda je dosla moja sestra, pogledala kroz okular. Pocela je da se osvrce trazeci Mesec. Posto ona o astronomiji zna koliko ja o spanjolskom, objasnio sam joj da je to Venera :-).
Na pocetku veceri pomislio sam kako mrzim eq montazu, kako mrzim teleskop i sve sto postoji oko mene, a onda sam shvatio kako montaza i teleskop funkcionisu i divno sam se proveo.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

Sinisa

Lep izvestaj!  ;D
Kad sam ja prvi put izneo ovaj 114/900,nisam imao pojma kako radi ova montaza,a jos je to eq1. xD
Probaj naci m81,m82 i m51,odusevices se  ;D
150/750 EQ3

zozo83

lepo kosture samo tako nastavi i jos da nas izvestavas
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,

gile.ms

Lepo! Uživao sam čitajući izveštaj, samo da znaš i mene je zaboleo pad montaže...

Ako će ti biti od pomoći evo moje rutine za iznošenje/unošenje teleskopa (iz ostave na 1. spratu do dvorišta):
- montaža (bez tegova) mi stoji na tronošcu (valjalo bi prebaciti nešto preko nje zbog prašine ali često zaboravim  :-[)
- tegovi stoje na stolu odmah do kutije sa okularima
- tubus sa prstenovima i šinom u originalnoj kutiji sa stiroporima (samo onim odozdo)

1. iznesem tronožac sa montažom na dvorište, i onako bez tegova i tubusa ih prvo nivelišem (ima ona kružna libela na montaži), zatim gurnem zeleni laser u mesto za polarni tražilac i tako useverim montažu bez saginjanja ;) (ovlaš - zaista za vizuelno posmatranje nije potrebno ne znam kakvo useveravanje)
2. vratim se po tegove i kutiju sa okularima, a pod miškom ponesem jastuk za stolicu :) (baštenska stolica je dovoljno blizu posmatračkog mesta)
3. iznosim i tubus koji pričvršćujem na montažu (tegovi su već postavljeni), balansiram i ostavljam da se hladi...

Procedura unošenja je vrlo slična, a najgore što ume da mi se desi je da kada unosim/iznosim tronožac ponekad zakačim nogarom u vrata...

Jedino me još ponekad uhvati nostalgija za procedurom iznošenja starog 114/900 EQ1 koji je stajao na istom mestu ali sa sve tubusom na montaži i okularima u str8 kutijici na tronošcu:
1. uhvatiš ceo setup i izneseš na livadu. ;D
... eh koliko sam se tada nalgedao "prokuvanih zvezdanih jata iz nelađenog teleskopa" ;D

Još jednom bravo i za novi teleskop i za lep izveštaj sa prvog posmatranja, očekujemo još puno takvih izveštaja (i novih teleskopa ;D ;D ;D)
Vedro nebo!
SkyWatcher 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, Star Adventurer, EOS 550d<br />----------------------------<br />Truly, Madly, Deeply

mravic

Izveštaj me lepo prisetio mojih početaka i sa uživanjem sam ga pročitao.
Samo tako nastavi...mislim bez onoga da ti ispadne glava montaže...
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Laci

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

kostur

posmatrao sam i veceras, al da ne bih otvarao novu temu, pisacu izvestaj ovde.

Montazu sam iznosio oko sedam, malo stelovanja, useveravanja i tako toga. Kad sam sve to odradio, nabacio sam teleskop, balansirao, i poceo ga kolimirati. Posto je proces trajao dugo zabrinuo sam se da ce mi otici Jupiter. Kolimirao sam ga, usmerio ka nekom odzaku, namestio trazioc, i naciljao Jupitera. Jupiter je bio fanTastican kod 10mm i barlow 2x. Bio je veci od Venere na istom tom uvecanju, i mnogo detaljniji. Video sam pored njega sva cetiri njegova satelita, ali veliku, crvenu tacku nisam jer je bio na horizontu, sunce nije zaslo, a pritom sam ga gledao kroz dim komsijske kuce. Dalje sam presao na M42, jer to je bio prizor koji nisam smeo da propustim; pa M45, pa venera. Da bi vece bilo nekako potpuno presao sam na Mars. Povecao sam ga, i nije bio nista poseban. Jednostavno velika, crvena lopta. Doduse nije bilo detalja sto je posledica velikog svelosnog zagadjenja. A zatim presao sam na Saturn. Bio je veoma detaljan, video sam puno detalja, cak sam ga i uslikao. Postavicu slike na blogu kad budem kod kompa. Slike su preko iPhonea tako da i nisu nesto, mada su po meni fantasticne. Zatim sam poslusao Sinisu, hteo sam da nadjem M 51, i poslednjih sat vremena samo sam to trazio. Ako je m51 i priblizno velik koliko je na slikama, onda ga nisam video. Video sam samo dve zvezdice, sto me je podsetilo na m51, ali sumnjam da je to to. Ne vredi, nebo je previse zagadjeno, dok se ne organizujem nema nista od posmatranja, a kad dobijem vozacku necu nijedan vikend provesti u ovom kazanu svetlosnog zagadjenja.
Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

kostur

Sky-Watcher 150/750 N
EQ-3 montaza
Okulari Super 25 i 10 mm
Barlow 2x
Trazioc 6x30
Laserski kolimator
Optisan 36050n na fotostalku za posmatranje Sunca ;D
http://astronomija101.wordpress.com/

zozo83

lepo izgleda saturn obzirom da si iz ruke slikao
BD 150/750 EQ3, okul. 10mm, 25mm i 6mm gold, Napravljena motorizacija montaze i motorizacija fokusa, UHC filter Castell 2"
Canon 550d (18-55 is stm),
durbin 20*50,