• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tomato011

Meni jedna stvar malo nije jasna... kada sam na pocetku rekao da bih mozda uzeo 300/1500mm Newtonian, ili cak 180/2700 mm Casegrian, (manje vise) svi mi rekoste da su to prejaki teleskopi sa prevelikim uvecanjem i da samo pocetnici traze velike zizne daljine.

Evo gledam ove slike sto kacite i vecina objekata koje snimate je zaista premala??? Ocigledno da bi veca zizna daljina i te kako godila???

U cemu je fora zapravo? Sad mi zaista nista nije jasno???

CyberianIce

Quote from: CyberianIceFokalni odnos je karakteristika optickih elemenata ili sistema. To je bezimena velicina koja govori kakav je odnos izmedju zizine duzine i dijametra neke optike. Moje teleskop npr ima 90mm diametar i 800mm zizinu daljinu, znaci fokalni odnos je 800/90=8.8. Ovo se predstavlja na sledeci nacin: F=8.8 ili krace f/8.8. To je dosta bitna stavka ali kod izbora teleskopa je vise pitanje ukusa. Visok F broj (npr f/15) znaci da je ziza puno veca od velicine, takav teleskop je sposoban za velika uvecanja ali jako tesko mozete u njemu da vidite tamne objekte kao sto su galaksije ili nebule. To je cest slucaj kod kineskih i "department store" teleskopa, na kutiji pise da daju uvecanje od 625x i ljudi se loze na to, a stvarnost je drugacija. Teoretski on daje toliko uvecanje, ali je prakticno maksimalno upotrebljivo uvecanje otprilike 2x dijametar. Znaci moj teleskop moze da daje uvecanje od maksimalno 180x, iako mozete da ga podesite i na 1200x ali tada nista necete u njemu videti. Sto se tice fokalnog odnosa, za posmatranje planeta pozeljno je veci f-broj a za posmatranje objekata dubokog neba manji. Planete su sitne, potrebno je jako uvecanja, a jako su svetle pa onda nije potreban ekstremno veliki teleskop, za planete se preporucuje f/12 ili f/15. Sa druge strane galaksije i nebule su em ogromne, em jako tamne, pa je potrebno nesto sa manjim uvecanjem ali veceg precnika, sto dalje implicira da je optimum od f/4.5 do f/10. Samo da podsetim uvecanje teleskopa se izracunava tako sto se podeli zizina duzina teleskopa sa zizinom duzinom okulara koji stavite u njega. Ja najvise koristim moj teleskop od 800mm i u njemu okular od 25mm sto znaci da je uvecanje samo 32x ali je slika dosta svetla, i vidi se dosta stvari. Sa tim se dobro vide galaksije i nebule, a planete su presitne i presvetle (otsustvo kontrasta). Sad mozete zakljuciti zasto sam odabrao teleskop sa fokalnim odnosom f/8.8 - to je na granici a omogucava da se solidno vide i planete, solidno i galaksije ali nista se ne vidi savrseno. Fokalni odnos se cesto naziva i svetlosna moc: sto je broj manji, optika ima vecu svetlosni moc. Kod fotografije je takodje bitno, sto je F-borj manji, lakse je napraviti bolju sliku jer su potrebne mnogo krace ekspozicije nego kod visokog F-borja ali ako sto napomenuh kod planeta to nije toliko znacajno jer ekspozicije koje se za to koriste su najcece mnogo krace od jedne sekunde (ja koristim 1/50 sekundi). I bitno: sto duza ekspozicija vam bude potrebna to je sama digitalna kamera skuplja, ovi idioti koje najvise posedujete mogu masimalno 1 sekudnu da izvuku, za astrofotografiju su skoro totalno neupotrebljivi.

A ovi sto imaju SC sa velikim f brojem za DS astrofoto koriste fokalni reduktor, pod obaveznom opremom.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

hori58

@rendermaxa - kamera za autoguider mi je fiksirana i ne bih hteo u toku snimanja da je podesavam.centar je otprilike ona sjajnija zvezda iznad i ona sluzi za vodjenje.

hori58

kruska

April 28, 2012, 02:59:35 pm #124 Last Edit: April 28, 2012, 04:00:24 pm by kruska
Quote from: hori58 on April 28, 2012, 09:33:54 am
@rendermaxa - kamera za autoguider mi je fiksirana i ne bih hteo u toku snimanja da je podesavam.centar je otprilike ona sjajnija zvezda iznad i ona sluzi za vodjenje.

to je "majka" sve je podeseno, useverenje, DEC/RA polozaj kamere, fokus, tvoje je samo da nadjes zeljeni objekat kad padne mrak  
hori super slika!

21x50sec m51 crop, resize,f/6.3 no guiding ;)

Yagodinac

April 28, 2012, 04:26:25 pm #125 Last Edit: April 28, 2012, 04:31:44 pm by Yagodinac
Quote from: tomato011 on April 28, 2012, 02:08:21 am
Meni jedna stvar malo nije jasna... kada sam na pocetku rekao da bih mozda uzeo 300/1500mm Newtonian, ili cak 180/2700 mm Casegrian, (manje vise) svi mi rekoste da su to prejaki teleskopi sa prevelikim uvecanjem i da samo pocetnici traze velike zizne daljine.

Evo gledam ove slike sto kacite i vecina objekata koje snimate je zaista premala??? Ocigledno da bi veca zizna daljina i te kako godila???

U cemu je fora zapravo? Sad mi zaista nista nije jasno???

Postoji tu nekoliko stvari. Prvo, za velike žižne daljine cene tubusa eksponencijalno rastu a da bi slikao deep sky objekte na 2000mm i više treba ti montaža od 5-10 k eu i sijaset drugih problema (fleksije?!).
Drugo, dobar deo objekata iz M kataloga lepo ne može da stane u vidno polje 2000mm teleskopa. Zamisli Orionovu maglinu na takvom uvećanju  :)
Treće (i najbitnije) je što nestabilna atmosfera na velikim žižnim daljinama prosto briše detalje na dužim ekspozicijama. Zato su naučnici i razvili filtere za dekonvoluciju kako bi ikako izvukli detalje na galaksijama. Postoji neka neodređena granica uvećanja a kalkulacijom dolazimo da moj teleskop (750mm) i moj aparat (20d) daju skoro idealnu dimenziju pixela od 1.70 ugaonih sekundi. Ako uzmem eosa sa većom rezolucijom onda mi je 750mm premnogo; zato i insistiram na dvadesetici  ::)
Drugim rečima, sa 5d mkII bi ti jednake detalje dao i neki 300-400 L objektiv kao i mnogo veći teleskop.

kruska

quote tomato011 i jagodinac
prvo treba na tolikoj zizi 2000 mm uspeti izvesti dobro useverenje da imas dobar guiding
(izvodljivo ako ne moras svaki put useveriti tj treba ti fiksni stativ za montazu)
drugo: sa velikom zizom i velikim f treba naci zvezdu za guiding
trece: ne mogu sad da se setim ( vetar pravi velike oscilacije)
kad sam isprobavao sada vec davno fokus sjajne zvezde na live view mode sa EOS canon aparatom zvezda skace tamo vamo ko luda i zbog atmosferskih fluktuacija i zbog promena sjaja zvezde

hori58

Datum i vreme snimanja :28.04.12 
Mesto snimanja lokacija fiksna :Temerin
Instrument za snimanje :sw ed pro 80/600 canon eos 400d
Instrument za praćenje :philips spc900nc le, 500mm mirror objektiv
Montaža:sopstvena diy frikciona.
Elementi ekspozicije :12x4min L+ 11x4min Dark, iso800
Software:Nebulosity.PS

kruska

m109 21x60sec f6.3  bez puno obrade, tj ganjanje pobeglih badpiksela i slicno

Laci

April 29, 2012, 11:24:04 pm #130 Last Edit: April 29, 2012, 11:40:15 pm by Laci
Dva mesijerca od rano jutros M12 i M13. Prosto sam postavio teleskop u pravcu juga tražeći objekte za snimanje pa su ova dva bila izbor da probam. Oba objekta afokalno teleskopom N150/750 + Plosl okular 32mm + Sony DSC-H10. M12: 5 light + 5 dark flat + 5 flat light, M13: 5 light + 5 dark flat stekirano i obrađeno u DSS-u (curvies + luminance) crop i resize u PS CS2. Montaža SkyView motorizovana sa DualAx motorima i ručnim kontrolerom. Svi lightovi su 30 sekundi ISO 1600.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Bravo! Uopšte nije loše za početak, imajući u obzir da je snimano kompaktom u JPG formatu. Samo napred  ;D

Yagodinac

Zvezda Deneb se nalazi u repu Labuda i plavi je gigant magnitude 1.25. Reč je o izuzetno sjajnoj zvezdi koja spada u najudaljenije zvezde koje se sa Zemlje vide kao zvezde prve magnitude: oko 1500 svetlosnih godina je izmerio satelit Hiparchos kao distancu Deneba... dalje ima na:

http://astroblog-yagodinac.blogspot.com/2012/04/deneb-i-america-nebula.html

kruska

m63,  NGC 5055, sunflower galaxy, Canes Venatici      

35x40sec        f6.3        f-1200mm

Predrag

Many, many stars.

Bravo Yagodinac!
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2