• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Quote from: Sinisa on December 28, 2019, 01:27:43 amAko mu dodam korektor,to više neće biti ta oprema ;D
Šalu na stranu,primetio sam ih i ja,doduše ranije nije bilo toliko jezivo. Prvo ću ga kolimirati što preciznije mogu,ako su rezultati takvi da ne mogu da cropujem,onda sledi koma korektor,jednog dana.. ;D

Bez koma korektora znaci, onda definitivno prvo kolimacija. Moguce je i da je fokuser malo labav - ne mora da znaci ali proveri jer izgleda kao da ima tilt, ali se ne moze 100% reci dok se prvo ne proveri kolimacija ogledala.

Cak i brzo ogledalo moze napraviti fotke bez kome ako mu pristupis na pravi nacin. Centralni deo ce biti bez kome i uvek mozes da kropujes okolni deo. Kada je meta veca i ne moze cela da stane u kropovani deo - onda mozes da pravis mozaik - koji se sastoji iz par tih centralnih delova. To jeste sporije i zahteva naprednu obradu ali daje bolju sliku.
GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

@Vlaiv: ovde je promašen fokus (vidi se po duplim spajkovima), a realno ima i kome. Ali to se i očekuje od te opreme. Mislim da je ovo maksimum ako izuzmemo fokus koji je moguće postići bez koma-korektora i guidinga. I mislim da je guiding za duge ekspozicije realno potrebniji od koma-korektora, jer kad dobiješ precizne i male zvezde na periferiji i dalje to ostaje ogromna periodična greška koja je feature a ne bug svih montaža koje nemaju enkodere. A guiding je i dalje jeftiniji od enkodera  ;)
Ali još nešto, kad smo već kod toga - koliko znam sa stranih foruma, jeftini SW korektori nikako nisu za preporuku. Kažu da im korekcija boje baš nije najsrećnije rešena, a problemi sa fokusom koje je prijavio izvesni lik koji je testirao više korektora se graniče sa hororom. On nikako nije mogao da dobije male zvezde kao bez korektora, uvek su mu bile pufnaste. Možda je promašio distancu a možda taj primerak nije valjao; ali ja sigurno neću nikad da uzmem SW nakon tog review-a.

Yagodinac

Dodatak vezano za kolimaciju: ako su zvezde u centru potpuno sitne i oštre (spajkovi prvenstveno) a defokusirane na jednom rubu (ponekad i na oba) možeš slobodno da ponoviš kolimaciju. Ali je još prostije da pogledaš difrakcione prstenove kad defokusiraš na velikom uvećanju... Ako ništa, onda EOS + live wiev pa 10x pa defokusiraš; ako imaš sreće možda i ufotkaš kako to izgleda.

vlaiv

Quote from: Yagodinac on December 29, 2019, 08:16:52 am@Vlaiv: ovde je promašen fokus (vidi se po duplim spajkovima), a realno ima i kome. Ali to se i očekuje od te opreme. Mislim da je ovo maksimum ako izuzmemo fokus koji je moguće postići bez koma-korektora i guidinga. I mislim da je guiding za duge ekspozicije realno potrebniji od koma-korektora, jer kad dobiješ precizne i male zvezde na periferiji i dalje to ostaje ogromna periodična greška koja je feature a ne bug svih montaža koje nemaju enkodere. A guiding je i dalje jeftiniji od enkodera  ;)
Ali još nešto, kad smo već kod toga - koliko znam sa stranih foruma, jeftini SW korektori nikako nisu za preporuku. Kažu da im korekcija boje baš nije najsrećnije rešena, a problemi sa fokusom koje je prijavio izvesni lik koji je testirao više korektora se graniče sa hororom. On nikako nije mogao da dobije male zvezde kao bez korektora, uvek su mu bile pufnaste. Možda je promašio distancu a možda taj primerak nije valjao; ali ja sigurno neću nikad da uzmem SW nakon tog review-a.

Nisam 100% siguran da je zbog fokusa, hajde da analiziramo:

You cannot see attachments on this board.

To je blizu centra frejma - meni to izgleda dobro fokusirano. Zvezde jesu malo mutne ali ne zbog fokusa nego zbog nacina na koji je slika obradjena, odnosno vise ima veze sa stackovanjem nego sa obradom - koricen debayer metod.

Preporuka 1 - koristiti superpixel debayer.

Takodje sa iste slike - ja ne vidim tu neku preteranu periodicnu gresku. Mislim da je lepo kontrolisana duzinom ekspozicije od 20 sekundi, i ako se slika sempluje na odgovarajucoj rezoluciji (2x manje po visini i sirini - super pixel debayer), onda ce to da izgleda ovako:

You cannot see attachments on this board.

To po meni izgleda dobro.

Dupli spajkovi na zvezdama koje navodis su posledica tilta ili lose kolimacije, i nisu prisutni svuda, vec samo tamo gde je izrazena koma (i verovatno defokus zbog tilta), evo primera za to:

You cannot see attachments on this board.

Ova zvezda ima pristojne spajkove - zato sto je blizu centra i na levoj strani slike

You cannot see attachments on this board.

Ove zvezde sa druge strane (i figurativno i bukvalno jer su sa desne strane slike) imaju duple spajkove i jaku komu. Ne samo to - imaju i "peti spajk" kao da postoji neka obstrukcija koja dodaje jos jedan spajk sa te strane.

Da bi bili sigurni da je u pitanju tilt i kolimacija - moramo pogledati zvezde po uglovima slike:

You cannot see attachments on this board.

Jasno se vidi da su zvezde sa leve strane zategnutije i sa manje kome, doduse izgleda da imaju malo astigmatizma (zato mi se cini da ima tilta), dok su sa desne strane bas komaticne - razlika u komi je od problema sa kolimacijom.

Sto se tice koma korektora, problem sa koma korektorima (nekim) je to sto dodaju sfernu aberaciju i zvezde izgledaju kuglasto vise nego tackasto (slicno kao na SCT-ovima gde sferna aberacija zavisi od rastojanja ogledala pa je zbog pozicije kamere i fokusa cesto rastojanje razlicito od optimalnog i zvezde "kuglaste").

Za boju ne znam - mozda dolazi do lateralne hromatske aberacije. To bi mozda moglo da se "sredi" na odredjen nacin - da se kanali razdvoje nakon kalibracije i da se stack-uje svaki posebno i na kraju da se uradi registracija dva kanala na treci (slicnost a ne samo translacija / rotacija zato sto lateralna hromatska malo "rastegne" boje).

Inace koliko dobro ce koma korektor raditi zavisi i od brzine teleskopa - neki rade dobro samo na F/5 dok drugi rade i na F/4 teleskopima, pa kad citas review - obrati paznju na brzinu teleskopa.

Detaljniju analizu ponasanja nekih tipova koma korektora imas ovde:
https://www.telescope-optics.net/sub_aperture_corrector.htm

vredi pogledati.GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat
HEQ5, AZ4
ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Sinisa

December 29, 2019, 02:11:37 pm #1429 Last Edit: December 29, 2019, 02:24:18 pm by Sinisa
Vi bas u detalje otisli,no ovo mi je sve super informacija  ;D
"Slepo" pracenje montaze (bez guidinga) definitivno i doprinosi malom bloatingu zvezda,a moguce je i da je fokus omasen,ali sto se tice fokusa,ne mogu preciznije od toga,ili ne znam pravi metod. Uzeo sam trapezium na live view,prvo sam ih razdvajao fokusom,pa sam im trazio sto vecu distancu jedna od druge,i kad je distanca zvezda u trapeziumu maksimalna,to je dobar fokus.Ima li greske u ovoj metodi?
Evo jedna random izabrana fotografija koja je koriscena u stacku,primecuje se mali drift jugoistok-severozapad (Pravac drifta se menja iz fotografije u fotografiju,ako ga ima,kapiram da bi lose useverena montaza driftovala samo u jednom pravcu?).

-
-
-
U finalnoj obradi sam (nevesto) koristio star reduction,da bi zvezde otprilike imale istu velicinu kao zvezde iz trapeziuma na kratkoj ekspoziciji.Evo isti stack sa minimalnom obradom.

-
-
-
Istina je da bi najidealnije resenje bio guiding i koma korektor. Mozda i promena u metodi fokusiranja.
Kada prodje ovaj period oblacnosti (nadam se uskoro,ali sumnjam),sledi ozbiljna kolimacija,proverim fokuser(tilt),i onda donosim rezultate  :)
150/750 EQ3

Sinisa

Kratke ekspozicije za jezgro:
3sec:


1/2 sec:
150/750 EQ3

tomaja

Pozdrav ljudi! Ovo je moje prvo javljanje i hteo bih da podelim jednu fotografiju za početak :)

M33 sam fotografisao pre 3-4 meseca. Ako se ne varam, ovo je rezultat ukupne ekspozicije od 1h:21m (pojedinačne slike od 30s).

SkyWatcher 200/1000 na EQ5 sa SynScan, Nikon d550, bez guiding kamere i filtera.


Yagodinac

Dobrodošao Tomaja i bravo za fotku! Sviđa mi se, a i boje su realne za nemodifikovani aparat. Za bolju separaciju morali bismo... čekaj, jesam li u pravu ili sam lupio da ti je aparat nemodifikovan?

Sinisa: ja mislim da je ipak malo fokus na ovim tvojim fotkama pomeren - vrlo malo ali vidljivo. To ne mora da bude tvoja greška jer se veoma lako dešava kad atmosfera nije baš stabilna (tu onda naprosto nema fokusa u f5 teleskopu), kad snimaš iznad nečijeg krova iz kog se puši ko zna šta, kad teleskop nije dovoljno ohlađen, kad je kolimacija loša... Jednostavno se vidi da se zvezde Trapezijuma guraju i da su spajkovi malo deblji. Ko zna, možda i nije moglo bolje - ali ja posle svih tih nabrojanih peripetija proveravam fokus na otprilike 15min. Danas aparati imaju livewiev pa to nije problem, ali muka je bila na 20D tražiti fokus a kamoli proveravati.
Uporedi tvoju fotku 0.5sec Trapezijuma sa mojom i pogledaj veličinu zvezda.

tomaja

Quote from: Yagodinac on January 18, 2020, 12:17:12 pmDobrodošao Tomaja i bravo za fotku! Sviđa mi se, a i boje su realne za nemodifikovani aparat. Za bolju separaciju morali bismo... čekaj, jesam li u pravu ili sam lupio da ti je aparat nemodifikovan?

Hvala :) Jeste nemodifikovan, koristim ga i za svakodnevno fotografisanje pa to nije opcija. Imam još nekoliko fotografija koje ću podeliti kad budem u prilici, ali ovom sam najzadovoljniji.

Djole

M101 Pinwheel

ED APO 80/600
HEQ5
EOS 7d, guide QHY5
UHC-S filter
APT, PHD2, Sharpcap za polar alignment, obrada Photoshop
Light 4,5h (180sec sub), ISO 800
dark 49x180s, flat x52, bias x20
Čačak, centar (18.03, 19.03, 20.03)
Veoma mali prozor za fotkanje (oko 1,5h)

M 101_Pinwheel by Djordje Vukadinovic, on Flickr
SW ED APO 80/600, HEQ5, ZWO ASI 290MC, QHY5 ,
Canon 7d

Yagodinac

Quote from: Djole on March 21, 2020, 12:34:35 pm...
Čačak, centar (18.03, 19.03, 20.03)
...

Ja bih samo ovo podvukao, ostalo je nebitno  ;D

Btw, odlične fotke na profilu. Izvini što ti nisam stavio zvezdicu za svaku koja mi se dopala, tačnije za svaku; onda bih morao pola sata da lupam po tastaturi i mišu tako da... Razumeš, mi smo ljudi u godinama, nije nam mnogo ostalo i tako...  ;D

Djole

SW ED APO 80/600, HEQ5, ZWO ASI 290MC, QHY5 ,
Canon 7d

Djole

M81 Bode`s galaxy
Ekspozicija: 11 h (po 90s)
dark, flath, dark flath
Ed APO 80/600, planetarna ASI 290 MC, guide QHY5
PHD2, SharpCap(polar a.), APT(snimanje), PS(obrada)
Cacak, centar grada

M81 Bode`s galaxy by Djordje Vukadinovic, on Flickr
SW ED APO 80/600, HEQ5, ZWO ASI 290MC, QHY5 ,
Canon 7d

mitja

Djole svaka cast ... Iz centra grada je jako tesko slikati. Cini mi se da si malo omasio fokus ali svaka cast na entuzijazmu kada je u pitanju astronomija iz gradske sredine.
Konacno i ja da stavim spisak svojih stvari :)
Celestron astromaster 130 EQ
eq2 celestron montaza.
Skywatcher Alt/Az GoTo.
n

Djole

Hvala mitja, mislim da nije do fokusa nego do odnosa velicine piksela kamere i fokalne duzine teleskopa pa zato zvezde ovako izgledaju...A mozda i gresim... ;D  ::)
SW ED APO 80/600, HEQ5, ZWO ASI 290MC, QHY5 ,
Canon 7d