• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Yagodinac

Thnx za pohvalu  ;) .
Da li možeš ovo da uočiš? Ako je odgovor da (a naravno da jeste  ;D ), onda idemo dalje: ukupna magnituda pulsara fotografski je 16.5 ali to je sve sabrano, kad trepne onda je više, da lupim, možda 14-15mag. U velikim aperturama ovo se može uočiti ali traži vrhunske uslove i vrhunsko oko. Ja sam to snimio sa 150/750, dakle jako daleko od potrebne aperture za vizueno uočavanje, tako da je i rezultat takav, tek da registrujem.Ovo su snimili sa Minhenske opservatorije u Bavarskim Apima, apertura je bila 80cm, verovatno RC. Mislim da ga više ne koriste, sad imaju dvometarski. Uglavnom, može da se snimi, ali nije lako i ne mogu ja to da uradim sa 15cm stakla. A i rezolucija atmosfere je problem, čak i da imam bolju opremu - nemam bolju atmosferu.

ε Aurigae

koji softver koriste za ovaj graf?
🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod
SVBony SV165 30/120 guider scope + SV305 pro gude cam

🔭
SkyWatcher 130/650 newtonian - AZ5

Yagodinac

Iskreno ne znam, i ja bih voleo da znam; snimljeno je 1998. i izgleda da je softver takoreći custom_made. Softver je radio izvesni Mr. Pruksch, tako piše na Wiki.

Astro_fun_times

Pocetkom Marta meseca su bile dve vedre noci, kad kazem vedre to znaci delimicno vedre, pa sam slikao te dve noci.
Prva noc je bila šarena, oblaka je bilo, vetra... Imao sam materijala ali sam dosta morao da bacim. Ono sto je ostalo se isto moglo baciti ali ajde...😂
Drugu noc sam hteo sa pojacam signal ove mete ali tek je tad duvao vetar, nisam mogao ni 60s da dobijem a da nalet vetra ne upropasti skoro svaki sub.
Prvi put kad sam ovu metu obradjivao toliko sam se bio razocarao i popizdeo da sam rekao da je verovatno necu ni obradjivati ali...
Nema vedrih noci, dosadno mi, setim se ja tog materijala.
Reko ajde da mu dam jos jednu šansu.

E sad, vetar, visoka oblacnost, LP, ne adekvatna fokalna duzina i malo vreme integracije su uradili svoje tako da nisam zadovoljan detaljima koje sam dobio ali s obzirom da sam hteo sve baciti, opet, nije toliko ni lose ispalo.
Ovaj put sam radio puno vise nekih sitnih stvari kako bih kao dobio sto bolji rezultat.
Opet, puno sam zadovoljniji nego sa onim sto sam prvi put dobio.

NGC3169; NGC3166; NGC3165; NGC3156
Lights: 38x300s Gain 101; -5°
Darks: 100x300s Gain 101; -5°
Flats: 50
Darkflats: 50
Biases: 100

Total exposure: 3h 10min

Telescope: Skywatcher Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Mount: Skywatcher HEQ5 Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: Svbony UV/IR cut filter

Sky: Bortle 5
Date: 02.03.2024
Moon: 54%

NGC3169; NGC3166; NGC3165; NGC3156 by Miloš Deronjić, on Flickr
NGC3169; NGC3166; NGC3165; NGC3156 by Miloš Deronjić, on Flickr
NGC3169; NGC3166; NGC3165; NGC3156 by Miloš Deronjić, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

PavleR

March 18, 2024, 02:48:58 am #1864 Last Edit: March 18, 2024, 03:02:17 am by PavleR
Au Milose, kako se dobro vide trake prasine u NGC3169. Jezgro u NGC 3166 je ispalo fantasticno, uspeo si i nukleus jezgra da uhvatis. Bas mi je drago sto si izabrao ovu metu, ovo je predivna grupa galaksija. Sazvezdje Sextans je nisko na nebu, kapiram da si protiv toga morao da se boris. Plus ove galaksije nisu bas najvece na svetu, puno detalja se ovde vidi za tako male mete. Svaka cast, ovo je ozbiljan posao.

P.S. Sad kada sam jos pozaljivije analizirao fotografiju vidim koliko toga tu ima. Pogledaj one dve malecke mrljice pored sjajne zvezde dole levo (HD 88725) - verovatno galaskije udaljene XYZ miliona ly (bolje receno nemam pojma sta su). Na 2h u odnosu na NGC 3166 takodje dve blede flekice.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Yagodinac

Jako lepe boje i detalji u galaksijama. Generalno odličan rezultat za tu vrstu teleskopa i tu žižnu daljinu. E sad, ja sam stara škola i volim da mi nebo bude 24, 24, 24 i kad tako podesim tvoju fotku u odnosu na 16 vidim da halo oko leve galaksije kao i onih nekoliko malih dole dodatno iskoče. Naravno, ostaje pitanje kome je kako kalibrisan monitor i ko gleda forum na telefonu, ali to su već sasvim stota pitanja, da ne kažem trivijalna.

ε Aurigae

na sta mislis kada kazes 24/24/24 da bude podeseno nebo
🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod
SVBony SV165 30/120 guider scope + SV305 pro gude cam

🔭
SkyWatcher 130/650 newtonian - AZ5

Astro_fun_times

@Pavle, svasta je mene zezalo a opet dosta sam izvukao ali ne bas koliko treba.
Ima tu jos 3-4 male galaksijice iz PGC kataloga ali nisam hteo njih da ukljucim u anotaciju.
Drago mi je da ti se svidja meta.
I ja volim ove mete sitnijih galaksija iako mi uopste ne odgovaraju za teleskop ali zanimljive su.

@Yagodinac, da, ovo nije žižna daljina koja je optimalna za sitnije mete. Ne moze jedan teleskop da zadovolji sve potrebe.
Sto se tice pozadine, to sam video mislim kod Trevora na YT kad je koristio PS za obradu mada mislim da je on isao na 19, 19, 19.
Sad radim obradu u PI ali mozda si u pravu, mozda bih mogao sliku pred kraj ubaciti u PS i tako namestiti pozadinu jer sam idem metodom "odprilike kako mi se svidi na oko ali gledano na ekranu desktopa".
Taj halo sto pricas je sama galaksija ali ja nisam uspeo da u njoj uhvatim detalje pa se tek tek tako nazire kao mrlja oko jezgra. Jednog dana mozda...
To me je i iznerviralo kada sam uzeo da obradjujem prvi put, reko sta je ovo ovako šugavo oko galaksije, bledi, ne valja materijal.
Sad kad sam obradjivao pogledao sam na netu kako ona izgleda i vidro da je to deo galaksije ali i koliko meni detalja fali😂

Ali skroz si u pravu kada je rec o ekranima. Svaki ekran drugacije prikaze istu sliku.
Evo na mom telefonu izgleda pretamna dok na starom telefonu ako i na ekranu desktopa izgleda bolje ...
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

CyberianIce

Misli da svemir ne bude crn nego siv. Uzme se pipeta sa sample size average 3x3 ili 5x5 i postavi nasumično na nekoliko tačaka na pozadinu (gde nema nikakvih zvezda) i kanali se zasebno kalibrišu tako da srednja vrednost tih zemplova bude (24, 24, 24) za (R, G, B).

Neko će reći to je stara škola, iz vremena kad nije bilo toliko alata i pluginova za obradu, to je bio kompromis da se strečuje a da nema apsolutnih gubitaka informacija (klipovanja) na uštrb gubitka dinamičkog raspona. Offset kod astro kamere radi nešto slično ali to je ipak druga tema.

Međutim, danas je naprednim alatima ipak moguće dobti apsolutno crnu pozadinu (0, 0, 0) ili veoma blizu, bez da išta klipuješ jer alati omogućavaju zaseban processing objekata, zvezda i same pozadine kao takve i sposobni su da na kraju sve to uklope bez da slika izgleda kao frankeštajn. To je nova škola, često je karakteriše veoma izražen HDR, prepržene boje i gubitak originalnih informacija pa kome je do toga stalo normalno može da hejtuje.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Evo Cyber objasnio, 24, 24, 24 su vrednosti kanala u Photoshop-u. To obezbeđuje da se tamni signal uvek vidi kod ispravno kalibrisanih monitora.
BtW uvek je moguće da se signal malo "zagubi" kad staviš da nebo bude potpuno crno pre svega kod onih kod kojih je monitor tamnije kalibrisan, odnosno nekalibrisan. Mnogi gejmerski monitori su takvi po difoltu.

Napravio animaciju između 16 i 24 pozadine, nadam se da Magelan nema ništa protiv što sam brljao po njegovom radu. Po meni je razlika u haloima primetna, gledam na kalibrisanom monitoru a čak i telefon prikazuje razliku:


CyberianIce

Da, zaboravio sam reći da je to bitno gledati kada se kalibrišu boje upravo zbog montiora jer nisu svi monitori isto kalibrisani ili čak nisu nikako, a kada gledaš vrednosti sa pipete da budu što pribliznije jedna drugoj onda si siguran da je pozadina neutralna iako će možda na tvom monitoru delovati više crvenkasto, zelenkasto ili plavičasto. Obični monotori uglavnom uopšte nemaju mogućnost prikaza čitavog gamuta.

Eyeballing je pogrešna metoda iz više uglova. Počevši od toga da nikome ništa neće izgledai isto (ok, na to smo već pristali), ako pokušaš nešto štampati na CMYK printeru neće izgledati isto a osim toga baš Urošu i meni se desilo da obrađujemo slike dok je ekran bio u noćnom režimu (blue filter) pa smo sutradan shvatili koliko smo se zajebali.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Astro_fun_times

Naravno da mi ne smeta, tako i ja nesto naucim. E sad, imao sam ja takvu pozadinu medjutim, mislio sam da se previse nekih "artifakta" pojavilo oko te zvezde. E sad da li je to prava neka prasina ili sta li je ne znam tako da sam na histogramu blackpoint jos malo smanjio.
Ali dobro, nesto novo se uvek treba nauciti.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Yagodinac

Ovo gore je samo ilustracija, podizanje kanala se nikako ne radi na JPG jer baš onda ispadnu artefakti i kerefeke. Osim toga, uvek možeš da maskiraš zvezde i digneš samo najtamnije tonove.

Astro_fun_times

Ne ne, nisam ja mislio ma samo zvezdu nego oko nje ima nesto.
Mozda je to neka prasina, ne znam.
Ja sam mislio da je mozda neki artifakt LP-ja ili lose background extraction ili tako nesto pa sam namerno malo zatamnio pozadinu da se ne vidi to.

Često se vide polemike bas oko samo pozadine.
Neki preteraju sa potamnjivanjem, neki ostave presvetlu.
Ne postoji neki univerzalni "obavezni" guideline kako bi to trebalo da izgleda i onda se to svodi uglavnom na svtar licnog ukusa i "umetnicke slobode"🤣

Ali da, svakako se vise dobije i izvude kada se jos malo posvetli pozadina.

No nema veze, slika je ok, teramo dalje, sledeci put cu nesto drugi zeznuti pa cemo o tome🤣
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš

Astro_fun_times

Sinoc smo se okupili prvi put ove godine na nasoj "mracnoj lokaciji". Prognoza je obecavala medjutim dok sam putovao na lokaciju primetni su bili difuzni visoki oblaci. Vetar je takodje poprilicno znao da dune no dobro, idemo da iskoristimo noc i da testiramo stvari.
Nebo je bilo toliko očajno a svetlosno zagadjenje dodatno pojacano time sto su oblaci prenosili svetlo. U 300mm dobsonu kojeg je kolega Boskovic doneo da testira skoro pa se nista nije videlo.
Ja sam uspeo sve da postavim, pola koraka sam izmesao pa ajde ponovo ali glavna stvar je bila test minipc-a i baterije.
Minipc je uspesno kreirao svoj hotspot preko koga sam mu pristupio telefonom a baterija je izgurala 5h bez problema i jos bi mogla sigurno ali sam zbog oblaka spakovao sve i otisao pola sata iza ponoci.
Sve u svemu drago mi je da sam obavio mali test a i skupio oko 3 sata materijala.

E sad, ja ne mogu da odustanem od ovih galaksijica, bas ih volim ali moja fokalna duzina nije dobra za njih. Isto tako, moj koma korektor zamuti dosta sliku i ne mogu detalje da izvucem narocito u kombinaciji sa malom FL (to sam primetio kada sam posmatrao mesec kroz 200/1200 dobsona i 150/600 quattra.
Vrlo mutnjikava slika u quattru u odnosu na dobsona.

No dobro, opet nesto se izvuklo ali u buducnosti cu morati bar RC6 da uzmem za galaksije.

Lights: 92x120s Gain 101; -5°
Darks: 100x300s Gain 101; -5°
Flats: 0
Darkflats: 0
Biases: 100

Total exposure: 3h 4min

Telescope: Skywatcher Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Mount: Skywatcher HEQ5 Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: Svbony UV/IR cut filter

Sky: Bortle 4
Date: 30.03.2024
Moon: 67%

M106 by Miloš Deronjić, on Flickr
M106_Annotated by Miloš Deronjić, on Flickr
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod); ASI120MM guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
Miloš