• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Astro_fun_times

Samo slikajte momci. Lepe su slike.
@Bratislav, koja je to fokalna duzina? Ili je u pitanju krop?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

bratislav

Kao i uvek, 1362mm. Da, ovo je krop na samu M27 (100%)

Astro_fun_times

Sjajno.
Ja sam imao ideju da ceku od 200P doba stavim na HEQ5 pa da sa njom slikam planete i tako svasta nesto.
Preteska je to cevka za tu montazu a i sve se klima, narocito na tu žižu.
Ubrzo sam odustao od tog koncepta ali neki RC8 mi je i dalje na umu bas zbog svoje fokalne duzine za sitne mete.
Miloš

bratislav

November 06, 2024, 07:32:36 pm #2028 Last Edit: November 06, 2024, 07:40:15 pm by bratislav
Dok sam cekao sinoc da se Jupiter "popne" (popeo se jeste, ali je seeing bio nedovoljno dobar) da ubijem vreme resih da oprobam stari dobri M33. Utrosio sam 1.5h u RGB i jos 60 minuta u H-alpha.
Jos uvek nisam zadovoljan kombinacijom H-alpha sa R kanalom (web je pun primera gde H-a toliko dominira da je barem meni rezultat ruzan da ne upotrebim neki jaci atribut), ali RGB se naravno ukomponovao bez problema. Jos uvek tu ima da se podesava, ali i ovako je skoro OK. Trebalo je da skupim i O-III ... ali sta je tu je.

Teaser @50% rezolucije (samo RGB, bez H-a)

M33-RGB_web2 by bratislav3162, on Flickr

bratislav

Evo i H-alpha kanala @50%

M33Ha_web by bratislav3162, on Flickr

kruska

Predivna slika, gde ti je ovako lepo nebo za rgb?

bratislav

November 06, 2024, 11:17:17 pm #2031 Last Edit: November 06, 2024, 11:51:32 pm by bratislav
Desetak km severno od Nisa.

Radio je tu Graxpert, tesko je izbeci gradijente cak i u narrowband.
U L,R,G i B skoro obavezno.

Astro_fun_times

Miloš

bratislav

Konacno, i HaRGB miks. Bilo je daleko, daleko teze nego sto sam ocekivao, i jos uvek nisam zadovoljan.
H-alfa je skoro nemoguce ubaciti u mix a da ne izdominira. Ako je "istanjim", detalji u H-a se gube (npr petlja na "9 sati" na slici prakticno nestaje), tako da ne znam sta da izaberem, koje zlo je manje.
Ovo je malo "jaci" miks, jos uvek ne toliko jak kao sto je sam H-a kanal. Voleo bih da postoji metod gde mozes da slajdom kontrolises blend H-a i R kanala (ali ne Photoshop-ov "lighten" mode za miks Ha i R a-la Gendler, to bas ne radi kako bih ja hteo). Ovako kroz pixel math to je sto bi rekli srpski painfully slow.
I dalje je ovo pod "in progress".

M33-HaRGBweb by bratislav3162, on Flickr

kruska

Slika ti je odlicna uprkos zelji da ne budes savrsen, ali imam jedno pitanje.
Ne vidim na slici OIII regione ( nemoj sad raditi i OIII) koje vidim na prvoj slici.

Jel i dalje sat i po za RGB i 60 min u Ha?

bratislav

Naravo da se ne vide OIII regioni jer ih je H-a kanal "pojeo". I meni fale ti detalji ali nemoguce ih je vratiti da budu zeleni (osim da ih lasom izolujem u Photoshopu - ali to vec nije moj cup of tea). Kad budem skupio O-III bice drugacije. Vidi se da su malo drugaciji, vise su narandzasti nego crveni, ali to je sve.
Da, 30min each RGB (1.5 sat) i 60min H-a (jos i sa jacin gain-om, koristim 200 za narrowband kanale i 75 ili 139 za LRGB).

Yagodinac

Quote from: bratislav on November 11, 2024, 08:27:40 pm...Voleo bih da postoji metod gde mozes da slajdom kontrolises blend H-a i R kanala (ali ne Photoshop-ov "lighten" mode za miks Ha i R a-la Gendler, to bas ne radi kako bih ja hteo). Ovako kroz pixel math to je sto bi rekli srpski painfully slow...

Pa i postoji, kad imaš dva lejera u PS iznad njih po defaultu stoji mod normal. Tu imaš dvadesetak načina stekinga lejera, lighten je samo jedan od njih koji sabira samo najsjajnije delove i očigledno je zašto Džendler to koristi: hoće samo svetle magline da doda. Ali ima i druga solucija, sabereš R kanal i H-alpha u jedan, a onda to vratiš kao R kanal u RGB. Pritom dole desno iznad lejera imaš "opacity" koji stoji na 100%; staviš gornji na 50% i dobio si pola-pola H-alpha i R kanal. Ovo je baš alatka za podešavanje gornjeg sloja koja tebi treba, onda samo Layer - Flatten i to je to.
Bilo je muka oko sklapanja; "uvećanje" na kanalima ti se razlikuje i verovatno to tako treba (fokus verovatno ne pada na istom mestu). Zato sam H-alpha kanal morao ručno da uvećam i nacentriram, odokativnom metodom je to pain in the...brain...

Yagodinac

Quote from: bratislav on November 11, 2024, 09:04:56 pm...I meni fale ti detalji ali nemoguce ih je vratiti da budu zeleni (osim da ih lasom izolujem u Photoshopu - ali to vec nije moj cup of tea)...

Imaš i tu alatku: curves. Kad ti se otvori prozorčić odabereš kanal na kome radiš (G recimo, po defaultu su sva tri uključena) i onda na liniji biraš koje ćeš delove da modifikuješ. Ako odabereš desni deo i spustiš nadole onda si efektivno zatamnio zelenu boju u samo svetlim delovima slike, tj u galaksiji. Ali ovo treba raditi oprezno, mala pomeranja ruiniraju fotku.
Kad ti se čini da si preterao, edit - fade curves i namestiš koliko posto želiš da ti se promena vidi.

Druga fora je da ideš sa selekcijama, select - color range, pa tamo izoluješ samo svetle delove (ili tamne) a treća opcija je da odeš u lejere, klikneš na channels, odabereš RGB i onda klikneš na isti mišem ali držeći CTRL taster. Onda je on automatski selektovao svetle partije na slici i dalje sa tom selekcijom radiš šta hoćeš, tj smanjuješ samo zelenu.

Laso i ostale kaubojske selekcije, slažem se, naprosto nisu dovoljno precizne i sve se vidi  ;D

Yagodinac

Quote from: bratislav on November 11, 2024, 09:04:56 pmNaravo da se ne vide OIII regioni jer ih je H-a kanal "pojeo". I meni fale ti detalji ali nemoguce ih je vratiti da budu zeleni (osim da ih lasom izolujem u Photoshopu - ali to vec nije moj cup of tea). Kad budem skupio O-III bice drugacije. Vidi se da su malo drugaciji, vise su narandzasti nego crveni, ali to je sve.
Da, 30min each RGB (1.5 sat) i 60min H-a (jos i sa jacin gain-om, koristim 200 za narrowband kanale i 75 ili 139 za LRGB).

Probao sad na zelenom kanalu, vrlo je teško izolovati samo 500nm tj H-beta i OIII. Odnosno izoluješ ti to što bi trebalo da bude maglina ali usput upadne i toliko toga drugog što svetli na toj frekvenciji a nije od kiseonika, da nema vajde. Jedino pravi OIII filter pomaže, cheating se ne isplati.

bratislav

Quote from: Yagodinac on November 12, 2024, 07:39:52 amAli ima i druga solucija, sabereš R kanal i H-alpha u jedan, a onda to vratiš kao R kanal u RGB. Pritom dole desno iznad lejera imaš "opacity" koji stoji na 100%; staviš gornji na 50% i dobio si pola-pola H-alpha i R kanal. Ovo je baš alatka za podešavanje gornjeg sloja koja tebi treba, onda samo Layer - Flatten i to je to.

Pa ne baš, problem je kad uzmeš "kompletan" H-a snimak i mešaš ga sa R, onda farbaš i druge delove slike (jer zvezde i neki delovi galaksije emituju kontinualan spektar i ima ih u H-a kanalu/snimku a nisu H-a magline). Da izoluješ samo H-a signal mora pixel math, nema druge. Možda kad se već izdvoji "čist" Ha, layer opacity blending može da se upotrebi, to nisam probao ali nisam baš siguran. Da može tako lako već bi neko to provalio.
Probaću kad imam vremena.