• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Yagodinac

Super ispalo, samo mi neke stvarčice nisu jasne: f4.8, jel imaš reduktor na tom 200/1200? Jel ima koma-korektor (pošto su rubovi slike naprosto odlični)?
I da nije možda M31 a ne M33...  ;)

Ako rešiš pitanje vinjetiranja kvalitetnim fletovima i obradom, što mislim da neće biti problem, možeš da radiš mozaik od nekoliko ovakvih snimaka i da dobiješ Andromedu velike rezolucije. Jedva čekam to da vidim  ;D

Yagodinac

Čuj, obnevideo sam od mnogo rada... lepo čovek piše 250/1200 a ja vidim 200/1200  8)

spadej

Quote from: vasja on August 25, 2015, 11:27:42 pm
Nakon duže vremena sam rešio da napravim foto izlet. Na žalost oblaci su mi ostavili samo sat vremena za andromedu

To sam ih ja poterao od mene, zato sto nisi hteo da se druzimo >:(

vasja

Yagodinac, jeste M31, moja greška. Još samo da naučim da radim flat-ove pa neće biti ni vinjetiranja.

Spadej izvini, bukvalno 15min pre polaska (u 21:00) sam znao da li ću iči..
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6<br/>Newton reflektor Skywatcher 250/1200<br/>Refraktor TecnoSky APO 130/900<br/>Canon EOS 60D<br/>Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM

Luger

M11,
5-6 Light frejmova po 30", 5 darkova, bez fletova, bez vodjenja.

Slika je u punoj velicini, nije krop i nisam se puno trudio oko obrade. Samo sam zelio da se pohvalim da sam kupio Koma korektor. :P
Pa... okrugle su zvezdice na rubovima.
Uz bolje useveravanje i precizniju kolimaciju, nadam se da ce biti jos bolje. Kroz okular, nebo mi izgleda potpuno drugacije. Sve ravno!

Yagodinac

Čestitke  ;D Koji? I daj neki isečak.
Ja koliko sam primetio na 200% samo je centar kod reflektora oštar. Već na srednjoj trećini zvezde počinju da dobijaju čudne oblike a na spoljnoj trećini tj rubovima koma postaje komedija.

Luger

Hvala!
A, sto zumiras na 200%?  ;D
Da znas da ovo nista ne valja ni na 100x.
Doduse, ja nikad nisam ni dizao toliko zum, jer ne znam dobro da se izborim sa sumom, cesto ni na osnovnoj velicini.  :-[

Danas sam se malo vise potrudio oko kolimacije, ispalo je da je ona dobrim dijelom zasluzna za komedijanje na rubovima. Ustvari, dobio sam prilicno dobre rezultate na 2/3 slike, samo je desna strana ostala sa izduzenim zvijezdama (na 100+ uvecanju).
Moguce da jos nisam dobro dovrsio kolimaciju, ali mislim da je dijelom kriv i nacin na koji postavljam koma korektor na EOS-a. Nemam jos m48 na EOS, pa sam nesto provizorno kacio sledecim redosledom:
T2 > UHC > korektor > fokuser. Koliko sam skapirao, tako i treba, ali, nesto mozda nije paralelno sa senzorom. Vidjecu kad se razvedri.
Inace Synta je korektor za f5.

Yagodinac

Obično kropujem deepsky fotke i odbacim rubove, zato pogledam i na 100-200%  ;D
Žižna dužina od 750mm nije baš nešto puno, pa često galaksije ispadnu galaksijice, i onda moram malo da secnem da bi bile veće.
Tačno je da koma dosta zavisi od kolimacije, ali ja se (kobajagi) potrudim oko kolimacije i opet isto. Doduše vidim da veliki problem predstavlja i senka fokusera koji ulazi u vidni put, pa se zvezde sa jedne strane pretvaraju u jako čudne oblike.

VaskoGM

Pre desetak dana, izmedju oblaka, uspeo sam da isprobam LRGB filtere sa monohromatskom ASI120MM i ovoj rezultat na M57
Bas mi je drago da sam uspeo da je stignem dok je manje vise bila blizu zenita... Malo ekspozicija sam napravio za ovaj pokusaj, plan mi je bio da isprobam rad sa odvojenim kanalima
pa sam onda planirao da napravim ozbiljne ekspozicije sa pracenjem i sve... medjutim ovaj ciklon je rekao svoje :(

M57 Ring Nebula LRGB test by WaskoGM, on Flickr
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

frugorski

M11 ,sa foto stativa,desetak fotki slozeno u DSS.Malo obradjeno i kropovano u PS
Celestron Newton 200 f/5
EQ6 MTS
Meade ETX 127x1900(Maksutov Cassegrain)
Dvogled TENTO 20x60
Okulari Plosil od 4 do 40mm
Canon EOS 600D,EF-S 18-55 is,EF 75-300,EF 1.8/50 ll
Canon EOS 350D,Moded,
Sigma 30mm, f/1.4.Fiksni objektivi 29.37,58,135,200X2 ,300mm

vlaiv

Sinoc sam se dobro prehladio :D

Uglavnom sam pokusavao da provalim PEC (sto nisam uspeo, pravio sam MetaGuide log, al sam zaboravio da odradim parametre zvezde pa mi pec fajl nije valjao, probacu iduci put sa
perecorder-om, kontam da je jednostavnije)

Sve u svemu imao sam nakon toga jedan video astronomy session, a na kraju posto mi je to dobro islo resio sam da napravim mini snimke, evo
sta je ispalo od toga:

Obe fotke su 600x1s, 480 best u stack-u, 160 dark, bez bias-a.

M42 trapezium deo i M82

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

VaskoGM

Vrlo lep kadar detalja M42
Možda još nekoliko kadrova i eto mozaika  :)
Mak180 f/15 • MN190 f/5.25 • AZ-EQ6...
EOS 450D(m) • ASI120MM-S • QHY5V+9x50 AG • Baader LRGB...
Hyperion • ES • Nikon • Sterling...
www.aristarh.rs
Flickr galerija

Yagodinac

600 fotosa...  :o
Svaka čast. Međutim kad bi napravio neku improvizovanu platformu za teleskop, i neku priručnu motorizaciju i kad bi mogao da guraš ekspozicije od 10-30sec - onda stotinak takvih i eto veselja.
Doduše onda jednom godišnje menjaš zavesicu...  :P

vlaiv

November 01, 2015, 11:08:57 am #793 Last Edit: November 01, 2015, 11:53:36 am by vlaiv
Uh, nisam napisao a tim možda i doveo u zabludu.

Oprema:

HEQ5 + OTA sa doba + EQMOD + QHYIILc

Znači rađeno je sa trackingom, al tracking je bio off zbog loše pripremljenog PEC fajla, a orion je jako blizu ekvatora gde je greska
najizraženija. Već posle 3-4 sekunde sam ima ovalčiće od zvezda, što zbog trackinga što zbog vetra, zato sam radio 1s (a i zato što sam
video da će tolika ekspozicija da da neke rezultate pa sam hteo da isprobam na šta će da liči.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Aha... Opet super rezultat  ;)