• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Yagodinac

Krop sa 135mm, vide se planetarna maglina M97 i galaksija M108. Interesantno je da poneke detalje može da da i tako mala žižna daljina/apertura. E sad, pošto je to sam rub kadra koma je veoma prisutna na f5.0, da čovek ne poveruje - kao da je reflektor.

M97 And M108 by Millan Milloradovic, on Flickr

Sky-Watcher

Kada sam čuo da u petak ipak neće biti zabrane kretanja, odlučio sam da se zaletim na Kosmaj još jednom pre nego što zapalim na godišnji. Da najzad uslikam M51 i da dodam još malo svojoj hiperprodukciji u poslednjih nekoliko nedelja. Ali, kada sam stigao i izašao iz kola moj entuzijazam je naglo opao. Vetar! Jak! Krošnje se besno njišu, mrsi se kosa, lišće jako šušti. Prva pomisao mi je bila da popijem kafu sa drugarom i da palim nazad za Beograd. Ali sledeća pomisao mi je bila da ipak ostanem kad sam već tu. Da vidim uticaj vetra na fotkanje i da steknem novo iskustvo. M51 više nije dolazio u obzir. Neka ide on svojim putem kao uostalom cela sezona galaksija uvijena u Korona virus. Šta onda? Nešto lako. Neki klaster? M13 je visoko i uskoro prelazi meridijan. Savršeno! Ionako se nalazi na mojoj ,,pre ili kasnije" listi. E vala ću da probam! Sklopim ja opremu, nanišanim ga i otvorim rafalnu paljbu.

Bilo je zanimljivo. Epska je bila borba montaže sa vetrom. Fascinantno mi je bilo kako gajding reaguje na nalete. Dok je vetar manje više konstantan, gajding se nosio sa njim kao od šale. Ali kada su udari vetra, gledam kako grafikoni reaguju. Grafikon RA ose je izletalo iz opsega pri svakom jačem udaru. Pažljivo sam da analizirao svaki lajt kako izlazi na ekran i pratio kako se smiruje gajding posle dithera tokom jačih naleta. Bilo je povuci-potegni. Ponekad nije hteo da se spusti ispod 2" pa to ti je. Brinuo sam se i zbog drugih uticaja vetra. Vazduh mora da je bio prljav. Siguran sam da je u vazduhu bilo puno prašine, vodene pare, polena i još svačeg nečeg. A i vazduh je bio sve, samo ne miran. Da li će mi vetar oštetiti montažu?

Ipak sam sakupio dovoljno pristojnih lajtova da probam da ih obradim. Odradio sam to na brzinu i evo rezultata:


Messier 13 The Great Hercules Cluster 10.07.2020 by Ivan Antić, on Flickr

Bilo je posledica. Morao sam da odbacim nekoliko lajtova. Zvezde su malo jajaste a velike zvezde su se nagojile. Akcenat pri obradi mi je bio da se jasno vide pojedine zvezde u jezgru. Obzirom na sve, ja sam zadovoljan.

Šta vi mislite? Da li je još neko imao sličnih iskustava?

Vedro nebo,
Ivan

Yagodinac

Ovo je fenomenalan rezultat za onakav vetar  :)
Moje iskustvo sa vetrom je... ne snimati kad je vetar teleskopom, nego pre teleobjektivom. Probao sam više puta i klasični njutn koji je otvoren sa jedne strane naprosto jedri na vetru i nema tu u principu šta da se uradi. Mnogo pametniji ljudi od mene imaju obavezno i poneki mali apo koji koriste u takvim slučajevima, čisto da ne bude propalo veče.

Sky-Watcher

Hvala ti Milane na pohvali i savetima,

Sve što kažeš je veoma tačno i korisno. Zaslužuješ detaljan odgovor i stoga... Pod jedan. Moj teleskop na sreću nije otvoren spreda kao klasični Njutn. Ima korektor i to olakšava situaciju kada je vetar u pitanju. Da ga nema, svaki vetar bi bio katastrofalan. Pod dva. Kao što si verovatno video, oprobao sam se sa objektivom i nisam se proslavio. Da mi ta fotka nije trebala da obuhvatim sledeće dve ne da je ne bih okačio nego bih je spalio! Pod tri. Mali APO za svaki slučaj? Hajde da živimo u realnom svetu. Ovo je Srbija! Maadaaa... Možda bih mogao da koristim Makića u takvim situacijama. Dao si mi dobru ideju. Mališu nisam koristio godinu dana!
 
Ipak, nijedan setap ne umanjuje činjenicu da je vazduh u takvim uslovima mutan i ekstremno nemiran. Naravno. Nema tu kvalitetne fotke. Naravoučenije: ako dobijem dojavu sa lokacije da duva jak vetar, ostajem kod kuće!

U svakom slučaju, još jednom ti se zahvaljujem na svemu, a naročito na odgovoru. Konstruktivna reakcija na ovoj temi je u poslednje vreme veoma retka pojava...

Pozdrav,
Ivan

Yagodinac

Nema potrebe da se zahvaljuješ, svi smo tu da pomognemo, to je i poenta foruma  ;D
Lično mislim da je taj MN superioran instrument u svakom smislu, naročito astrofotografskom i žao mi je što ga u startu nisam kupio (tad ne beše u ponudi). A ovo za male apohromate, da su skupi i sl... Ako se baviš astrofotografijom recimo dvadeset godina (ja planiram i duže) onda cenu od recimo 500e podeliš i dobiješ da te to zadovoljstvo košta dva evra mesečno.

Sky-Watcher

Ja sam uvek zahvalan kada je neko ljubazan prema meni.

Jeste. MN je zaista specijalan. Ima napred ono što zovu meniskus staklo što je u stvari koma korektor i fild fletner. Takođe ima pet prstenova u tubusu koji zaustavljaju fotone koji ne dolaze iz pravca objekta da dopru do ogledala, a samim tim i do senzora. To daje superioran kontrast i boju. Ali je skup Boga mu poljubim. I težak ko tuč!

Koji mali APO bi mi ti preporučio? Uzmi u obzir da sam i ovaj teleskop jedva preživeo što se mira u kući tiče!

Ali još važnije. Voleo bih i ja da uslikam NEOWISE sada dok sam na odmoru. Poneo sam sa sobom DSLR i Makića. Nisam poneo montažu nego samo stativ. Savetuj me molim te kako i kad?

Unapred zahvalan,
Ivan

Yagodinac

Pa sad možeš i uveče i ujutru; najbolji detalji su kad je kometa malo niže a sumrak praktično gotov. Počni npr pedeseticom sa ISO1600 i f2.8 sa različitim dužinama izlaganja, po meni je to odlična kombinacija za malo pejzaža i malo detalja na kometi. Planiram uskoro da napišem jedan tutorial za steking sa tripoda sa sve primerima, ali ovako ukratko:

- snimiš deset npr istih snimaka.
- učitaš ih u PS kao lejere, najbolje jedan po jedan,
- staviš transparenciju gornjeg 50% i onom strelicom ga pomeriš da legne zvezda na zvezdu,
- i tako dok ne učitaš svih deset, onda gornji layer transparencija ide na 10%, sledeći na 20%, itd... Zadnji ostane 100%.
- udariš flatten image i imaš stack neba koji možeš u obradi mnogo tvrđe da nagaziš.

Sky-Watcher

Hvala ti lepo (opet ja)  :)

Zlata vredni saveti! Još kad bi moj objektiv mogao da fura f/2.8 na 50mm. Ako me sreća posluži i nađem dobru lokaciju da lepo vidim azimut 325 na elevaciji 10.7 u 21h, daću sve od sebe. Piksi ima proces za stekovanje kometa tako da možda neću morati da se bakćem s lejerima u PS. Koristiću RAW format i kako mi Bog da. Ako uspem da uradim nešto, pohvaliću se.

Jedva čekam da vidim tvoj tutorijal, ali i ovi saveti će možda poslužiti još nekom ako iko osim tebe i mene svraća na ovu temu.

Ivan

Danijel

I ja bih da imam tvoj tutorijal isto? :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

spadej

Quote from: Yagodinac on July 13, 2020, 05:01:30 pm... Planiram uskoro da napišem jedan tutorial za steking sa tripoda sa sve primerima, ali ovako ukratko:

- snimiš deset npr istih snimaka.
- učitaš ih u PS kao lejere, najbolje jedan po jedan,
- staviš transparenciju gornjeg 50% i onom strelicom ga pomeriš da legne zvezda na zvezdu,
- i tako dok ne učitaš svih deset, onda gornji layer transparencija ide na 10%, sledeći na 20%, itd... Zadnji ostane 100%.
- udariš flatten image i imaš stack neba koji možeš u obradi mnogo tvrđe da nagaziš.

Legendo, jedva cekam da to napises... Jer i ovo sto si naveo u par redova je prava magija...
Imao sam slucajno seriju od 15 fotki, i to u krupnom planu,  igrao se sa lejerima i nesto je ispalo...

od ovoga...

C2020 NEOWISE by Dejan Spasojevic, on Flickr

ovo...

C2020 NEOWISE-1 by Dejan Spasojevic, on Flickr

Yagodinac

Sutra završavam jedan post na blogu o kometi, zapelo je oko obrađivanja fotki; onda pišem detaljan tutorial sa primerima... A i Lira me čeka da završim dopola napisan članak... Svakako snimajte kometu i čuvajte fajlove, natenane ćemo svi ovo da obrađujemo i komentarišemo jer je ovo po meni najfascinantija kometa zadnjih 10-20 godina sa severne hemisfere.

vasja

Spadej super slike, čime si slikao?
Skywatcher 250/1200, AZ-EQ6
Canon EOS 60D, EFS 15-85
Canon EOS 350D bez IC filtera (full spectrum mod)

spadej


Quote from: vasja on July 15, 2020, 01:49:27 amSpadej super slike, čime si slikao?

EOS1000D sa 70-300mm objektivom. Na nekom klimavom tripodu  >:(

CyberianIce
Obe fotke su samo sa kamerom i teleobjektivom, sa stativa, bez praćenja. Prva je 10 sekundi ISO1600 i malo je obrađena andromeda, a druga je 15 sekundi ISO3200

Senzor: Canon EOS 4000D

Za objektiv nisam siguran da li je Pentacon Auto 135/2.8 M42 ili Carl Zeiss Pancolar 50/1.8 FMC, pošto sam koristio oba a manuelci su pa nemaju EXIF info. Znam samo da je bio stopiran na prvi f broj gde ima maksimalnu oštrinu, jer prvo izoštrim dok se ne ukažu kazaljke na satu udaljenje crkve.Treća fotka je napravljena telefonom, crapsung galaxy S7, 10 sekindi ISO800 i na njoj se čak nazire M31, a čak nije ni RAW nego obična kompresija 🤣
Meade Instruments DS2090 90/800 | Celestron CG-5 | AstroEQ + INDI Server | Canon EOS 4000D
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Sinisa

Odličan ulov! Kad će da proradi homemade EQ?  :)
150/750 EQ3