• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Yagodinac

Pa cool, mada ja bih nagazio konja slobodno, pusti zvezde. Alnitak ionako vrlo lako može da ispadne ogromna mrlja, zavisno od konstrukcionog tipa teleskopa: meni je najlepši u njutnu, a refraktori i katadiopteri sa korektorom umeju ponekad da nacrtaju čudne slike i refleksije. RC je isto čudan jer onaj sekundarni oreol može biti van centra u zavisnosti koliko je zvezda van centra slike, pa liči na prženo jaje gde žumance pobegne iz centra  :P Ali to je tako kod svih RC i meni lično nije nikakva mana nego pre karakter tog teleskopa (logično je da priželjkujem jedan RC  ;D ).

Predrag

Evo i mojih pokušaja sa 135 mm:

Par puta sam probao ali nikako da odradim flats frejmove kako treba, tako da su ove fotografije samo light i dark.
Plejade 167x30s ali je uličnih svetiljki bilo dosta, a Andromeda 38x30 sa Borskog jezera gde ima svetlosnog zagađenja ali umerenog.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165 Mini Guide Scope 30mm F4

Yagodinac

Pa lepo to izgleda i u principu obećava. U čemu si obrađivao? Možeš da probaš da se poigraš sa bojama na M31, u smislu da pokušaš da izvučeš malo i plave kojom su bogati spoljni regioni.

Predrag

Hvala Yagodinac, učim se. Očekujem da će nabavka dodatne opreme da učini sve boljim.
Idem od Sirila i doterivanje u Ps samo osnovno i na kraju Lr.
Malopre sam instslirao GraXpert pa ću videti dal pomaže.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono

kruska

Vreme cini cuda.
Kad predjes na 32 bitni stack i fits format verovatno ce ti sve izgledati jednostavno.
 Prvo se ide u Graxpert.
A Siril i GHS su glavno sredstvo za stretch.

I poenta je da bude sve 100% kolimirano, 100% usevereno  i 100% u fokusu (standardna greska od 0.05 je ok)

Predrag

Da, video sam da prvo ide u Graxpert, međutim ubacivao sam i neke gotove slike i solidno je uklanjalo šum i svetlosno zagađenje.
Što se tiče fokusa to je ovde veliki problem. Manuelni objektiv koji sa kojim nema zuma u live view i ubijem se dok makar približim fokus.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono

Yagodinac

Ne znam za livewiev, ali ako je sve kako treba trebalo bi da zumira makar preko tražila. Po defaultu je to taster C1. Ako ni tu ne možeš da uvećaš kadar, probaj gear wheel/ 6 or 7 /Custom Key Settings/ AF/MF Button, i tu odabereš Focus Magnifier (time si ga premapirao recimo, svejedno gde je bio i da li je bio). Takođe probaj negde u meniju da nađeš "ignorre if lens is missing" pa probaj i tu da eksperimentišeš, jer možda tvoja 135-ica ne prijavljuje ništa telu kad je zakačena, ne znam da li imaš adapter ili Sony mount, tj da li adapter ima kontakte. A da, i vreme za fokus magnifajer treba da bude podešeno na No Limit.
Koliko me oduševljava Sony kao najbolji de facto proizvođač senzora zadnjih deceniju ipo, toliko bih tukao nekog iz razvojnog tima odgovornog za ovakve zapetljancije. Kanonska konkurencija to radi pritiskom na taster već decenijama, bez ikakvih problema, čak i pivsku flašu da zakačiš ili i bez objektiva, a kamoli teleskop.
Jel nema negde u meniju opcija da fotografiše samo na autofokus? Možda i tu treba da se omogući manuelno. Kako uostalom kod tebe manuelno rade Sonijevi objektivi?

Predrag

Nisam stigao da eksperimentišem ali probaću da pregledam meni ili ispritiskam tastere. Sve nešto na brzinu podesim zbog manjka vremena. Nisam koristio sonijeve manuelne objektive pa ne mogu da kažem. Ovaj objektiv je za e mount ne treba mu adapter, ali ne kominicira sa aparatom.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono

kruska

January 08, 2025, 11:35:22 pm #2078 Last Edit: January 08, 2025, 11:44:32 pm by kruska

m1 Crab Nebula, NGC 1952

Eksplozija 1054. godine crkvenog raskola A.D.

7x300s guiding OAG od ukupno  13 lights
maglenje optike nakon 30 minuta, resize 50% zbog svih faktora ali maglina je tu

Krenula je 2025.

Yagodinac

Cool M1, to je RC? Ja bih je malo i osvetlio iako nema puno signala.
Ovako nekako:

kruska

Hvala na svetlijoj M1 svidja mi se obrada, ima dana kad bas zatamnim previse.

Slika je na Schmidt Cassegrain  C8 f6.3 1260mm

A red bi bio sto kazes i RC6" da upotrebim.

Radi i OAG(off axis guider) iako moram jos doterati neke detalje.

Taurus, istocno i juzno nebo su mi komplet sa ulicnom rasvetom i jakim mesecom pa nije jak signal cak i sa L-quad filterom a i definitivno na velikoj zizi se pojavljuju veliki donuts (jos mi je ostalo i flat frames da pravim nego odmah magli, a i to bi)
Ne bih da davim sa tehnikalijama vise   ;)