• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Messier objekti

Started by Yagodinac, January 02, 2012, 02:46:29 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Yagodinac

Ma nije problem šum, to se stekingom više snimaka izgubi. Nije loše to za jedan takav teleskopčić od 50mm aperture, mada mene sad tu kopka sto pitanja na koja niko nema odgovor, npr:
- Koliko sekundi su pojedinačne ekspozicije?
- Kako on određuje koliko sekundi?
- Koji je format senzora, koji ISO?
- Koji je algoritam za steking?
- Kako kalibriše zvezdane boje, pošto su malo drugačije od realnih? Itd.

Ali ovo teleskopče nije za nas koji postavljamo pitanja već za nekog ko to postavi i odmah dobije rezultat bez da doktorira na Univerzitetu.

vlaiv

Quote from: Yagodinac on January 31, 2025, 09:49:34 pm- Koji je format senzora, koji ISO?

Taj deo nije problem pronaći - u pitanju je IMX462 OSC, 5.6 x 3.2mm, 2.9µm pikseli 1920x1080 format.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

mitja

m42second1 by Miodrag Petković, on Flickr

Coveku dosade neke magline. M42 sam slikao jer sam to vece prvi put zaista mogao da testiram onstep maxesp3 i da vidim njegove realne mogucnosti. Atmosfera je bila katastrofa. Zvezde su igrale. Jupiter se nije dao izostriti lepo koliko je slika igrala. I onda daj sta das. Na brzaka okrenem ka orionu i m42 racunajuci da je dovoljno svetao za neku ekspoziciju do 120sec.
Onstep je sljakao kao sat. Greska vodjenja u takvim uslovima isla je oko 0.7".
Uradio sam i krace eskpozicije za jezgro ali nemam vremena da sve obradim. Sa druge strane Svbony 605cc me zaista odusevio. Sljaka ta kamerica sasvim ok.

Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Darchy

Quote from: Yagodinac on January 31, 2025, 09:49:34 pmAli ovo teleskopče nije za nas koji postavljamo pitanja već za nekog ko to postavi i odmah dobije rezultat bez da doktorira na Univerzitetu.

Na osnovu vrlo kratkog iskustva sa ovom mašinom, verujem da će ispuniti svrhu zbog koje je nabavljena, a to je da bude korisno nastavno pomagalo. Da li je ovo teleskop za ozbiljnog astronoma amatera? Ne, nije. Možda grešim, treba mi još vremena da se upoznam sa napravom, ali za sada mi se čini da je potpuno automatizovana (nahrani svinje i ništa ne diraj!), bez ikakvih manuelnih funkcija. Nema zoom (u stvari, ima digitalni), niti manuelni fokus, a ekspozicija traje do 10 sekundi. Pročitao sam da su sa poslednjim apdejtom softvera omogućili kadriranje, pa se nadam da ću uz pomoć te opcije i digitalnog zooma moći da sastavljam mozaikove od više fotografija.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Ljubo

Iako nije idealan astrofoto setup, može se Seestarom dosta toga izvuci...
Evo Andrej iz susjedne Hrvatske postiže fenomenalne rezultate njime. Kao na primjer ovaj, ali i ostali sa prethodnog linka.

Inače, odlične fotke i iskustva imamo i na facebook grupi čiji je Andrej takođe član.

Posebno dobra vijest za tebe je da je od nedavno u prodaji ZWO ekvatorijalna montaža baš za Seestar.

Darchy

Evo još jednog pokušaja M42, ovog puta to je 23 minuta ekspozicije.

Original:

M42-23min-v2-org
by Darchy Soyer, on Flickr

Edit:

M42-23min-v2-rework
by Darchy Soyer, on Flickr
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter