• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Komete, asteroidi, meteori - mala tela Sunčevog sistema

Started by ivanmsk, February 21, 2012, 07:32:56 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Astro_fun_times

Hvala Urose.
Slikao sam sinoc ali mi se cini da nema ovog prednjeg "repa".

Danijele, ova prva je vrhunska.

@Yagodinac, to je vise "vizuela imaginare" 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Darchy

Bravo momci, stvarno ste napravili neverovatno dobre fotografije C/2023 A3. Prosto me je sramota da šerujem, ali s' obzirom da smo kampovali na 1100mnv da bi je slikali šteta bi bila da to ne uradim.

https://flic.kr/p/2qoZ5de
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

mboskovic

Momci odlične fotke!!!!

Evo i moje brzinske obrade fotkanja od večeras iz NS.

21x3sec
D750/85mm@f2.8

Danijel

I večeras je bilo lijepo vrijeme za snimanje kometa pa sam ga iskoristio. :)

Stack.

Zanimljiv kadar kometa trenutak prije nego će zaroniti iza gorja Bilogore. Ovo je na samom gornjem rubu jugoistočnog zida zvjezdarnice Apollo.

I jedan snimak iznad sunčanog sata Sagitta Borealis. :)

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

mitja

kometa2_stretched_GraXpert by Miodrag Petković, on Flickr

bukvalno na brzaka kroz stock canon 2000d i 50mm objektiv. 30x4sec 1600ISO. Sequator, Graexpert od programa za obradu.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Astro_fun_times

Sjajne slike momci, bas bas lepe.

@Darchy, kada delis sliku, nemoj da copiras direktan link ka slici vec idi na "podeli" pa izaberi "BBCode". Taj kod kopiraj i nalepi u post kako bi ti se slika ovde prikazala.

Evo jos jedan timelapse lova na kometu od mene.
Nekako su mi bas dragi.

C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) Timelapse

Lights: 1356x3.2s ISO1600

Lens: Canon 50mm @F3.2
Camera: Canon 600D (modded)
Mount: Tripod
Filter: None

Sky: Bortle 4
Date: 21.10.2024
C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) Timelapse by Miloš, on Flickr
Miloš

mitja

Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Astro_fun_times

Odlicna mico, sad je vreme ja closeup slike komete.
Ja moju jos nisam ni prebacio sa minipc na main pc
Miloš

Danijel

Nasnimao sam hrpicu raznih fotki kometa i objavio ih kod sebe na stranicama zvjezdarnice Apollo gdje ih možete pogledati. No, za tekst sam imao malu "pomoć". Zadužio sam Chat GPT da mi napiše tekst o tom kometu, po kriterijima koje sam mu zadao. I napisao je. Uglavnom, ja sam samo prekontrolirao točnost i malo stilski uobličio. Inače, isti sam zadatak dao MS-ovom Copilotu, koji je dao svoj doprinos ali nisam bio baš zadovoljan rezultatu pa njega nisam niti uzeo u obzir. Pogledajte kako je to ispalo i volio bih čuti vaše mišljenje o rezultatu i može li nam umjetna inteligencija biti od pomoći u ovakvim situacijama. ;) 
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Realno tekst nije loše ispao, mada ja nisam fan toga jer fali lični autorski pečat. Naravno da ćemo u budućnosti sve više toga dobijati, i tekstova (pre svega u novinarstvu) i slika od strane AI, ali baš kao i do sada najkvalitetnije stvari ipak radi i radiće sapiens. Mislim da treba uživati u vremenu koje nam donosi sve te novotarije, ali i ne preterivati - AI nikad neće moći da napiše/adaptira scenario filma Gospodar Prstenova npr, a kamoli nešto kompleksnije.

Yagodinac

Ova kometa se sve vreme krila od mene, tek pre neki dan sam uspeo da je snimim. Fotke su stek od po deset snimaka sa tripoda, iz gradskih uslova, prvo je 24stm a ostalo pedesetica.

Heaven's Touch by Millan Milloradovic, on Flickr

Danijel

Quote from: Yagodinac on October 30, 2024, 08:49:25 amRealno tekst nije loše ispao, mada ja nisam fan toga jer fali lični autorski pečat. Naravno da ćemo u budućnosti sve više toga dobijati, i tekstova (pre svega u novinarstvu) i slika od strane AI, ali baš kao i do sada najkvalitetnije stvari ipak radi i radiće sapiens. Mislim da treba uživati u vremenu koje nam donosi sve te novotarije, ali i ne preterivati - AI nikad neće moći da napiše/adaptira scenario filma Gospodar Prstenova npr, a kamoli nešto kompleksnije.

Ovo je bila interpretacija poznatih podataka koja mi je uštedjela puno pisanja. Naime, nisam baš imao inspiracije, a trebao sam neki tekst uz fotografije, da nisu samo slike nego i nešto što će ih smjestiti u nekakav kontekst. I sjetio sam se AI, olakšalo mi je posao. Inače, kad me "pogodi muza" onda tekstovi samo ispadaju iz tastature. Ovaj puta sam trebao pomoć, jer muza nije došla. :D

Inače, baš su ti fora te fotke kometa koji se "zapleo" u one geometrijske likove. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Thnx, natrčao sam naprosto. Hteo sam da snimim kometu iznad nekog od dvoraca u dolini Rajne, ali nisam stigao, nema se uvek vremena ili nije vedro naprosto. E to bi bilo bajkovito i za APOD, ali nije mi suđeno (ovog puta).
Dobro, u pravu si, jedno je kad AI ti sam zadaš parametre, koriguješ i dobiješ ovako korektan članak, a drugo je ono što ljudi koji o tome malo znaju zamišljaju: napiši mi nešto, pa makar i netačno ali da je bombastično. I onda dobijemo raznorazne fejkove i sve ostalo. Ovo što si ti dobio toliko podseća na tvoj stil pisanja (taksativne činjenice, bez lutanja, alegorija isl.) da bih smeo prethodno da se zakunem da si članak ti napisao a ne AI.

Ma batali to... AI nam vodi montaže, obrađuje fotke, piše članke na portalima... Šta mi onda kog đavola ovde radimo? Ja recimo volim da pročitam astronomski članak sa jakom ličnom impresijom oko teme, nešto što je autor proživeo prilikom osmatranja ili snimanja, tako imam više neki osećaj da sam i sam tamo. Ako hoću samo činjenice eto mi hiljadu sajtova na netu gde mogu da nađem samo činjenice, fejvorits mi prepunjen astronomskom tematikom za četiri buduća života  ;D