• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Poceo sam raspravu na drugom forumu...

Started by plcb83, October 03, 2005, 01:28:07 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

plcb83


gucic

Quote from: "plcb83"http://www.elitesecurity.org/tema/138274/0#902976

E sada , mogu i ovde da pitam: "Gde je kraj kosmosa"? :D
A sta je posle?Vecito pitanje. Da znamo odgovor na to bili bi umno napredni kao za milion godina. :P

Bobo

Koliko ja znam, odgovor na to pitanje ne postoji iz jednostavnog razloga sto pitanje nema smisla. Buduci da po definiciji univerzum "postoji" jer je definiran sa tri prostorne i jednom vremenskom dimenzijom, i kada se siri ne siri se u "necemu" nego se jednostavno siri, pitanje sto je izvan toga je besmisleno jer to "izvan" naprosto ne postoji.

Djorvoz

To je pitanje za filozofiju a ne za astronomiju. To sto bobo kaze (zajedno sa jos necim) naziva se metafizika (iznadfizika, izvanfizika). Od Aristotelove metafizike prošlo je mnogo vremena i metafizika kao nauka prešla je preveliki put da bi neko na forumu raspravljao gde je kraj kosmosa. Moramo sesti pročitati gomilu knjiga samo da bismo stekli pregled onoga u šta ćemo da se upustimo. A ni kada to pitanje obradimo onako kako treba trebaće nam malo više mesta nego što je ovde (knjiga) da iskažemo ono do čega smo došli.

stefan


Sasa

Prema sad prihvacenoj teoriji kosmos je konacan i beskrajan. To se objasnjava na primeru balona. Povrsina balona (kosmosa) se povecava kako se kosmos (balon) siri. Na balonu se sve tecke udaljavaju jedna od druge, ali kud god da krenes i koliko god da ides neces doci do kraja, tj. do granice. Jednostavno, nema granice. Posle izvesnog vremena mozes doci ponovo do polazne tacke, ali nigde neces naici na granicu.

Zasto je to tako? Pa zato sto gravitacija materije zakrivljuje prostor. Prave linije se zapravo savijaju. Itd. Vise se moze naci na Internetu u izobilju, a ja u nedostatku drugih adresa preporucujem AM http://www.astronomija.co.rs/sadrzaj/teorija.htm. Pa se tu dalje traga.

stefan

Dobra teorija ali balon moze da "PUKNE". :!:  :wink:

Miranda

Quote from: "stefan"Dobra teorija ali balon moze da "PUKNE". :!:  :wink:Tako je, balon pukne i nista oko njega je prostor....e sad ako kosmos "pukne", da li je i oko njega neki "prostor"....?To je najteze shvatiti...

sashastarsashastar

Jos samo stavi nekog lepog Avatara mislim na slicicu i super  :)

Miranda

Auuuu stvarno bi mogo....toliko sam kuko za avatar i sad ga nemam....Sich je hteo da poludi od mene.... :grin:

sashastar

E tako se to radi steta samo sto nije u Gifu da se nesto okrece
Nego ovo se pretvara u Chat mozda ce da nas kritikuju.
Tako da ja necu dalje...........................da zvocam  :o

Sasa

QuoteTako je, balon pukne i nista oko njega je prostor....e sad ako kosmos "pukne", da li je i oko njega neki "prostor"....?To je najteze shvatiti...


Pa nije tesko shvatiti. Prostor postoji samo u univerzumu. Izvan njega nema prostora. To je isto kao i sa pricom o Crvenkapi. Crvenkapa, suma i vuk postoje u prici. Izvan te price Crvenkapa, suma i vuk ne postoje.

sashastar

Da li je neko cuo i video (sad ce neko da pukne od smeha)
O teoriji kaktus svemirima gde postoje mnogo univerzuma koji su spojeni.
i koji se pojedinacno skupljaju i sire.
Bilo je jednom na diskaveriju i nisam bas najbolje shvatio.