• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Filter za Sunce

Started by LOŠMI, May 28, 2012, 07:46:51 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

LOŠMI

May 28, 2012, 07:46:51 pm Last Edit: May 28, 2012, 08:07:58 pm by LOŠMI
Dajte neke ideje kako da napravim filter za refraktor 80/900, prvi put radim to :)
Svaka ideja dobro došla
Hvala unapred

Sekula

Quote from: LOŠMI on May 28, 2012, 07:46:51 pm
Dajte neke ideje kako da napravim filter za refraktor 80/900, prvi put radim to :)
Svaka ideja dobro došla
Hvala unapred

Kupi u TC baader astrosolar foliju (tip 3 za slikanje, tip 5 za posmatranje - izaberi). Potom filter napravi prema njihovom uputstvu, ja sam tako uradio i vrši posao:

http://www.baader-planetarium.com/sofifolie/bauanleitung_e.htm

Za filter kupi plastičnu kutiju sa poklopcem. Imaš u NS u W.H. kutiju, tj prodaje se kao plastična kutija za prvu pomoć. To ti je obavezno jer je folija jako tanka i ne sme ni malo da se pocepa.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

LOŠMI

Folija je naručena, treba da stigne za koji dan. Hvala na linkovima  :)

Danijel

Napokon sam i ja postao vlasnikom teleskopa, riječ je o Maksutovom 127/1500 a služit će mi za astrofotografiju Sunca i Mjeseca. E sad, za Sunce treba filter, a filter treba kupiti, nije da ga ne bih kupio no treba ga čekati barem 2 mjeseca. A Sunce ne može čekati ;D

Stoga sam ga sam napravio jer sam imao još komad Baaderove AstroSolar folije. Nisam bio lijen pa sam svaku fazu izrade snimio i napisao članak o izradi solarnog filtra za teleskop. Ako nekome može pomoći, biti će mi drago.

Dakle, Izradite solarni filter za teleskop. Kako? Lako? ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Luger

Danijele,prvo cestitke za teleskop, nadam se da ce biti samo prvi u nizu, sve kvalitenijih i vecih.
Takodje, cestitke na ulozenom trudu da nam predstavis izradu filtera za Sunce.

Danijel

Hvala, da u planu je puno toga, no vidjet ćemo. Što se tiče filtera, kad sam ga već išao praviti, nije mi bilo teško to i poslikati. Znaš, nekako su mi draži ovakvi članci, imaju praktičnu korist, a i po slici uštedim 1000 riječi ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

karlos

Čestitke za teleskop ,ali isto tako i za homemade članak !!!

Igor

Čestitke za teleskop! Verujem da je tubus crni?  8)

Danijel

Hvala :)

Je, crni je ;) kako znaš ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO

Yagodinac

Sve čestitke za maxutov, kao i za filter  ;D
Jedino se nadam da ovim nije privučen anticiklon  :'(

Danijel

Kako je dobar običaj u takvim situacijama, kiša i oblačno vrijeme uredno su se izredali prije neki dan tako da je i taj dio odrađen. :D Sada idemo dalje normalno 8)
ZVJEZDARNICA APOLLO

Darchy

Čestitamo prinovu :) Dobro da te služi, boljim da zameniš!
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Sekula

Quote from: danijel on September 23, 2012, 05:46:10 pm
Napokon sam i ja postao vlasnikom teleskopa, riječ je o Maksutovom 127/1500 a služit će mi za astrofotografiju Sunca i Mjeseca. E sad, za Sunce treba filter, a filter treba kupiti, nije da ga ne bih kupio no treba ga čekati barem 2 mjeseca. A Sunce ne može čekati ;D

Stoga sam ga sam napravio jer sam imao još komad Baaderove AstroSolar folije. Nisam bio lijen pa sam svaku fazu izrade snimio i napisao članak o izradi solarnog filtra za teleskop. Ako nekome može pomoći, biti će mi drago.

Dakle, Izradite solarni filter za teleskop. Kako? Lako? ;)

Nek je sa srećom novi teleskop i neka se što više slika Sunca, Meseca i planeta nižu kroz ovaj teleskop. Naravno, nisu na odmet i deep sky objekti. Filter je jako lepo uradjen, pregledno step by step. Svaka čast, edukativno. Samo napred, u vedrim noćima i sunčanim danima sa dovoljno kiša i za naše ratare!  :)
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Danijel

Haha, trebao sam ga prije kupiti, da prekinem ovu sušu koja nas je pogodila ;D
ZVJEZDARNICA APOLLO