• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Egzoplanete-kako do njih stici???

Started by skyfly, June 20, 2012, 02:19:00 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

Quote from: cola on June 21, 2012, 11:46:46 am
Naravno da je moguce odrediti do nekle sastav atmosfere planeta, to se radi vec dugo spektroskopskim merenjima... ;)


Quote from: gile.ms on June 21, 2012, 12:40:15 pm
Evo zanimljivog videa koji objašnjava kako su spektroskopijom i metodom tranzita naučnici uspeli da utvrde postojanje metana u atmosferi jednog od "vrućih Jupitera":
http://www.spacetelescope.org/videos/heic0807a/


Pa taj rad. :)
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Predrag

Quote from: NShappy on June 21, 2012, 01:29:50 pm
Ahm! Dakle, posmatraju spektroskopski zvezdu tokom tranzita planete pa vide šta se menja u spektroskopskom odrazu zvezde. Pa, ima logike. Ali ok, konkretno, nijedna egzoplaneta nije još direktno viđena?


Slučajno sam se setio da sam ovo postavio na FB stranici mog sajta:

Nije viđeno direktno u vidljivom, ali jeste u infracrvenom delu EM spektra.

Pomoću teleskopa Keck II i adaptivne optike u jednom delu infracrvenog spektra snimljen je jedan zvezdani sistem sa 4 planeta. Planete su označene na slici sa B, C, D i E. Udaljene su od zvezde redom: 68 AJ: 38 AJ: 24 AJ: 14,5 AJ. Planeta B ima približno 5 masa Jupitera, a ostale oko 7. Snimci su napravljeni prošle godine i od tada se prikupljaju podaci: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1107/1107.0967v1.pdf

"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

stevansan

June 21, 2012, 06:53:55 pm #17 Last Edit: June 21, 2012, 07:02:31 pm by stevansan
Ovo je prva ekstrasolarna planeta ikad fotografisana (u blisko infracrvenom delu spektra) uz pomoc VLT teleskopa od 8.2m:

r2d2


Milan Nikolic

Nedavno su u Nasi objavili da u našoj Galaksiji ima u proseku jedna planeta na svaku zvezdu. Uz to, potvrđeno je da su od tih planeta većinom manje poput Zemlje i Marsa.

Radi se na tome da se detektuje egzoplaneta veličine naše Zemlje na odgovarajućoj udaljenosti od svoje zvezde, u takozvanoj zoni pogodnoj za stanovanje, tj. gde može postojati voda (u tečnom stanju) na površini planete.

Moje je uverenje da postoje mnoge planete poput naše Zemlje. Ono što se očekuje jeste da fizika doživi određeni proboj, kako bismo mogli putovati do udaljenih egzoplaneta.

Kizza

Zanimljiv podatak da bi skoro svaka Zvezda mogla imati barem po jednu planetu u orbiti.To bi povećalo šanse za vanzemaljskim životom  :)
http://news.discovery.com/space/exoplanet-odd-couple-kepler-36-120621.html
I ove slike su zanimljive.Bio sam ubeđen da Planete jedino možemo videti kada direktno prođu ispred svoje Zvezde.Ako znamo da su ekspozicije dugačke nije mi jasno kako se ovako lepo vide  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Milan Nikolic

Evo skoriji video o izradi ogledala za novi teleskop Džejms Veb. Objašnjava se kako se nanosi mala količina zlata na velike površine koje će sačinjavati primarno ogledalo:

http://www.youtube.com/watch?v=4XB5eQi9mFc

NShappy

Uf, ala je napredovalo istraživanje egzoplaneta!!! Nisam znao da su i snimili neku.

Nego, šta kaže teorija o nastanku zvezda sa planetarnim sistemima? Koliko se sećam davno čitanih tekstova, "normalno" formirana zvezda tipa našeg Sunca bi uvek morala imati planete. Dal' je moguć nastanak zvezde bez planeta?

Milan Nikolic

Ako u Nasi kažu da je reč o proseku da na svaku zvezdu ide po jedna planeta, to znači da neke zvezde imaju po nekoliko planeta, dok neke nemaju ni jednu.

Međutim, trebalo bi da svaka zvezda ima barem asteroide ili patuljaste planete. Ono što je ključno, to je da svaki zvezdani sistem ima jednaku evolutivnu prirodu.


Milan Nikolic