• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Sajt za kupovinu teleskopa i opreme

Started by Sich, October 10, 2005, 01:15:42 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sich

nazalost http://www.astronomija.co.rs/forum/viewtopic.php?t=505
stoga, ajmo ovako

NShappy:
Nadam se da ovim nisam nikome otkrio toplu vodu ali evo da skrenem pažnju onima koji bi uskoro da kupuju nešto od astronomskih pomagala.

Već neko vreme pokušavam da izbunarim sebi neki bolji digitalni fotoaparat pa redovno proveravam ponudu sa sajta www.bhphotovideo.com koji u USA važi za veoma uglednog distributera foto i video opreme. Privuklo mi je pažnju da imaju i bogatu ponudu teleskopa i opreme (motora, okulara.....) i što ih izdvaja od drugih, šalju u Srbiju i CG. Čak vam izračunaju i cenu pošiljke što naravno zavisi od veličine paketa i vrednosti pošiljke. Na našim fotoforumima ih hvale jer zaista ispoštuju sve što kažu i oprema stigne u dogovorenom roku. Za opremu sa cenom ispod 100 eur se kod nas ne plaća carina pa je povoljno uzeti neke dobre okulare npr. Teleskopa ima raznih, od 50-ak USD do par 1000 USD. (1 USD približno 0,823 EUR). Ima npr. neki Fuji za 11500 USD ali i nekih verovatno kineza za 60-ak USD.

Početna strana teleskopa i opreme je:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=NavBar&A=FetchChildren&Q=&ci=3389

Eto, neka pogleda ko se razume (ja ne) pa nek prenese članovima ovog foruma vredi li uopšte razmatrati njihovu ponudu i nešto poručivati. Koji bi se teleskop tamo izdvojio kao best buy.

P.S. Ako nešto poručujete, korisno je imati prijatelja u CG jer se tamo plaća samo 11% carine + 10 EUR fixnih tročkova i to je sve. U SR, carina i porez su veći ali samo ako je pošiljka preko 100 EUR. Do 100 EUR se na plaća ništa (to naravno treba proveriti na carini pre porudžbine)eyej:
Obzirom da sam se i ja raspitivao oko dovlacenja robe iz inostranstva, mogu nezvanicno da potvrdim da je zaista cifra od 100e granica do koje se ne placa porez! Nazalost, pored novcane vrednosti postoji i gabaritna/kolicinska granica! Tako da, za okulare do 100e, nece biti problema! Ali, ako je neko planirao da kupi teleskop.. obradovace Dinkica!  
Uskoro cu pokusati da stupim u kontakt sa ljudima iz Carina Srbije (radi potvrde ovih informacija), tako da cu vam reci da li sve ove informacije vaze i zvanicno!


NShappy:
Treba proveriti i informaciju da se u Crnoj Gori plaća samo tih 11%. Zgodno ako imate nekog tamo.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter