• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Svemirski lift

Started by sashastar, October 11, 2005, 01:41:51 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Slanje jednog kilograma korisnog tereta u orbitu oko zemlje, uz pomoć postojećih raketa, košta oko 40 hiljada dolara.

Konstruktori koji rade na razvoju takozvanog svemirskog lifta predvidjaju da bi podizanje kilograma tereta do niske orbite njihovom napravom moglo da košta svega 800 dolara! Svemirski lift kretao bi se duž trake od specijalnog materijala, izmedju ploveće baze na zemlji i satelita teškog 600 tona, koji bi tu traku držao relativno zategnutom, na istom principu kojim se zateže kanap sa nekim teretom ako ga zavrtite oko glave. Gondolu bi pokretali elektromotori primajući energiju putem laserskog zraka poslatog sa zemlje. Američke vlasti upravo su odobrile probe sa prototipovima, dok će idućeg meseca biti otvoreno takmičenje u gradjenju gondole svemirskog lifta i proizvodnji materijala za traku po kojoj bi lift putovao. Najveće nade polažu se u nanocevčice, mikroskopski sitne cilindre od ugljenika, mnogo puta izdržljivije od čelika. U nedavnom eksperimentu, traka od tog materijala, hiljadu puta tanja od ljudske kose, izdržala je opterećenje 50 hiljada puta teže od sopstvene težine. Da traka za svemirski lift ne bi smetala avionima, ploveća zemaljska baza bila bi postavljena u Tihom okeanu, blizu ekvatora, daleko od svih vazduhoplovnih koridora. Naučnici predvidjaju da bi prvi svemirski lift mogao da bude izgradjen kroz najviše 15 godina.

Dule_smor

konacno...rajski vodoskoci:)

sashastar

Na koji sprat zelite molim vas ?
Zamisli muke Astro Liftboya.

(mala sala za ozbiljnu stvar)

vanillasky

Pa garant ce biti crnac

sashastar

Ovako izgleda u mom planetarijumu  (ali u fikciji)


Dule_smor

hehe, zanimljivo si mesto izabrao na povrsini da ga zakacis:)

sashastar

Dobro kazes samo nisam hteo da regulisem taj dodatak inace mogu ga staviti i sa Letenke samo sto taj dodatak davi planetarijum.
Ja sam samo hteo da ga makar u fikciji prikazem.

Dule_smor

ma salim se:)...i treba da bude na ekvatoru...nego me blizina sri lanke podseti na klarkovu knjigu o liftu:)

sashastar

Samo par nedelja od istorijske trke robotskih vozila, održane u jednoj pustinji na zapadu Sjedinjenih Država, drugo sudbonosno takmičenje u tehnologiji 21. veka, odlepilo se - da tako kažemo - od zemlje.

U nedelju, 22. oktobra, u Nasinom Istraživačkom centru Ejms, u Kaliforniji, nekoliko ekipa pokušalo je da osvoji nagradu od 50 hiljada dolara za izgradnju prototipa "svemirskog lifta." Ni jedan od 7 timova nije pokazao rezultate dovoljne za osvajanje nagrade, ali dve gondole su prešle deo puta po traci od nanomaterijala, uz pomoć energije dobijene od snažnog reflektora.

Od zemlje do vrha dizalice, visoke oko 50 metara, bila je zategnuta traka od materijala, koji je takodje bio predmet drugog takmičenja. Gondole pričvršćene uz traku imale su zadatak da se uspnu do vrha, brzinom od oko jednog metra u sekundi, uz pomoć energije dobijene od jakog reflektora, snage 10 kilovata, usmerenog ka fotoćelijama na gondoli.

Najbolji rezultat imao je "penjač" Univerziteta države Saskačevan, u Kanadi, koji je prešao oko 12 metara pre nego što mu je ponestalo snage. Ipak, neki naučnici uporedili su to sa prvim letom braće Rajt, odnosno rodjenjem vazduhoplovstva. Krajnji cilj takmičenja jeste da se jednoga dana izmedju zemlje i geostacionarnog satelita zategne traka od nanomaterijala po kojoj bi se kretao lift sa korisnim teretom. Ako se ostvari, to bi višestruko pojeftinilo prevoz putnika i opreme do niske orbite oko zemlje. U nedelju je u tom smislu učinjen prvi korak.

vanillasky


eyej

E moji ljudi.. pogledajte sta se radi na njihovim univerzitetima! ! ! Ako ikad budem dobio 7 na lotou, prvo sto cu da uradim je da uplatim neki Berkley ili MIT! Jos samo da ponekad uplatim tiket! ! :D A sto se tice generatora koji bi sa zemlje davao energiju.. vec vidim nekog buduceg Bin Ladena kako se zakucava avionom u generator i posle par sati eto nama gondole od 600 tona na zemlji! :) Mozda je i bolje sto su se odlucili za Tihi okean!

NShappy

Quote from: "eyej"... vec vidim nekog buduceg Bin Ladena kako se zakucava avionom u generator i posle par sati eto nama gondole od 600 tona na zemlji! :) Mozda je i bolje sto su se odlucili za Tihi okean!


Pre će se zakucati u samu traku. Tako bih bar ja. Da sam terorista. Ako me ne puste da se provozam do gore. Ako me puste, poštedeću ih. :D

vanillasky

Quote from: "eyej"E moji ljudi.. pogledajte sta se radi na njihovim univerzitetima! ! !


SSETI Express, a low Earth orbit spacecraft designed and built by European university students under the supervision of ESA's Education Department, was successfully launched this morning at 08:52 CEST from the Plesetsk Cosmodrome on a Russian Kosmos 3M launcher. At 10:29 CEST this morning, the ground control centre at the University in Aalborg (DK) received the first signals from the satellite.

SSETI Express (SSETI being the acronym for Student Space Exploration and Technology Initiative) is a small spacecraft, similar in size and shape to a washing machine (approx. 60x60 x90 cm). Weighing about 62 kg it has a payload of 24 kg. On-board the student-built spacecraft were three pico-satellites, extremely small satellites weighing around one kg each. These were deployed one hour and 40 minutes after launch. In addition to acting as a test bed for many designs, including a cold-gas attitude control system, SSETI Express will also take pictures of the Earth and function as a radio transponder.

The challenge has been for the 23 university groups, working from locations spread across Europe and with very different cultural backgrounds, to work together via the Internet to jointly build the satellite.


Djorvoz

Fenomenalno je šta rade za svoje studente. Takođe sam čuo da postoje dva satelita samo za vežbanje studenata.

Sich

ali zato tamo ako nisi mnogo dobar da dobijes stipendiju moraju roditelji da stede od tvog rodjenja da bi mogao da se skolujes. a od tih para univerzitet moze znacajno da poboljsa svoje studije.

jedino u srbiji svi zelimo dobre studije, opremljene laboratorije, dobre teleskope na univerzitetima.
ali zato zelimo i besplatno skolovanje.
sto je kontradiktorno, kontradiktorno je
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter