• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Svemirski lift

Started by sashastar, October 11, 2005, 01:41:51 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

eyej

Quote from: "Sich"ali zato tamo ako nisi mnogo dobar da dobijes stipendiju moraju roditelji da stede od tvog rodjenja da bi mogao da se skolujes.


Pazi.. do nekle si u pravu.. ali samo donekle..raspitivao sam se za pojedine fakultete i uopste nisu toolliikkkooo velike cene! Pazi..stoji da su velike za nas, ali to sto smo mi sirotinja.. to je nesto drugo!! A osim toga, zar mislis da ovakvi talenti kao ljudi sto posecuju ovaj forum ne bi dobili stipendiju!? !? :D

Djorvoz

oni štede za decu od rođenja ne zato što moraju nego zato što su pametni. Da smi mi pametni i mi bi tako radili. Radniku nigde nije lako da školuje dete; oni štednjom bitno umanjuju udarac na kućni budžet.

A sa naše strane sistema besplanog školovanja:
Šta je njemu falilio i u čemu je bio lošiji nego onaj koji se plaća?
Iamli smo jednu od naprednijih ustanova za nuklearnu fiziku... Seti se samo nekih članaka iz "Astronomije"

Sich

Quote from: "Djorvoz"oni štede za decu od rođenja ne zato što moraju nego zato što su pametni. Da smi mi pametni i mi bi tako radili. Radniku nigde nije lako da školuje dete; oni štednjom bitno umanjuju udarac na kućni budžet.

A sa naše strane sistema besplanog školovanja:
Šta je njemu falilio i u čemu je bio lošiji nego onaj koji se plaća?
Iamli smo jednu od naprednijih ustanova za nuklearnu fiziku... Seti se samo nekih članaka iz "Astronomije"


sta fali besplatnom slolovanju? fali sto najbolji studenti beze iz takvih sistema u druge da bi mogli da dobiju dobro skolovanje. da mu ne fali nista, studenti ne verujem da bi bezali.

a jedna od " naprednijih ustanova za nuklearnu fiziku" je godinama jela cak i do trecinu budzeta za nauku u drzavi. a rezultati su... nema ih. odnosno, ipak ima. akcelerator tesla koji je kostao i boga i oca ipak ce da posluzi za neka medicinska istrazivanja, kad vec nije dobar za ono sto je pravljen. to je fazon, odvajacu od usta da napravim brod za transport od koga cu imati koristiti, a posle x godina izgradnje kazes 'ma ok je meni i camac koji moze da sluzi za pecanje'
clanci u astronomiji su visoko pristrasni clanci.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

vanillasky

Things haven't gone well for the student-built SSETI Express, launched last week from the Plesetsk Cosmodrome on board a Russian Kosmos 3M launcher. Ground controllers haven't been able to make contact with the satellite since Friday, and a preliminary analysis points towards a failure of the satellite's electrical system. Controllers have a plan that might be able to restore power to the satellite, but it will take a few more days to know if it's going to work.


 Jebi ga

eyej

Sto se tice novca, uopste ne mislim da je on presudan faktor u slucaju nase zemlje! Ovde se javlja niz drugih stvari! Prvenstveno, opsta nezainteresovanost drustva za naukom, kao i nepostojanje zelje da se nesto popravi! Evo, verovatno ste svi vi koji studirate primetili gomilu stvari na svom fakultetu, koje ne funkcionisu, a mogle bi! A da bi funkcionisale ne treba nikakvo veliko ulaganje, vec samo malo dobre volje! I dokle god sve nase naucne ustanove funkcionisu kao politicke organizacije, nema nama boljitka! To je glavni problem! A kad vidim kako se to radi "vani", dodje mi da placem..

sashastar

eyej sta ces  mnoge zemlje se cak i reklamisu preko nauke.
A mi mozemo smrc,smrc koliko hocemo suze nam nece niko obrisati.

Djorvoz

@sich
Studenti koji su bezali nisu bezali da bi nekome punili džepove. Oni su bežali posle fakulteta da bi sebi punili džepove. Premise su jednostavne:
Školuješ se u komusnističkoj zemlji (narod te školuje)
Radiš u kapitalističkoj (nikog ne školuješ)

Prosto i jednostavno: Fakuleti na zapadu se plaćaju ne zato što su bolji nego zbog ekonomske filosofije i uređenja zemlje.
a dalje te molim da porediš fakultete iz zemalja sličnih našoj (veličina ekonomija snaga) ali koji se plaćaju.
Znači meri:
Ameriku sa Rusjom
Jugoslaviju sa recimo Španijom
A sve ovo se odnosi na vreme pre raspada SFRJ
Posle toga meri
Srbiju sa Andolom

Sich

pa eto uporedi fakultete u americi i rusiji.
i sta zakljucujes?
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

NShappy

Neću baš da tvrdim ali univerrziteti u Rusiji su među najjačim u svetu. Rusi imaju neviđeno razvijenu nauku a problem je što nemaju para da to upotrebe i komercijalizuju.

Djorvoz

Kao kvalitetniji su američki?

Sich

jaki su samo u teorijskim naukama. kao sto su najveci ruski naucnici samo teoreticari.
cim krenes u oblasti gde su potrebni i drugi resursi pored znanja kao sto su atomska fizika, nanotehnologija, mikrobiologija...rusa nema nigde. jel znas koliki broj ruskih studenata studira u americi, a o broju postdiplomaca i da ne govorim. ako fakultet nema samostalan izvor prihoda pored sto dobije od drzave on nemoze da pruzi studentima dobro skolovanja u naukama gde pored table i krede treba jos nesto. to je tuzna istina ruskih i univerziteta u drugim  komunistickim drzavama.

univerziteti u usa zajedno sa nasom kao partneri prave velike projekte, prave visemetarske teleskope... a da ne govorim da njihovo finansiranje je poprilicno nezavisno od drzave i politickih odluka, iako dobijaju deoi iz drzavne kase.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz

Pored krede i table treba ti i izvrstan predavač koji zna da prenese znanje.
Šta ti znači ono "samo teoretičari"? Jesi li bio na konferenciji astronoma na Kolarcu?
Te fakultete koji sa nasom rade višemetarske telekope mogu da priušte sebi deca multimilionera. U Rusiji sebi vrhunske "samoteoretičare" može da priušti sebi svako ko hoće da radi. Sa druge strane u čemu je smisao davati studentima koji jedva znaju višu matematiku da malo upravljaju satelitima. Da bi oni malo pričali kako su igrali pravu svemirsku igricu? Naravno i ruski fakulteti su otišli u krajnjost samo drugu. Ali ipak mislim da prvo glavu treba dobro napuniti znanjem a onda svoje ideje proveravati u kosmosu. A ne obrnuto jer je to bacanje para.

eyej

Djorvoz, ne znam za tebe, ali meni ne bi nikako smetalo da mi daju da malo i ja upravljam tim satelitima!!! Moras da gledas vecu sliku! Posle toga, ja mislim da vecina njih dobije najvecu mogucu motivaciju a samim tim i zelju da doprinesu tome! I naravno da takvi nece gledati NFL i zdrati kokice, nego ce razmisljati kako da taj satelit funkcionise jos bolje! A toga u Americi ima puno! Pogledaj samo ti taj potencijal! A ako nisi primetio, u USA, oko 90% novih otkrica i teorija dolazi upravo iz univerzitetskih laboratorija, kombinacijama profesor-grupa studenata! Znaci, mislim da ti bezi the bigger picture! Sto bi rekla jedna stara kineska poslovica koju sam ja izmislio: Ne vidis shumu od drveca! :D

eyej

A kada smo vec kod teoretisanja.. pazite ovo:

Teorija je kada se sve zna, a nista ne funkcionise!
Organizacija je kada nista ne funkcionise, a svi znaju zasto!
Praksa je kada sve funkcionise, a niko ne zna zasto!

Kojoj grupi vi pripadate!? :lol:

Djorvoz

I dalje mislim da su najbolji naučni radnici školovani na istoku a kasnije radili na rapadu. Jednostavno takav način školovanja razvija mozak. Siromatvo zemlje se ne bi smanjilo naplaćivanjem fakulteta. Ali ipak od ove dve krajnjosti birao bih istok. Ne bih da od mene naprave radnika koji nosi beli mantil i da nemam pojma o čemu je projekat na kome radim.
Igraću se ja sa satelitom ako ikada tome dorastem.