• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Prvi teleskop

Started by Sima_Strahota, October 01, 2012, 10:50:00 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sima_Strahota

Dobar dan svima, doslo je vreme da i ja uzimam teleskop, pa mi treba par iskusnih misljenja.

Ono sto mi je trenutno glavni izbor je Skywatcher 130/900 EQ2. Cenovno, a rekao bih i po sposobnostima se uklapa u moje zahteve. U stvari prvenstveno sto se tice cene :). Sto se tice teleskopa sam 100% novajlija, a sto se tice astronomije, malo sam vise upucen u stvari.

Ramisljao sam se i o nekom dobsonu ili cak o samo tubusu, i nosio sa mislju da sam napravim dobson montazu, u tom slucaju bih mogao da idem i na malo vecu spravu, ali nisam nesto siguran koliko bi to bilo dobro.

Nemojte da me pitate sta bih gledao kroz teleskop, jer bih gledao sve ;)
Eto, to je za sad, ovako na pocetku ne znam ni sta bih pametno pitao.

...

Yagodinac

Ja sam pristalica teorije "reci cifru do koliko, ja ću ti reći najbolje za te pare"  ::)
U suštini to je lep početnički telskop za te pare, ali vrlo brzo ćeš ga prevazići - imajući u vidu sve mane njegove smešne montaže (imam to isto pa po tome znam). Takođe sam tubus je nemoguće koristiti u (malo ozbiljnijoj) astrofotografiji. Što se tiče gledanja nije baš toliko loš za Mesec i planete, ponekad bolje crta Jupiter od čuvenog 150/750. E sad, što sve ostalo bolje radi 150-ica to je drugo pitanje.

Sima_Strahota

Taj sto sam spomenuo je 27k i to je otprilike to dokle mogu da idem. Na osnovu sve stao sam procitao zakljucio sam da bi mi 150/750 najvise odgovarao, ali u ovom trenutku nema sanse za tako nesto. Bice jednom, a da se strpim do tada je skoro nemoguca misija :) Koliko vidim ni ovaj nije bas za bacanje.
...

Milan Nikolic

@Yagodinac

Uskoro ću imati na raspolaganju teleskop newton 200/800mm. Kakve predispozicije njemu možeš dati?

Yagodinac

Super je, naročito ako jednog dana kreneš u astrofoto vode. Doduše, tu će ti trebati još nekoliko sitnica koje koštaju nekoliko puta više od njega...  ;D
Nema veze, pošto sam fan ogledalskih teleskopa i njihove sirove snage u odnosu na aperturu refraktora - podržavam tvoj izbor  :)

Sve je stvar ličnog ukusa i emocija, a ne uvek razuma. Ja bih pre korvetu nego ferari; jeste primitivnija i jeftinija ali je brutalnija  ;)

karlos

Moj savet je što više milmetra objektiva   ;D . Onoliko koliko možeš finansijski ,makar još neko vreme štedeo . Ubrzo pošto overiš one
lakše mete ,poželećeš da lociraš i posmatraš one teže, koje su manje ,imaju manje svetla . Planeta je nekoliko za posmatranje,a
objekata dubokog neba je punoo,predlažem f/5 teleskop.

Sima_Strahota

Zaboravih da najavim meteo prognozu za vikend.
Bice oblacno :)
...

Luger

Neka, preguracemo nekako. :)
Srecna trgovina!

Sima_Strahota

Stigo Skywatcher :)
Znaci, ne mogu da opisem koliko sam srecan :)
...

Darchy

E pa "Simo Kosmuse iz dalekog svemira" želim ti da puno svetla skupiš sa tim tvojim Skywatcherom.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Sima_Strahota

Hvala, hvala :) uzeo sam i adapter za fotoaparat, pa ce biti i nekih fotki...jednom, malo dok se snadjem :)
...

Accuphase

Poštovani Simo, uživaj u lepotama zimskog zvezdanog neba(em je najlepše, em najduže traje), svojim prvencem !

Sima_Strahota

Evo, upravo mi izlaze Jupiter i Mesec iza zgrade i spremam se za posmatranje :)
Malo sam osmotrio Altair, i bilo je odlicno :)
...

Milan Nikolic

Eto, delimo istu radost. :)