• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mala rupa na poklopcu teleskopa

Started by Sima_Strahota, October 06, 2012, 12:09:19 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sima_Strahota

Na poklopcu tubusa imam malu rupu :) Verovatno je svi imaju.
Pitanje je cemu ona sluzi. Kapiram da sluzi da smanji kolicinu svetlosti pri posmatranju Sunca, pa je pitanje sledece: Da li uzimati foliju koja ce da pokrije tu rupu ili ceo precnik teleskopa? Trazio sam po netu i jedni tvrde da je ok pokriti samo to, a drugi da treba pokriti citav precnik.
Sta vi kazete?
...

Danijel

Ne znam kakav teleskop imaš (napiši ga u svoj potpis u profilu) no objasniti ću ovako... Sunce je objekt s viškom svjetlosti. Toliko mnogo ga ima da ga moramo 99% reducirati ako ga želimo gledati. Koristiš li teleskop za vizualna promatranja Sunca, onda je sasvim svejedno hoćeš li prekriti filterom samo tu malu rupu koja se naziva dijafragma, ili cijeli objektiv. Baviš li se astrofotografijom i želiš snimati Sunce i Sunčeve pjege, dobro je imati što veći otvor objektiva zbog onih finijih detalja. Ali kako Sunce ima visok sjaj, nema problema oko uočavanja sitnih detalja na njegovoj površini. Stoga bih rekao da je to odluka svakoga ponaosob. Jeftinije je filterom prekriti samo otvor dijafragme, naročito ako imaš teleskop s velikim promjerom objektiva jer tada trebaš veliki (i skupi) filter. Mali promjer, manji i jeftiniji filter. Tu su refraktori u prednosti. Reflektori bi trebali koristiti dijafragmu, jer kako rekoh, ima viška svjetla. 8)

Evo kako sam ja napravio filter. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

orion310591

Mislim da taj smanjeni otvor mozes da koristis i kad gledas mesec... trebalo bi da ima razlike dal je pun precnik ili tako smanjen...

kruska

Sima_Strahota

Sinoc sam posmatrao Mesec sa i bez poklopca i nisam primetio preveliku razliku....ali, primetio sam razliku prilikom gledanja Jupitera. Imam utisak da se sa poklopcem vidi vise detalja (pruge), nego bez poklopca.
...

mravic

Sa tom rupom na teleskopu tj. poklopcu povecavas f broj teleskopu sto je za posmatranje sjajnih objekata bolje a slika je ostrija.
Npr, na teleskopu 150/750 je f broj 5 jer je duzina fokusa 750 podeljena na precnik ogledala 150 tacno 5.
Kada posmatras kroz poklopac, duzina fokusa je opet 750 dok je precnik ogledala npr, 50mm sto je f15.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Sima_Strahota

Pa da, slicno vazi i za klasicne objektive za fotoaparate.
...

ashbringer

I jos jedna bitna stvar, ako rupu dobro pozicioniras, eliminisaces centralnu opstrukciju i dobiti bolji kontrast.
Skywatcher reflector 150/750 | Meade 26mm | Nastavice se...

Sima_Strahota

...

Milan Nikolic

Quote from: mravic on October 06, 2012, 09:24:46 am
Sa tom rupom na teleskopu tj. poklopcu povecavas f broj teleskopu sto je za posmatranje sjajnih objekata bolje a slika je ostrija.
Npr, na teleskopu 150/750 je f broj 5 jer je duzina fokusa 750 podeljena na precnik ogledala 150 tacno 5.
Kada posmatras kroz poklopac, duzina fokusa je opet 750 dok je precnik ogledala npr, 50mm sto je f15.

Da li to znači da na teleskopu N200/800 mogu da smanjim (pomoću nekog poklopca) prečnik ogledala na neku proizvoljnu veličinu, npr. 100mm?

CyberianIce

Da, ali upravo obrati paznju kod toga "proizvoljno". Bas taj primer od 100mm nije pogodan jer u tom slucaju zrak nebi mogao zaobici nosac sekundara nikako, pa nebi mogao izbeci opstrukciju, zato su te rupe obicno locirane uz ivicu cevi i zato su manje od poluprecnika cevi.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Yagodinac

Upoređivanje slike kroz punu aperturu teleskopa i "rupicu", tj restriktor, kako sam ga prekrstio:

http://astroblog-yagodinac.blogspot.com/2012/01/opstrukcija-vs-neopstrukcija.html

Milan Nikolic

Možeš li da postaviš sliku da vidimo kako izgleda taj poklopac i teleskop?

Sekula

Quote from: Yagodinac on October 07, 2012, 12:08:45 pm
Upoređivanje slike kroz punu aperturu teleskopa i "rupicu", tj restriktor, kako sam ga prekrstio:

http://astroblog-yagodinac.blogspot.com/2012/01/opstrukcija-vs-neopstrukcija.html
Quote from: Milan Nikolic on October 10, 2012, 12:26:15 pm
Možeš li da postaviš sliku da vidimo kako izgleda taj poklopac i teleskop?

U pitanju je klasicna dijagragma za teleskop. Tako se i zove ta stvar koja smanjuje kolicinu svetla i povecava f broj samim tim.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Milan Nikolic

Nisam bio siguran šta bi odgovaralo za N200/800. Pronašao sam ovu sliku na netu, znači to je to?