• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Cuvanje opreme

Started by Sima_Strahota, October 08, 2012, 08:29:03 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milan Nikolic

Neka to sa mnom bude primer kako ne treba raditi. Jeste, šteta nije - može se reći - skoro nikakva, slika je i dalje besprekorna, ali ipak postoje tih nekoliko linijica na ogledalu.

Neznanje je opasna stvar. Sledećom prilikom (nadam se svojim teleskopom) opraću ogledalo tačno kako je objašnjeno na snimcima.

Yagodinac

October 11, 2012, 03:53:01 pm #31 Last Edit: October 11, 2012, 03:59:11 pm by Yagodinac
Samo još da dodam da obično ogledalo na autu od 50 soma ne mora da uvećava 500x  ;D
U principu neravnine na teleskopskom ogledalu se mere talasnom dužinom svetlosti, tj fotona i u pitanju je mikronski spektar. To je prokleto mala dimenzija!
Za sočiva kod refraktora potrebna je 4x manja preciznost u izradi da bi bio ekvivalentan kvalitet sa ogledalom. Eto zašto teleskopsko ogledalo ne treba baš stalno čistiti. Nekoliko zrnaca prašine se ne primete ali nekoliko ogrebotina verovatno hoće.

PS: nikakve magične krpe ili slične suve gluposti za bilo kakvu optiku! Magična krpa je za prozore, auto i eventualno monitor. Razlog je što nevidljivo zrnce prašine sa same krpe izgrebe sve živo.
Što se tiče okulara, vrlo često se desi da se kondenzuje na njima vlaga. Oni nisu toliko osetljivi (rekoh gore da je 4x veća brazda potrebna na sočivu nego na ogledalu) tako da ih (po Jankovom prastarom savetu  ;D) slobodno mažem duksom. Osim toga ploslići su toliko jeftini da mi ponekad dođe da u toku posmatranja njima gađam pse po komšiluku. Verovatno etosa ne bih napadao duksom, ali etosa ne bih ni balavio toliko.

Accuphase

Šta sa temperaturnim šokovima "toplo-hladno" i obrnuto, a biće toga tokom predstojećih zimskih meseci, gde čuvati sam teleskop kada nije u upotrebi za to vreme ?

Yagodinac

Moje je mišljenje da teleskop treba da stoji u najhladnijoj prostoriji u stanu/kući, da bi se izbegle veće temperaturne oscilacije. Nemoguće je izbeći kondenzaciju ali je ona kod njutna bezazlena. Problem bi bio ako bi refraktor ili šmit kondenzovao unutra, mada se i tad otvori poklopac fokusera, samo treba malo više vremena.
U suštini to nije rocket science - zimus sa +15 iznesem teleskop na -17 da snimim upravo ovo i nikakvih tegoba nije bilo ni po mene ni po opremu.

orion310591

Quote from: Yagodinac on October 11, 2012, 11:53:17 pm
Moje je mišljenje da teleskop treba da stoji u najhladnijoj prostoriji u stanu/kući, da bi se izbegle veće temperaturne oscilacije. Nemoguće je izbeći kondenzaciju ali je ona kod njutna bezazlena. Problem bi bio ako bi refraktor ili šmit kondenzovao unutra, mada se i tad otvori poklopac fokusera, samo treba malo više vremena.
U suštini to nije rocket science - zimus sa +15 iznesem teleskop na -17 da snimim upravo ovo i nikakvih tegoba nije bilo ni po mene ni po opremu.

Znam da nije nista vecno i da sve mora se zameni kad tad, al sta posle 15-20 zima, od po 60 dana, tako +15 na -15?
Nemoguce da mu opet nista nece bude? I koliki je uopste radni vek teleskopa?

Darchy

Uz pravilnu upotrebu i održavanje, refraktori lako mogu da nadžive svoje vlasnike. Kakva je situacija sa reflektorima i katadioptricima to zaista ne znam. Pretpostavljam da coatings na ogledalima ipak ima neki rok trajanja. Što se tiče uticaja temperaturne razlike i vlage, verujem da ova dva faktora više utiču na "mehaničke" delove na instrumentu nego li na optiku.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Yagodinac

Otkud znam, kažu da je desetak godina dovoljno da se smanji reflektivnost ogledala upravo zbog upotrebe. Ako živite pored mora onda kažu da reflektor živi još kraće.
Mada budimo realni. Reflektivnost kineskog ogledala od deset inča neka bude 91%. Posle decenije akanja nek padne na 80%. Prosečan korisnik nikako ne može da primeti vizuelnu razliku u činjenici da ima 10% manje svetlosti na nekom dobsonu od 250mm.

Za refraktor ovakvih problema nema. Ali ja da imam pare za 250mm refraktor imao bih i za ferari i ne bih sad bio na forumu  8)

spadej

Ne vidim razlog za toliku brigu. Vecina nasih teleskopa, ako ne i svi, kostaju daleko manje od jednog prosecnog automobila. Mnogi cak i od mobilnog telefona svog vlasnika. Da li toliko brinete za auto, telefon, fotoaparat.... ?
Teleskop je, kao i sve ostalo, potrosna roba, alat. Treba ga koristiti sto vise, pa kad se "istrosi" kupiti drugi. Naravno da treba paziti i cuvati opremu. I ja svoju pazim i cuvam, ali uopste ne razmisljam koliko ce mi trajati. Tacno je da su to stvari koje se ne kupuju svaki dan, i da ne donose pare, ali mogu da se priuste. Dovoljno je odreci se cigara ili nekog drugog "zadovoljstva", i eto love a i zdravlje ce vam biti bolje. Jedan nas dragi clan ovog foruma je to uradio i sad ima opreme za celu opservatoriju.
A ako vec hocete da vam nesto traje duze od vas samih, kupite zlato ili nesto slicno. Bar ce vam biti lakse za cuvanje a i naslednici ce imati vise koristi.

Darchy

Deki znaš kako je to kod mene, ja sam na teleskop čekao dve decenije, moguće da je to stvorilo izvesnu psihozu :)
Opremu čuvam ne zato što ne mogu da kupim drugu, već zato što je volim ;)
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

spadej

Znam, i ja sebe ponekad uhvatim u takom razmisljanju. Narocito mi je drag ovaj Astromaster, zbog nacina na koji sam ga kupio. Kad zbog njega nisam dobio infarkt verovatno nikad i necu. Pa ipak, sutra bi ga zamenio za neki bolji, veci, sa stabilnijom montazom, boljim fokuserom...