• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Cuvanje opreme

Started by Sima_Strahota, October 08, 2012, 08:29:03 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Sekula

Quote from: Milan Nikolic on October 10, 2012, 01:38:31 pm
Pretpostavljam da je osnovni početak izduvavanje prašine, koliko je to moguće. Međutim, moje je iskustvo bilo da je ispod tog sloja prašine ostao drugi sloj prašine zalepljen na sloju masnoće.

Zato sam koristio dve vrste magične krpe, jednu grublju (tj. standardnu) i drugu finu - ekstra nežnu. Prvom krpom sam skinuo (nežnim pokretima) taj drugi sloj prašine i odmastio ogledalo (odmašćivanje je bilo zahtevnije) - tačno se vidi skidanje masnoće. Kada se to završi, onda je ogledalo samo ponegde muljavo od tih razmetnutih prljavština i na scenu stupa druga, fina magična krpa.

Napominjem - jer mi je to ''profesija'' -, krpa, i jedna i druga, mora biti vlažna, ceđena rukama iz sve snage. Takva krpa najbolje radi posao, dok sa suvom krpom nemojte ništa dirati zbog opasnosti od oštećenja.

Da ponovimo opet klip, jeste na engleskom ali je sasvim razumljivo i onima koji ga ne znaju:

http://www.youtube.com/watch?v=8TObET2F-EA
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Sekula

Quote from: Darchy on October 10, 2012, 01:45:40 pm
Ljudi šta radite vi sa vašim teleskopima kad morate da im perete optiku? Odakle masnoća na primarnom ogledalu? Da niste greškom zamenili multi coatings i masnoću? Na mojim instrumentima nema ni jedne jedine flekice izuzev prašine koja se sa vremena na vreme nakupi.

Najcesce to nije masnoca. Cesto puta je problem sa vlagom koja se desava u vreme posmatranja i koja u kombinaciji sa prasinom napravi prljave tragove na ogledalu.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Darchy

@ "Napominjem - jer mi je to ''profesija'' -, krpa, i jedna i druga, mora biti vlažna, ceđena rukama iz sve snage. Takva krpa najbolje radi posao, dok sa suvom krpom nemojte ništa dirati zbog opasnosti od oštećenja."

Ja verujem da je najbolje koristiti Baader Optical Wonder Cleaning Kit.
Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Darchy

Meade LX100 8" SCT
Skywatcher 80ED Pro
Skywatcher HEQ5 SynTrek / EQ5
GSO Plossl 15, 25, 32mm, Goldline 7mm
GSO APO Barlow
Castell UHC filter
GSO Planetary filter
Canon 350D

Milan Nikolic

Quote from: Sekula on October 10, 2012, 01:46:04 pm

Da ponovimo opet klip, jeste na engleskom ali je sasvim razumljivo i onima koji ga ne znaju:

Ako se tako pere ogledalo, je li onda potrebno ponovo podesiti kolimaciju? Jer ja sam govorio o brisanju ogledala dok stoji na tom mehanizmu.

Inače, površina ogledala može sakupljati masnoću na razne načine. Na primer, duvanski dim ostavlja svoj trag na površinama.

Sekula

October 10, 2012, 02:48:20 pm #20 Last Edit: October 10, 2012, 02:55:52 pm by Sekula
Quote from: Darchy on October 10, 2012, 01:51:39 pm
@ "Napominjem - jer mi je to ''profesija'' -, krpa, i jedna i druga, mora biti vlažna, ceđena rukama iz sve snage. Takva krpa najbolje radi posao, dok sa suvom krpom nemojte ništa dirati zbog opasnosti od oštećenja."

Ja verujem da je najbolje koristiti Baader Optical Wonder Cleaning Kit.

Koje god da se sredstvo koristi prvo sto mora da se uradi u procesu ciscenja je obavezno uklanjanje cestica prasine koje mogu da ostete ogledalo. Osim toga, ogledalo se nikako ne "glanca" sto je najcesca greska koja dovodi do grebanja. Sa krpom se uklanja voda i to koliko da ona klizi bez ikakvog pritiska po njemu.

Sto se tice navedenog sredstva, ne sumnjam da je ono dobro. Ali kako u ciscenju ide obicno nekoliko litara destilovane vode i plus je to sve moguce izvesti uz malo deterdzenta za sudove i alkohola, onda nije potrebno imati bas ovo sredstvo. Cisto iz finansijskih razloga, a osim toga cilj se postize i ovim poslednjim pomenutim sredstvima.

Sekula

Quote from: Milan Nikolic on October 10, 2012, 02:27:36 pm
Quote from: Sekula on October 10, 2012, 01:46:04 pm

Ako se tako pere ogledalo, je li onda potrebno ponovo podesiti kolimaciju? Jer ja sam govorio o brisanju ogledala dok stoji na tom mehanizmu.

Apsolutno treba. Ogledalo se skida ako se pere a ono stoji u zatvorenom tubusu kog njutnovog modela npr. Jedino se odredjena velika ogledala koja su konstrukcijski preteska kao sto su kod RC i Cassegrain teleskopa ne skidaju ali onda za njih postoji posebna How to specifikacija.

Quote from: Milan Nikolic on October 10, 2012, 02:27:36 pm
Inače, površina ogledala može sakupljati masnoću na razne načine. Na primer, duvanski dim ostavlja svoj trag na površinama.

Teleskop treba da bude zasticen od dima, smoga i cadji. Pusenje, lozenje, rostiljanje u njegovoj neposrednoj blizini, i sve ostalo slicno tome ne dolazi u obzir.

Milan Nikolic

U redu. Samo mislim da postoji i lakši način za brzo brisanje, tj. bez skidanja sa mehanizma i ponovnog štelovanja.

Na primer, ja kada perem auto od 50 hiljada eura, svakako ne skidam retrovizore da ih perem u sudoperi. Dakle, postoji način da izglancaš površinu ogledala tako fino da ono bude apsolutno glatko, uz pomoć kvalitetnih magičnih krpa.

p.s. Onaj sa snimka stvarno preteruje. Čak je i komade vate bacao iskoristivši samo jednu stranu. :)

Sekula

Quote from: Milan Nikolic on October 10, 2012, 04:21:07 pm
U redu. Samo mislim da postoji i lakši način za brzo brisanje, tj. bez skidanja sa mehanizma i ponovnog štelovanja.

Na primer, ja kada perem auto od 50 hiljada eura, svakako ne skidam retrovizore da ih perem u sudoperi. Dakle, postoji način da izglancaš površinu ogledala tako fino da ono bude apsolutno glatko, uz pomoć kvalitetnih magičnih krpa.

p.s. Onaj sa snimka stvarno preteruje. Čak je i komade vate bacao iskoristivši samo jednu stranu. :)

Ovde smo duzni da u ovim diskusijama koje su javno dostupne damo full informaciju svima koji na nju mogu da naidju kada budu trazili odgovore na pitanja kao sto je ovo npr, kako se odrzava i pere ogledalo. S tim u vezi, informacija mora da bude potpuna i validna. Ne smemo ljude da dovodimo u zabludu koja ih moze skupo stajati.

Pranje retrovizora i glancanje magicnom krpom je jedna prica gde je potrebno u njemu da kasnije vozac ugleda vozila koja su iza njega, a ne da posmatra u njima objekte koji su izuzetno malog sjaja. Sem toga, ogledala koja se prave za retrovizore su tehnoloski drugacije odradjena, u zadnje vreme sa posebnim slojem koji smanjuje refleksiju farova.

Ocigledno se ispusta iz vida to da bilo kakvo utrljavanje ogledala, ma kakva da je krpa i nivoa kvalitea, bez prethodno odstranjene prasine putem procesa pranja moze da dovede do abrazije tj grebanja ogledala.

Svako sa svojim instrumentom moze da radi sta hoce i da ga pere i odrzava takodje, jer je odgovornost na vlasniku tj korisniku. Mi samo moramo ovde da kazemo koje resenje je by the book, kao sto je to u prvom pasusu i naglaseno zbog cega.

Milan Nikolic

Otklanjanje prašine (pre svega peska i svega sličnog) se podrazumeva pre svakog trljanja. To otklanjanje ne mora da bude ništa specijalno po mom mišljenju, npr. ne mora se činiti ono kao što je prikazano na snimku iznad - dovoljno je blago uklanjanje odgovarajućom krpom.

Risovi na kolima (staklu, ogledalu, farbi) mogu se videti kako okom tako i mikroskopom. Isto važi i za staklo teleskopa. Dakle, govorim ono što je moje lično ''profi'' iskustvo, a ne preporučujem to svakome na svoju ruku.

Danijel

Zrcalo teleskopa se nikada ne trlja krpom, bilo "magičnom" ili nekom drugom. Jednostavno, nema nikakvog trljanja. Prašina ne smeta toliko kao što smeta masnoća, a masnoća se ne skida krpom nego otapanjem, ne trljanjem. Uspoređivanje retrovizora i zrcala teleskopa se ne može raditi, to su dva sasvim različita proizvoda. Zrcalo ima fini zaštitni sloj koji se vrlo lako ošteti trljanjem. Ne primijeti se na prvi pogled prostim okom no kod promatranja svaka ogrebotinica se primijeti u obliku nepravilnosti u točkastom izvoru svjetla. Dakle, prašina nije u fokusu, ali masnoća degradira sliku, a grebanje krpama još i više. U spomenutom filmiću je lijepo pokazano kako treba prati zrcalo i to je jedini sigurni način. Nikakve krpe i trljanja, ti materijali oštećuju izuzetno fini sloj zrcala. I nikada ne povlačiti vatu u krugovima, uvijek popreko kako je i prikazano.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Milan Nikolic

Nisam znao da su ta ogledala toliko osetljiva. Ne bih se ustručavao da ribam kao što sam uradio nedavno sa jednim.

Ipak, to sam uradio pedantno i dobio sam potpuno čistu (glatku) površinu. Jednog dana kad budem imao svoj teleskop ne verujem da ću baš tako čistiti.

p.s. Na jednom od klipova vidi se kako čovek pomalo trlja prstima (jagodicama) po ogledalu dok spira ispod česme. To je sasvim dovoljno da se odmasti (dodatno) ako ima šta.

mravic

Razlika u ogledalima na autu i teleskopu je ocigledna. Treba da se zna da kada peres ogledalo na autu ili kupatilu ti zapravo peres staklo kroz koje se ogledas dok na teleskopu mikronski tanak sloj aluminijuma koji reflektuje svetlo je zasticen samo tankim slojem zastitnog sloja, a kod nekih teleskopa ni njega nema.
Magicna krpa je jako gruba za ciscenje teleskopskih ogledala i to se moze raditi pod mlazom vode, malo deterdzenta i lagano jagodicama oprati povrsinu. Na kraju sve isprati destilovanom vodom jer brisanje posle pranja opet nije preporucljivo.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Milan Nikolic

Znači zeznuo sam stvar. Sada sam išao do sestrića da dobro pogledam ogledalo, i na jedvite jade primetio sam par linija po ogledalu - sasvim tanke, male ali vidljive.

I da li postoji neki način da se to sad ispolira? Ili da ostavimo kako je, valjda neće to biti neki problem?

Sekula

Quote from: Milan Nikolic on October 10, 2012, 09:36:48 pm
Znači zeznuo sam stvar. Sada sam išao do sestrića da dobro pogledam ogledalo, i na jedvite jade primetio sam par linija po ogledalu - sasvim tanke, male ali vidljive.

I da li postoji neki način da se to sad ispolira? Ili da ostavimo kako je, valjda neće to biti neki problem?

:-\

Ne diraj vise nista! Pogledaj kakva je slika u instrumentu i vidi da li ima bilo kakve opstrukcije. Ako je sve ok, batali bilo kakvo poliranje...

Dakle, npr u procesiranju astrofotografjie mozemo da se raspravljamo da nesto mozemo da uradimo te ovako ili onako i da diskutujemo. Ali kada su u pitanju stvari kao sto je pranje i odrzavanje ogledala treba raditi kao po Svetom pismu. Nije ideja da bilo kome ovde pametujemo, vec ko sto rekoh da svi vi dobijete validnu informaciju koja vas nece dovesti u opasnost da nesto ostetite a da sa druge strane sto vise uzivate u svojoj opremi i zvezdanom nebu.