• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pitanje

Started by Kenza, October 25, 2012, 11:15:09 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kenza

Zdravo svima! Zanima me sledece. Ja nisam po profesiji astronom vec sam na petoj godini biohemije. Oduvek sam voleo astronomiju i dugo godina se bavim astrofotografijom. Poznajem nebo i sve to. Medjutim jako malo znam o matematickom i fizickom delu astronomije. Nedavno sam odlucio da pocnem da proucavam astronomiju i astrofiziku i kupio udzbenik iz astronomije za 4. razred matematicke gimnazije, Prakticne radove iz astronomije i Osnove Astrofizike sa matematickog fakulteta. Dosta toga mi je jasno, medjutim ima gomila zadataka koji su dosta teski. Shvatio sam da prvo moram da predjem dosta iz mate i fizike pre nego sto predjem na konkretne stvari.

Pitanje: koje oblasti iz matematike i fizike treba da predjem iz srednje skole ili sa fakulteta? Ako neko moze da mi preporuci udzbenike bio bih jako zahvalan. Hvala unapred! 
Astrophysics 900 GTO/Berlebach Planet 🔸 CFF 140 Oil spaced triplet🔸Celestron C11 XLT 🔸 Atik 4000M 🔸 QSI 690 WSG

Ljubo

Hmmm,

Zavisi koliko duboko želiš ući u materiju, kao i to koje te oblasti najviše interesuju. Za osnovne zadatke (to jest one iz srednjoškolskog udžbenika i udžbenika za I godinu faksa), potrebno ti je poznavanje prva dva razreda srednje škole (koristiti udžbenik za upoznavanje gradiva, a potom, u cilju vježbanja, npr. Zbirka zadataka od B. Vene-a za pomenute razrede). Za rješavanje složenijih zadataka (na primjer: Furijeovi transformi; modeli transporta energije u unutrašnjosti zvijezda i slično) na višim godinama fakulteta (a tu spadaju i pomenute Osnove Astrofizike), potrebno ti je gradivo iz zadnja dva razreda srednje škole (recimo, ista zbirka i neki od udžbenika).
Oblasti za početi matematičke osnove za rješavanje zadataka iz astrofizike i položajne astronomije su: 1) polinomi; 2) kvadratne i iracionalne jednačine; 3) eksponencijalne jednačine i logaritmi; 4) trigonometrija; 5) Nizovi i redovi
Za više godine fakulteta treba i temeljnija naobrazba, pa su tu tako uključeni i: 1) kompleksni brojevi; 2) limesi i izvodi; 3) svi integrali; 4) Determinante i matrice.

VAŽNO! Za dublje razumijevanje materije koja se tu izučava, posebno za astrofizički dio; ovaj matematički aparat nije sam po sebi dovoljan, već uključuje i poprilično znanje iz većine oblasti fizike. Tako da moraš u tom slučaju vidjeti kako dobro stojiš i sa fizikom, prije nego počneš rješavati astrofizičke zadatke. Za položajnu astronomiju je već nešto drugo, tu se možeš osloniti i na znanje samo iz pomenute početne literature iz matematike (prva dva razreda srednje).

moreaKenza

Hvala puno ljudi! Mnogo ste pomogli.  :)
Astrophysics 900 GTO/Berlebach Planet 🔸 CFF 140 Oil spaced triplet🔸Celestron C11 XLT 🔸 Atik 4000M 🔸 QSI 690 WSG